Pribudli tri nové druhy liekov

Od januára sa menia doplatky pri niektorých liekoch. Ide o pravidelnú kategorizáciu, ktorá okrem zmien v cenách prináša aj tri nové druhy liekov.

12.01.2014 17:00
debata

S doplatkom maximálne do 1 eura je 2 529 liekov, teda 51 percent z celkového množstva kategorizovaných liekov. Bez doplatku je 1 771 liekov, čo podľa Martiny Lidinskej z komunikačného oddelenia ministerstva zdravotníctva predstavuje viac ako tretinu z celkového počtu liekov. Počet liekov bez doplatku v porovnaní so zmenami v októbri sa zvýšil o 30.

Pacienti majú od začiatku nového roka k dispozícii aj tri nové druhy liekov. „Prvý z nich je určený na liečbu bolestivej formy chronickej pankreatitídy alebo cystickej fibrózy. Druhý liek slúži na liečbu alergickej nádchy. Tretím prípravkom je hormonálna terapia pre ženy v postmenopauze,“ povedala Lidinská.

Podľa nej naďalej platí, že na každé chronické ochorenie existuje liek s nulovým alebo so sociálne únosným doplatkom do 1 eura. Po dohode s lekárom si pacient môže vybrať náhradný, lacnejší liek, s nulovým alebo minimálnym doplatkom. Pri 30 najviac predpisovaných liekoch sa doplatky pacientov nemenili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liek #doplatky za liek #kategorizácia liekov