Ohlasovanie predškolákov. Rodičia majú z neho chaos

Mám päťročné dieťa, ktoré chodí do škôlky. Musím úradu nahlásiť, kto sa oň stará? Toto je len jedna z otázok, ktorými rodičia zaplavujú úrady práce na celom Slovensku.

05.02.2014 20:00 , aktualizované: 06.02.2014 08:00
úrad práce Foto: ,
Nová povinnosť ohlásiť na úrad práce, ako bude postarané o dieťa, sa týka rodičov, ktorých dieťa po 1. februári dovŕšilo tri roky.
debata (18)

Dôvod je jednoduchý – do účinnosti vstúpila novela zákona o prídavku na dieťa. Podľa nej musia rodičia detí, ktoré po 1. februári dovŕšili tri roky, nahlásiť úradu práce, kto sa o ne stará. Tí, ktorí to tento týždeň urobili mailom, dostávajú zase svoje maily späť. Na takéto ohlásenie musia mať elektronický podpis, čo nevedeli.

Aj keď o novej povinnosti informovali médiá, nástenky v úradoch či samotní pracovníci v oddeleniach štátnych dávok, rodičia vo veci stále nemajú jasno. „Pýtajú sa najmä to, ktorých detí sa táto povinnosť týka a aké tlačivá treba predložiť. Zaujíma ich tiež, či je potrebné potvrdenie zo strany materskej školy,“ vysvetľuje Marianna Lelkesová z Úradu práce v Dunajskej Strede.

Podľa sociologičky Magdaleny Piscovej zo Slovenskej akadémie vied bolo ohlasovanie starostlivosti o dieťa šité horúcou ihlou. „Ministerstvo práce ho nedostatočne komunikovalo smerom k verejnosti. Nevysvetlilo sa, načo sa niečo také zavádza a ako to môže pomôcť. Možno aj preto majú rodičia zmätok a pristupujú k nemu s nevôľou,“ myslí si.

Úradníci dostávajú desiatky rôznych otázok denne. „Rodičia majú informácie, ale skôr čiastkové. Vedia, že majú nahlásiť, kto sa o dieťa stará, ale nedopočúvajú podrobnosti. Napríklad zachytia, že dieťa môžu nahlásiť mailom. Zabudnú však priložiť zaručený elektronický podpis,“ objasňuje Radko Gavliak, riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi. K tomuto podpisu je potrebný nový občiansky preukaz s čipom.

„Rodičia sa na novú povinnosť väčšinou pýtajú osobne alebo telefonicky. Už nám však niektorí poslali tlačivo mailom, ale bez elektronického podpisu. Potom ich musíme kontaktovať, aby prišli osobne, alebo to poslali podpísané poštou,“ hovorí zástupkyňa oddelenia štátnych sociálnych dávok v Úrade práce v Topoľčanoch Soňa Móciková.

Úrady práce sa snažia mylným informáciám predchádzať. Viaceré potvrdzujú, že správny postup pri nahlasovaní budú avizovať aj v regionálnych médiách, na svojej webovej stránke či nástenke priamo v úrade práce. Reakcie rodičov sú vraj rôzne. „Niektorí toto nahlasovanie nevnímajú pozitívne. V mnohých prípadoch však rešpektujú potrebu tohto nahlasovania,“ vysvetľuje Melánia Pintérová z Úradu práce v Martine.

Nová povinnosť sa týka rodičov, ktorých dieťa po 1. februári dovŕšilo tri roky. Príslušný úrad práce musia informovať o tom, či ich dieťa ostáva doma s opatrovateľkou, starými rodičmi, prípadne do ktorej materskej škôlky chodí. Ak má dnes vaše dieťa štyri alebo päť rokov, nemusíte nahlasovať nič.

Úrady práce majú k novej povinnosti špeciálne tlačivo, ktoré je možné okrem osobného vyzdvihnutia stiahnuť si aj z webovej stránky úradu. Vyplnené tlačivo môžu rodičia odovzdať na úrade práce, odoslať poštou či e-mailom. V prípade e-mailu musí obsahovať aj zaručený elektronický podpis, inak nebude platné. Nesplnenie povinnosti môže viesť k pozastaveniu rodinných prídavkov.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Týraní rodičia. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Nahlasovanie treba zopakovať, ak dôjde k významnej zmene. Napríklad, ak dieťa prestúpi do inej škôlky, alebo sa presťahuje. Obavy z hlásenia dieťaťa počas dovolenky alebo choroby sú teda zbytočné. Oznamovanie starostlivosti o dieťa sa končí jeho šiestym rokom.

Rezort práce chce takto získať informácie o tom, kde sa deti v predškolskom veku zdržiavajú a zabrániť tak, aby sa stratili zo systému. K tomuto opatreniu ho viedol prípad Lucie z Bratislavy, ktorej mŕtve telo ležalo tri roky v byte. Hoci už dva roky malo chodiť do základnej školy, nikomu nechýbalo a ani jeden úrad to neriešil. Rodičia na malú Luciu brali aj rodinné prídavky.

Ako ohlásiť, kto sa stará o dieťa

  • Ohlasovacia povinnosť sa týka iba tých detí, ktoré po 1. februári dovŕšia tri roky. Ak má dieťa dnes štyri alebo päť rokov, rodičia nemusia nič oznamovať.
  • Údaje oznamuje rodič alebo osoba, ktorej dieťa zveril do starostlivosti súd, na úrade práce v mieste trvalého bydliska.
  • Formulár si môžu stiahnuť z webových stránok úradov práce, treba ho vyplniť a poslať buď poštou ako doporučenú zásielku, alebo zaniesť do podateľne.
  • Ak má rodič dispozícii elektronický podpis, ohlásenie je možné poslať aj e-mailom. Na to je potrebný nový občiansky preukaz s čipom.
  • Oznámenie môžu rodičia napísať aj sami a nemusia si sťahovať formulár z webu. Mali by v ňom uviesť údaje o dieťati – meno, dátum narodenia, adresu trvalého bydliska, údaje o rodičoch (otcovi aj matke) – meno, dátum narodenia, adresu trvalého bydliska. Treba uviesť aj údaje o tom, kde a kto sa o dieťa stará, názov zariadenia a adresu (napríklad materská škola), alebo meno a priezvisko a adresu trvalého bydliska osoby, ktorá sa stará o dieťa (opatrovateľka, starý rodič alebo rodič) a adresu, kde sa starostlivosť vykonáva. Na záver doplniť ešte dátum, meno osoby, ktorá oznámenie vyplnila a podpis.
  • Ak nastane zmena v mieste, kde sa o dieťa starajú, napríklad dieťa nastúpi do škôlky, rodič to musí opäť ohlásiť. Za podstatnú zmenu miesta sa nepovažuje choroba, absencia v predškolskom zariadení, krátkodobé dovolenky alebo krátkodobé pobyty u príbuzných.
  • Výnimku z ohlasovacej povinnosti majú rodičia, ktorí poberajú predĺžený rodičovský príspevok z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa do šiestich rokov jeho veku a rodičia, ktorí sú v čase, keď dieťa dovŕši tri roky, na materskej s mladším dieťaťom.
  • Nesplnenie ohlasovacej povinnosti môže viesť k pozastaveniu rodinných prídavkov.

    (ben)

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Úrad práce #ministerstvo práce a sociálnych vecí #prídavok na dieťa #elektronický podpis #materské školy