Auto si od zlodejov treba vykúpiť. Inak zmizne

Krádeže áut sú špecifickým problémom najmä v Seredi, ktorá je vzdialená od Trnavy asi 16 kilometrov. Autičkári tu podľa mestského poslanca Pavla Kurbela ľudí stále vydierajú.

03.02.2014 12:00
sered, barat, autickari, kradeze aut, auta,... Foto: ,
Krádeže áut sú v Seredi dlhodobým problémom.
debata (56)

„Je úplne bežné, že vám ukradnú auto a potom vám zavolajú, že si ho môžete kúpiť. Cena záleží od auta, no vždy je to niekoľko tisíc. Tri-, štyri- aj päťtisíc eur. Zdá sa to možno neuveriteľné, ale je to tak.“ Ak na to obeť nepristúpi, tak svoje auto už nikdy neuvidí a skončí rozobraté v niektorej z dielní a zlodeji na ňom aj tak zarobia. Predajú ho po častiach. Aj preto má veľa Seredčanov havarijné poistky a dajú si radšej škodu uhradiť od poisťovne, ako by mali pristúpiť na vyjednávanie s kriminálnikmi.

Podľa Kurbela je zrejmé, že autičkári často kradnú na objednávku. Dôkazom je podľa neho nedávny prípad, keď ukradli staré auto jednej viacčlennej rodine. „Majú príbuzných v Rakúsku a tí im poslali veľké auto, aby mali na čom jazdiť. Bolo síce staré, ale pojazdné. Nikde som nevidel jazdiť podobné. Ukradli im ho na druhý pokus. Obyčajný starý črep. Niekto iný mal zrejme také isté auto, no nefungovalo. Potreboval možno motor alebo nejakú inú súčiastku, tak si dal zadovážiť celé auto. Tejto rodine už nevolali, že si ho môžu vykúpiť…“

Z náhodne oslovených ľudí v Seredi asi tretina priznala, že mali skúsenosť s ukradnutým autom, či už oni sami, alebo ich známi. Nepríjemnosti sa nevyhýbajú ani začínajúcim rodinám, ktoré sa do Serede prisťahovali. „Je to tu stále problém. Jednej mladej rodine, ktorú poznám, ukradli auto pred pol rokom. Počul som o tom, že ľuďom zvyknú volať, že si môžu auto odkúpiť, no týmto nevolali,“ opisoval tridsiatnik, ktorý nechcel zverejniť meno. V Seredi býva s rodinou len krátko, prisťahoval sa sem z Trnavy, aj napriek tomu, že toto malé mesto má svojskú povesť. Obavy nemal a v jeho prípade rozhodli ceny. „V Trnave kúpite trojizbový byt za 80-tisíc, tu rovnaký za 55-tisíc,“ spresnil.

Dôchodca František Novák postrehol, že v poslednom čase sa autá rozbíjajú a vykrádajú. „V mnohých prípadoch si však za to môžu majitelia sami, keď si v aute nechávajú cenné veci, mobily, notebooky, ktoré môžu vzbudiť potenciálny záujem zlodejov,“ podotkol. Okrem autičkárov podľa neho pôsobí v mestečku veľa vreckárov, kradne sa v obchodoch. „V drogérii ukradne kozmetiku za 20 eur a v trafike ju strelí za päť eur, takto sa živia.“ Problém s kriminalitou v Seredi sa podľa Nováka dlhé roky zanedbával a nedá sa to napraviť za rok či dva. „Kedysi mal policajt rešpekt a bolo ich viac vídať v uliciach, na chodníkoch. Dnes sa nestačí previezť dvakrát autom po ulici,“ poznamenal.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #zlodeji #autíčkári #krádež auta #výkupné