Po stanovačke sestry stavili na bilbordy

Zdravotné sestry pokračujú v boji o svoje platy. Po celom Slovensku rozmiestnili asi 30 bilbordov s textom: Pán premiér, skúste si ľudí získať skutkami, nielen sľubmi. Týmto Roberta Fica vyzývajú, aby sa zasadil za znovuprijatie zákona o ich mzdách.

05.02.2014 12:00
odbory, zdravotné sestry Foto: ,
Zástupcovia Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek pokračujú v boji o platy novou bilbordovou kampaňou.
debata (4)

Odborník na reklamu si myslí, že bilbordová kampaň nie je vhodná na takýto protest a sestry vyhodili peniaze zbytočne. Ministerstvo zdravotníctva za tým vidí nátlak a spájanie odbornej problematiky s politickou kampaňou.

Sestry naposledy protestovali vlani v októbri, keď tri dni stanovali pred Úradom vlády. Vtedy im premiér aj ministerka zdravotníctva prisľúbili vyššie platy nielen pre sestry v štátnych nemocniciach, ale aj pre tie v župných a mestských. V štátnych sa tak stalo ale odborárky tvrdia, že mzdy sa v regionálnych nemocniciach doteraz nepohli. Preto využili čas prezidentskej kampane, aby to pripomenuli.

„Keď si uvedomíte, že všetci kandidáti sa prezentujú bilbordmi, tak aj my sme si dovolili, ako najsilnejšia čo do počtu skupina zdravotníckych pracovníkov, sa pripomenúť, že aj my sme tu, nielen kandidáti,“ skonštatovala predsedníčka sesterských odborov Monika Kavecká.

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek sa pre bilbordovú kampaň rozhodlo po tom, čo predseda vlády nereagoval na ich list zo začiatku decembra minulého roku, v ktorom ho žiadali o stretnutie. Reklama vyšla odbory asi na 4-tisíc eur a financujú ju z členských príspevkov. Bilbordy budú mať prenajaté približne mesiac, čo je čas, v ktorom bude prebiehať aj prezidentská kampaň.

Sestry nemajú stanovený termín, dokedy budú čakať na odpoveď premiéra. „Ak by ani táto kampaň nenašla odozvu, v aktivitách plánujeme pokračovať dovtedy, kým nedosiahneme svoj cieľ. Môžeme povedať, že nepôjdeme cestou výpovedí ani žiadnymi nátlakovými akciami, nechceme ohroziť pacientov na zdraví,“ zdôraznila Kavecká. Na otázku, či to bude ďalšie stanové mestečko, Kavecká neodpovedala ani nespresnila, aké protesty chystajú.

Majiteľ reklamnej agentúry Igor Brossmann si myslí, že bilbordová kampaň sestier nie je veľmi účinná a 4-tisíc eur sú vyhodené peniaze. „Bilbordové kampane slúžia na spoznanie značky pre najširšie publikum, napríklad teraz pri prezidentských kandidátoch, aby sa dostali do podvedomia. Ak sa objavia na tisíckach bilbordov, ľudia majú pocit, že ich už dlhé roky poznajú, čo nie je prípad sestier,“ konštatuje Brossmann a dodáva, že počet 30 bilbordov je kvapka v kvapke.

Reklama s takýmto nízky počtom rozmiestnených bilbordov dokáže osloviť iba pri kontroverzných témach. Podľa Brossmanna oveľa účinnejšia bola stanovačka sestier pred Úradom vlády. „Žiaden politik nemá rád, ak dámy a ženy stanujú pred jeho úradom a mrznú. Veľmi mu to kazí imidž tým, že on sa nachádza v teple,“ dodal.

„Tento nátlak, spájanie odbornej problematiky s politickou kampaňou vnímame veľmi negatívne,“ reagovala na akciu sestier hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská. Zdravotné sestry poslali ministerstvu vlastný návrh zákona o odmeňovaní sestier a doteraz podľa Kaveckej nedostali žiadnu odpoveď. Ich návrh je približne rovnaký, ako bol pôvodný zákon, ktorý Ústavný súd označil za protiústavný.

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že sesterský návrh zákona dostali len minulý týždeň. „S návrhom sa okrem ministerstva musia oboznámiť a tiež sa k nemu vyjadriť aj ostatné strany odbornej diskusie. Naozaj nie je reálne, aby sme v priebehu 24 hodín pripravili adekvátne stanovisko k návrhu zákona. Úprava platov zdravotníkov je vážny odborný problém s dopadom na celý rezort,“ povedala Lidinská. K rokovaniam príde podľa nej až po preštudovaní všetkých pripomienok. Rezort však pripravuje vlastný zákon o platoch všetkých zdravotníkov.

Úrad vlády v reakcii na bilbordovú kampaň tvrdí, že iniciatíve sestier nerozumie a postupuje v súlade s tým, o čom hovorili na jeseň. „Pripraveným návrhom zákona chceme upraviť platy sestier a iných zdravotníckych pracovníkov v štátnych zariadeniach a v spolupráci so župami zabezpečiť rovnaké podmienky aj v zariadeniach v ich pôsobnosti,“ informoval tlačový odbor Úradu vlády. Zároveň podotkol, že vláda nemá páky na rovnaké kroky pri súkromných zariadeniach.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #zdravotníctvo #zdravotné sestry #bilbord