Zväz vojakov SR odmieta útoky Eriky Jurinovej na Sociálnu poisťovňu

Zväz vojakov Slovenskej republiky odmieta pretrvávajúce útoky podpredsedníčky Národnej rady (NR) SR Eriky Jurinovej (OĽaNO) na Sociálnu poisťovňu (SP), ako aj na jej generálneho riaditeľa Dušana Muňka.

23.01.2014 18:51
debata (120)

„Zväz vojakov Slovenskej republiky pravidelne komunikuje so Sociálnou poisťovňou o právnych nárokoch bývalých príslušníkov silových rezortov a spôsobe vybavovania ich žiadostí o starobné dôchodky. Pri pracovných rokovaniach za účasti odborníkov a kompetentných zástupcov oboch strán sa dosiaľ nevyskytol ani len náznak vnášania politických a osobných záujmov tak, ako sme toho svedkami u niektorých politikov,“ uviedol prezident zväzu Tomáš Švec.

Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová už dávnejšie kritizuje vedenie SP v súvislosti s vyplácaním výsluhových dôchodkov. Ako členka parlamentného sociálneho výboru iniciovala od leta minulého roka viacero krokov na prešetrenie tejto situácie.

Zväz vojakov je však presvedčený, že Sociálna poisťovňa plní len to, čo jej ukladajú Ústava Slovenskej republiky, príslušná legislatíva a rozhodnutia súdov. Ako zdôraznil Švec, v Ústave SR je uvedené, že základné práva a slobody sa zaručujú na území Slovenskej republiky všetkým bez ohľadu na pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine, majetok, rod alebo iné postavenie.

„Nikoho nemožno poškodzovať, zvýhodňovať alebo znevýhodňovať. Slovenská republika je právny štát, a preto nemožno právo nahrádzať politickými záujmami a vlastnou PR. Preto nás udivuje, že ústavný činiteľ, akým je podpredsedníčka NR SR, spochybňuje zákonné nároky na starobný dôchodok pre skupinu občanov,“ dodal Švec.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #vojaci #dôchodky