Zo zápisu si prváci nesú lego aj voskovky

Na základných školách sa tento týždeň rozbiehajú zápisy prvákov. Budúci školáci z nich odchádzajú aj s malým darčekom, balíčkom sladkostí či inou pozornosťou.

15.01.2014 14:00
žiak, prvák, ľavák Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

„Tento rok u nás dostanú pri zápise malú lego stavebnicu, záložku do knihy, ktorú vyrábali deti v školskom klube, i sladkosti,“ vraví Ľuboš Sedlák, zástupca riaditeľky Základnej školy na Hutníckej ulici v Spišskej Novej Vsi. Špeciálny lego darček a financie na sladkosti získali vďaka sponzorovi. Zápis u nich bude trvať celý týždeň, čím vychádzajú v ústrety rodičom. Každá škola v meste sa podľa neho snaží nejakou pozornosťou privítať svojich budúcich žiakov.

Na voskovky, maľovanky či diplom sa môžu tešiť budúci prváčikovia na Základnej škole M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji. „Vlani prišlo na zápis približne sto detí, teraz očakávame asi 120. U nás je skôr problém s nedostatkom miest pre deti,“ povedala zástupkyňa riaditeľky školy Helena Chebeňová. Detí tu pribúda aj pre prisťahovávanie sa mladých rodín do širšieho okolia Bratislavy. Zápis má svoju atmosféru a podľa riaditeľky je to skôr slávnostná ako stresujúca udalosť. Pre deti však znamená aj prvú malú skúšku ich schopností, prechádzajú krátkym testovaním ich zručností.,,Robíme krátky pohovor, sledujeme, ako držia ceruzky či rozoznávajú farby, geometrické tvary a podobne. Pri testovaní je aj psychologička," dodala Chebeňová.

Rodičia sa pri zápise musia pripraviť aj na to, že nástup do školy znamená nové výdavky. Niektoré školy už vopred rodičov pripravujú na to, aby si nachystali v niektorých prípadoch 20 i viac eur. „Predlohové zošity, obrusy na lavice a iné pomôcky je výhodnejšie nakúpiť centrálne, vyjde to lacnejšie, ako keby si ich každá rodina mala kupovať osobitne,“ vysvetľuje Jozef Pádej, riaditeľ školy v Špačinciach, prvý poplatok, ktorý rodičia v škole platia.

„Nie je to zápisné. Je na rodičoch, ako sa rozhodnú, škola im ponúka možnosť objednania zošitov, učebníc z angličtiny a pomôcok na výtvarnú takýmto spôsobom, čo vyjde lacnejšie, ako keď si ich kúpia samostatne,“ podotkla riaditeľka školy v Ivanke pri Dunaji.

Na Základnej škole Jána Zemana v Novákoch učebné pomôcky aj tepláky dostanú prváčikovia zadarmo od mesta. „Pokračujeme v tejto tradícii,“ hovorí primátor mesta Ján Havran. Rodičom chcú pomôcť s nákladmi na školu, ale zároveň ich motivovať k tomu, aby škole zostali verní. „Je to naša škola, a tak sa k nej staviame,“ ukončil.

Podobne sa kedysi snažili prispievať rodičom prváčikov aj v obci Beňuš, kde dostávali príspevok 70 eur. „Bohužiaľ, už nám to finančne nevychádza, teraz tento príspevok dávame len pri narodení dieťaťa,“ povedal starosta obce Martin Gonda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #škola #žiak #zápis do prvého ročníka