Ministerstvo obmedzilo predaj liekov na chrípku

Lieky na prechladnutie či chrípku, ktoré sú voľnopredajné, lekárnici vydávajú v obmedzenom množstve. Pacientovi predajú najviac dve balenia. Dôvodom je pseudoefedrín - účinná látka, ktorú obsahujú. Dá sa z nej totiž vyrobiť droga pervitín.

04.02.2014 12:00
lekaren, liek, choroba, lieky Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (4)

Ministerstvo zdravotníctva najnovšie rozhodlo, že obmedzí predaj dvoch takýchto liekov. Ide o horúce nápoje proti chrípke a prechladnutiu Aspirín Komplex. V súčasnosti lekárne takto kontrolujú celkom 26 liekov.

Nové opatrenie podľa generálneho riaditeľa sekcie farmácie a liekovej politiky na ministerstve zdravotníctva Adama Hlôšku zabráni nákupom neprimeraného množstva tohto druhu voľnopredajných liekov. Narkomani ich často zneužívajú na domácu výrobu pervitínu. „Osoby závislé od omamných alebo psychotropných látok, resp. díleri týchto drog, dokážu z väčšieho množstva pseudoefedrínu získať omamnú alebo psychotropnú látku, ktorú buď užívajú, alebo predávajú,“ konštatuje riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Ján Mazag. Pseudoefedrín samotný nie je omamnou ani psychotropnou látkou ani na toto liečivo nevzniká návyk.

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislosti Ľubomír Okruhlica uvádza, že pervitín je na Slovensku drogou číslo jeden. "Vieme o tom, že si drogovo závislí vyrábajú pervitín z liekov, ktoré sa dajú voľne kúpiť v lekárňach. Našou úlohou nie je sledovať, akým spôsobom to robia, my sa zameriavame na liečbu.

A je otázka, ako sa tieto opatrenia prejavujú. Zatiaľ neevidujeme klesajúci počet závislých od pervitínu," konštatuje Okruhlica a dodáva, že v iných krajinách na tieto lieky treba recept. Voľne dostupné sú okrem Slovenska iba v Poľsku a v Česku. „Práve z takýchto dôvodov, aby sa zminimalizovalo zneužívanie drogovo závislými, majú tieto lieky na predpis, je to jednou z ciest, ktorá sa odporúča pri takýchto prípadoch,“ dodal.

Podľa lekárnika Ondreja Sukeľa pseudoefedrín výrobcovia pridávajú do liekov preto, lebo má významný účinok. „Pomáha pri zmiernení opuchov nosovej sliznice, uvoľňuje jej priechodnosť a zlepšuje dýchanie. Upraviť jeho výdaj z voľnopredajného na lekársky predpis by znamenalo zhoršenie dostupnosti pre pacientov,“ povedal Sukeľ.

Spotreba týchto liekov je podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv primeraná výskytu týchto ochorení, na ktoré sa používajú. „Nezaznamenávame neadekvátny nárast, ktorý by súvisel s možným zneužívaním týchto liekov na výrobu omamných látok. Tento monitoring vykonávame v spolupráci s protidrogovou jednotkou,“ spresnila hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová.

Predaj voľne dostupných prípravkov na chrípku a prechladnutie s obsahom pseudoefedrínu ministerstvo zdravotníctva prvýkrát obmedzilo v roku 2010. Obmedzenie predaja sa týkalo 21 druhov liekov.

Hoci výdaj týchto liekov nie je viazaný na lekársky predpis, lekárnici ich mohli vydávať len v takom počte balení, aké je potrebné na jeden liečebný cyklus. V roku 2011 do zoznamu pribudol jeden a v minulom roku ďalšie dva. Rezort zdravotníctva tentoraz predaj liekov obsahujúcich pseudoefedrín obmedzuje štvrtýkrát. Na zozname bude po novom 26 druhov liečiv.

Zoznam liekov na chrípku a prechladnutie s obmedzeným výdajom

  • ASPIRIN COMPLEX – prášok 10 (5×2) x 500 mg, 20 (10×2) x 500 mg
  • ASPIRIN COMPLEX – horúci nápoj 10×500 mg, 20×500 mg
  • DALERON COLD3 – tablety 24, 12, 10
  • Maxflu – šumivé tablety 10
  • MODAFEN – tablety 10
  • MODAFEN – tablety 12
  • MODAFEN – tablety 24
  • MUCOGRIP – tablety 10
  • MUCOGRIP – tablety 20
  • NUROFEN STOPGRIP – tablety 12, tablety 24
  • PANADOL PLUS GRIP – tablety 2 ( 5, 24, 6, 10, 12, 16, 18) v blistri
  • PARALEN PLUS – tablety 10, 12, 24

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #drogy #chrípka #obmedzenie predaja