Vodičov od alkoholu neodradili ani prísnejšie tresty

Alkohol za volantom je aj napriek prísnejším postihom stále veľký problém. Každá deviata nehoda bola vlani zapríčinená opitým vodičom. Za prvých jedenásť mesiacov minulého roka zomrelo pri nehodách, kde asistoval alkohol, 20 ľudí, ďalších 120 utrpelo ťažké zranenia.

10.01.2014 12:30
debata (12)

Jazda s viac ako jedným promile alkoholu je už vyše dvoch rokov trestným činom. Vinníkom hrozí jednoročné väzenie, zadržanie vodičského a pokuta. Mnohých ani to neodrádza. Opití za volant si sadajú bez rozdielu veku – mladí šoféri, profesionáli, ale aj dlhoroční vodiči penzisti. Za uplynulý rok prichytili policajné hliadky 5 760 vodičov, ktorí šoférovali opití. Hoci ich bolo o 300 menej ako rok predtým, stále je to vysoké číslo.

Viac ako jedno promile vlani nafúkalo 5 084 šoférov. Do decembra zapríčinili vyše 1 500 z celkového počtu 13 570 nehôd. Polícia za alkohol zadržala za prvých deväť mesiacov minulého roku pri cestnej kontrole vyše 2-tisíc vodičských preukazov.

Počet prichytených vodičov s alkoholom nad 1...
alkohol, vodič, promile, mapa SR Počet prichytených vodičov s alkoholom nad 1 promile za rok 2013.

Ľubomír Okruhlica, odborník na liečbu závislostí, upozorňuje, že alkohol je na Slovensku vysoko tolerovaný a mnohí vodiči, ktorých polícia prichytí, majú s pitím problémy dlhodobo. Zákon ukladá každému, kto šoféroval opitý, navštíviť psychiatra. Ak ten potvrdí diagnózu alkoholizmus, vodič musí ísť na liečenie, ináč príde o vodičský preukaz. Lekári však poukazujú na to, že nie vždy je možné stanoviť presne, či je človek od alkoholu závislý.

Polícia priznáva, že ani sprísnené tresty neodradili vodičov, aby nesadali za volant pod vplyvom alkoholu. „Alkohol za volantom je javom, ktorý nevieme eliminovať,“ priznal policajný prezident Tibor Gašpar. Najviac opitých vodičov prichytila polícia vlani v Košickom kraji. Tam prišlo o vodičské 741 vodičov, najmenej – 484 – ich bolo v Banskobystric­kom kraji.

Nehody zapríčinené opitými vodičmi

  • 5 084 vodičov nafúkalo pri kontrole viac ako 1 promile
  • 1 495 nehôd zavinili vodiči pod vplyvom alkoholu*
  • 20 ľudí zomrelo pri nehodách, ktoré spôsobili vodiči pod vplyvom alkoholu*
  • najviac opitých vodičov prichytila polícia v Košickom kraji – 741, najmenej v Banskobystrickom kraji – 484
  • po kontrole na mieste zadržala vyše 2-tisíc vodičských preukazov (údaje do septembra 2013)

vv, PZ SR, * údaje za prvých 11 mesiacov roku 2013

Ešte pred pár rokmi hlavnou príčinou nehôd bola nedovolená rýchlosť, dnes je to podľa polície v niektorých krajoch už len druhý či až tretí faktor. Najviac nehôd spôsobuje nedodržiavanie základných povinností vodiča, medzi ktorými dominuje pitie alkoholu pred a počas jazdy. Za vysokým počtom prichytených vodičov môže byť podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského aj intenzívnejšia kontrola polície.

Aj keď minister vnútra Robert Kaliňák označil štatistiku o opitých vodičoch za „šialené čísla“ nad sprísnením trestov pre nich neuvažuje. „Súčasný zákon je už dosť prísny. Ak niekto sadne za volant pod vplyvom alkoholu a má viac ako jedno promile, spácha trestný čin. Ministerstvo vnútra chce otvoriť odbornú diskusiu o tom, či by sme mohli pri alkohole pristupovať k iným trestom – napríklad krátkodobý pobyt za mrežami. Na to bude ale nutné zmeniť aj Trestný zákon a poriadok,“ uviedol hovorca ministra Ivan Netík.

V novelizácii Trestného zákona, ktorý pripravuje rezort spravodlivosti, sa s tvrdšími trestmi pre opitých vodičov nepočíta. "V rámci pripravenej novely nie sú navrhnuté zmeny týkajúce sa trestného činu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky. Aj kriminologické výskumy potvrdzujú, že zvyšovanie trestnej sadzby nemá v konečnom dôsledku v praxi odraz v znižovaní trestnej činnosti, " reagovala hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Prax podľa sudcov ukazuje, že peňažné a podmienečné tresty nezaberajú. „Ľudí odrádza iba zákaz činnosti viesť motorové vozidlá, ale takýto trest sa ukladal aj v priestupkovom konaní,“ upozorňuje sudca Okresného súdu v Pezinku Peter Šamko.

Súdy poslali vlani za prvých deväť mesiacov do väzenia 130 vodičov, ktorí nafúkali viac ako jedno promile. Celkovo v tomto období odsúdili za tento trestný čin 4 231 vodičov, každý mesiac riešili priemerne 470 takýchto prípadov. V roku 2012 to bolo mesačne 425 a v roku 2011 len 164 sporov s opitými vodičmi.

Tresty pre opitých vodičov neposudzujú súdy jednotne. Len každý druhý vodič prichytený pri šoférovaní s viac ako jedným promile alkoholu skončil s podmienkou, tretina iba s odobratým vodičským, čo je trest, ktorý sa ukladal už aj predtým v priestupkovom konaní. Necelé jedno percento vodičov neprišlo ani o vodičský preukaz, súdy im uložili len pokutu. Tá je od 300 do 1 300 eur.

Vlani zahynulo na cestách v histórii Slovenska najmenej osôb – 223 – oproti roku 2012, keď bolo obetí 296. Tieto priaznivé čísla však už neplatia v tomto roku. Len za prvých deväť januárových dní zahynulo na cestách 11 ľudí. Príčinou nehôd bolo nebezpečné predbiehanie, alkohol, ale aj jazda v protismere na rýchlostnej ceste.

Rakúšania posielajú opitých vodičov k psychológovi

V Rakúsku je povolená hranica alkoholu 0,5 promile. Ak nafúkate viac, rakúski policajti sú nekompromisní. Za 0,5 až 0,79 promile vodičovi uložia pokutu minimálne vo výške 300 eur. Ak by bola hladina 0,8 až 1,19 promile, musí absolvovať konzultácie u psychológa a pokuta dosahuje 800 až 3 700 eur. Nad hranicou 1,6 promile príde vodič o vodičský preukaz najmenej na šesť mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #tresty #vodiči #alkohol za volantom