Matovičovci navrhli odvolať predsedu parlamentu

Pavla Pašku by mal parlament odvolávať z funkcie predsedu Národnej rady. V úvode 29. schôdze parlamentu navrhol zaradiť tento bod do programu predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič.

28.01.2014 14:26
Pavol Paška Foto:
Šéf parlamentu Pavol Paška (Smer).
debata (91)

„Ľudia majú právo vedieť, ako sa správajú poslanci. Ide o bezprecedentný útok na slobodu tlače a preto nemôžete byť predsedom parlamentu tejto krajiny,“ vysvetlil Viskupič. Reagoval tak na rozhodnutie Kancelárie NR SR, ktorá obmedzila pohyb novinárov po budove parlamentu a zakázala fotografovať súkromné veci politikov na rokovacom stole.

Vládni zákonodarcovia za stranu Smer Viskupičov návrh zamietli. Predseda poslaneckého klubu obyčajných ľudí preto začne zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze, na ktorej by poslanci mali rozhodovať o odvolaní Pašku z funkcie.

Strana Roberta Fica rovnako zamietla návrh predsedu SDKÚ Pavla Freša. Líder SDKÚ presadzoval, aby vláda do 15 dní predložila do parlamentu správu o vyšetrovaní kauzy predaja emisií vrátane zoznamu, kto sa na obchode obohatil.

Poslanec za KDH Jozef Mikloško nepresadil, aby parlament diskutoval o situácii na Ukrajine. Poslanec za SDKÚ Ivan Štefanec neuspel s návrhom, aby kabinet do Národnej rady predložil analýzu, ako sa zavedenie daňových licencií dotkne firiem.

Nezaradený poslanec Juraj Droba neúspešne navrhoval, aby poslanci mohli požiadať o minimálnu úroveň ochrany v podobe nepriestrelnej vesty a prilby. Podľa Drobu opití novinári napádajú v parlamente triezvych poslancov Smeru, s nepriestrelnou vestou by títo poslanci oslabili aspoň prvé agresívne útoky novinárov.

Zákonodarca za Most-Híd Zsolt Simon nepresadil požiadavku, aby vláda parlamentu podala správu o situácii v Jahodnej pri Košiciach, kde sa skúma ložisko na ťažbu uránu. Podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová neuspela s návrhom, aby minister vnútra Robert Kaliňák predložil do národnej rady správu o narastajúcom radikalizme a extrémizme na Slovensku.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Pavol Paška #Jozef Viskupič