Klimatológ: Januárové počasie nebude také, na aké sme zvyknutí

V priebehu januára sa na Slovensku ochladí, no teploty nebudú také, na aké sme v tomto období zvyknutí. Nebude u nás prevládať typické zimné počasie, povedal klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavel Faško.

20.01.2014 10:58
Pavol Faško Foto: ,
Klimatológ Pavel Faško
debata (6)

V nížinách je zem teplá, aj keď nasneží, sneh sa po dopade na zem roztopí. „Studený vzduch sa pre teplú zem či nezamrznuté vodné plochy bude otepľovať,“ vysvetlil.

Ochladenie by však bolo podľa neho vítané. Mnohé zvieratá či rastliny sú z netypicky zimného počasia totiž zmätené. „Úspechom bude aj to, že nebude tak teplo,“ poznamenal. To, čo sa podľa Faška dialo od druhej polovice decembra a v prvých dvoch dekádach januára, je veľmi zvláštnym javom. Rekordne teplo bolo na Slovensku podľa neho v nedeľu 19. januára, keď priemerná denná teplota neklesla pod 10 stupňov Celzia. „Relatívne ochladenie je teda v tomto období normálne,“ uviedol. Ako dodal, síce by mali byť u nás mrazy, no ochladenie sa len priblíži k normálnemu stavu, aký poznáme v januári. „Netvrdím, že vo februári typické zimné počasie nebude. V januári sa ochladí, ale nebude to ono,“ priblížil klimatológ.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Pavel Faško #zima