Teplá a vlhká zima neprospieva zdraviu, v noci na stredu sa ochladí

Teplá zima vplýva nielen na náladu, ale aj na zdravie ľudí. Príčinou bolestí hlavy a únavy môže byť zamračené a vlhké počasie, netypické pre toto ročné obdobie. Meteorológovia ohlasujú ochladenie v noci z utorka na stredu.

21.01.2014 13:00
počasie, jar, stromy, krík Foto: ,
Podľa predpovedí počasia by terajšie vlhké a dráždivé počasie malo vystriedať ochladenie.
debata (1)

Vo vlhku a teple sa darí aj vírusom, ktoré dokážu prežiť dlhšie, a preto hrozí prepuknutie infekcií. Klimatológ síce predpovedá ochladenie, ale stále nebude také, na aké sme v januári zvyknutí.

Terajšie počasie podľa lekárov môže výrazne vplývať na pohodu či skôr nepohodu ľudí. Pacienti s vysokým tlakom, astmatici či cukrovkári sa môžu cítiť horšie, hoci berú lieky na ochorenie. „Tento stav, ktorý je teraz a ktorý trvá už prakticky dva mesiace, sťažuje život pacientov, ktorí sú liečení na kardiovaskulárne a pľúcne choroby. Ťažšie ho znášajú astmatici, a to aj napriek tomu, že máme veľmi pozitívnu liečbu. Je to tiež výrazne zlé obdobie pre psychiatrické stavy, hlavne depresie,“ konštatuje lekár pre dospelých z Veľkého Šariša Dušan Lipták.

Astmatikom a ľuďom s chorobami pľúc sa v týchto dňoch môže ťažšie dýchať. Chronickým pacientom s cukrovkou či srdcovými problémami kolíše krvný tlak, bolí či točí sa im hlava. Ak sú dobre nastavení na liečbu, nemalo by ich takéto počasie ohroziť na zdraví.

Lekár dodáva, že znížený atmosférický tlak celkovo negatívne vplýva na psychiku človeka. Dôvodom týchto stavov je menej slnečných lúčov. „Môže byť napríklad aj mínus desať stupňov Celzia, ale keď svieti slnko, má to lepší vplyv na organizmus,“ povedal.

Počasie podľa všeobecnej lekárky pre dospelých z Bratislavy Sone Ostrovskej môže viac ovplyvňovať stav ľudí, ktorí sú naň citliví. Môžu sa cítiť menej výkonní, unavení, malátnejší, s horšou náladou. „Sú ľudia, ktorí takéto zamračené počasie veľmi zle vnímajú, výkonnosť jednoznačne klesá, aj keď som mala pacientku, ktorá sa práve v tomto počasí mala výborne a trpela, keď svietilo slnko, ale to je výnimka,“ hovorí Ostrovská.

Mnohí ľudia tieto stavy riešia rôznymi povzbudzovacími nápojmi, napríklad kávou, čajmi či energetickými drinkami. „Ja patrím k meteosenzitívnym ľuďom, prekonávam to pevnou vôľou, kávou a pomáha mi spánok, snažím sa ísť skôr spať,“ podotkla lekárka.

Lipták ako najlepší prostriedok radí pohyb. „Treba ísť von za každého počasia aspoň na 30 až 45 minút, ak sa človek dobre oblečie, zoberie si dáždnik, je to predsa už len iné dýchanie ako medzi štyrmi stenami v suchom byte. Treba sa jednoducho donútiť aktívne sa pohybovať,“ odporúča lekár. Tiež netreba organizmus zaťažovať jedlom, aj keď je zima, treba dodržiavať pitný režim a platí to hlavne pre starších ľudí, ktorí nepociťujú smäd.

Vlhké, zamračené počasie bez mrazov pomáha aj rozmnožovaniu vírusov. „Mrazivé počasie neprospieva šíreniu vírusov, skôr naopak. Vírusy na svoje šírenie potrebujú vlhkosť. Predpokladá sa, že teplejšie, vlhké a sychravé počasie počas zimného obdobia podporuje šírenie respiračných infekcií. Ľudia sú v takomto období náchylnejší na vznik ochorenia,“ tvrdí hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

„Takéto vlhké a nie veľmi chladné počasie, to je vyslovene dobré pre vírusy, pretože tie dokážu prežiť na oblečení, rukách, kľučkách nejaký čas a človek nemusí prísť priamo do styku s chorým,“ vysvetľuje lekárka Ostrovská.

Hoci sa chorobnosť na akútne respiračné ochorenia zvyšuje len mierne, situácia sa môže zmeniť. „Napríklad infekčné vírusy sú nevyspytateľné a môže sa stať, že teraz, keď nie sú mrazy, je možné, že v priebehu dvoch-troch týždňoch tu budeme mať slušnú vírusovú infekciu. Treba sledovať hlavne deti, pretože dospelí väčšinou ochorejú od detí,“ konštatuje lekárka. Ak by začalo mrznúť, chorobnosť by sa v takom prípade zmiernila.

Klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Pavel Faško predpovedá, že aj keď sa ochladí, januárové počasie nebude také, na aké sme zvyknutí. „V januári sa ochladí, ale nebude to ono. V nížinách je zem teplá, aj keď nasneží, sneh sa po dopade na zem roztopí. Studený vzduch sa pre teplú zem či nezamrznuté vodné plochy bude otepľovať,“ vysvetľuje Faško.

Ochladenie príde v noci

Po mimoriadne teplom období, ktoré trvá u nás od polovičky decembra, k nám zavíta zimné počasie. Obyvatelia na severe Slovenska by mali počítať s celodennými mrazmi, informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke. Podľa aktuálnych predpovedí sa začne ochladzovať v noci z utorka na stredu 22. januára. Chladná by mala byť najmä druhá polovica týždňa. SHMÚ očakáva, že cez deň nevystúpi teplota na severe nad nula stupňov Celzia, na juhu bude mierne nad nulou. V noci však bude mrznúť na celom území Slovenska, pričom v dolinách a kotlinách môže teplota klesnúť pod mínus 10 stupňov. Snežiť by malo začať ku koncu týždňa. (SITA)

Ochladenie by však bolo podľa neho vítané. Mnohé zvieratá či rastliny sú z netypicky zimného počasia totiž zmätené. „Úspechom bude aj to, že nebude tak teplo,“ poznamenal.

To, čo sa podľa Faška dialo od decembra do dnešných dní, je veľmi zvláštny jav. Rekordne teplo bolo na Slovensku podľa neho v nedeľu 19. januára, keď priemerná denná teplota neklesla pod 10 stupňov Celzia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #zima #klimatológovia #vlhko