Pápež sa stretne s Bezákom, keď sa emeritný arcibiskup ospravedlní

Pápež František sa s odvolaným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom nestretne, kým nezačne robiť pokánie a neospravedlní sa za svoje konanie.

10.01.2014 13:56 , aktualizované: 19:09
robert bezak Foto: ,
Róbert Bezák.
debata (125)

Bezákovi to na stretnutí mal oznámiť prefekt Kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet. Agentúre SITA to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje z prostredia cirkvi.

Kardinál vraj Bezáka vyzval, aby sa zdržiaval v talianskom kláštore redemptoristov v Bussolengu, kde nastúpil v decembri na ročnú skúšobnú dobu. Podľa informácií agentúry sa však v kláštore trvalo nezdržiava.

Ouellet má na starosti stanoviská k menovaniu a odvolávaniu biskupov, teda pripravoval podklady aj v prípade odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Svätý Otec František potvrdil kardinála Marca Ouelleta vo funkcii prefekta Kongregácie pre biskupov v decembri.

Pápež František sa na sklonku roka stretol postupne s kardinálom Ouelletom, slovenským kardinálom žijúcim v Ríme Jozefom Tomkom a tiež apoštolským nunciom na Slovensku Mariom Giordanom. Následne sa uskutočnilo stretnutie Ouelleta s Bezákom. Viacerí spájali tieto stretnutia s tým, že Svätý Otec sa osobne začal zaoberať prípadom Bezáka. To oficiálne zatiaľ nikto nepotvrdil.

Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. Z riadenia Trnavskej arcidiecézy ho odvolal pápež Benedikt XVI. 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012.

Prokuratúra preverí Trnavskú arcidiecézu

Námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky vydal 30. decembra 2013 pokyn na preskúmanie trestnej veci, ktorá sa týka údajných finančných machinácií v Trnavskej arcidiecéze. Informovala o tom televízia TA3.

Tej hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová povedala, že vedenie generálnej prokuratúry chce poznať aktuálny stav trestného stíhania do konca januára. Trestné stíhanie sa vedie na základe podnetu audítorky, ktorú do úradu povolal odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák, aby hospodárenie v diecéze preverila. Bezák viackrát poukazoval na údajné nezrovnalosti v hospodárení diecézy z čias jeho predchodcu Jána Sokola.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Róbert Bezák #Marc Ouellet #pokánie