Mak s vysokým množstvom morfia aj na Slovensku?

Mak, ktorý obsahuje vysoké množstvo morfia, sa mal dostať na slovenský trh. Takéto varovanie dali systému rýchleho varovania českí inšpektori, ktorí to zistili.

05.02.2014 19:24
debata (27)

Mak mal pochádzať z Maďarska. Na Slovensko už poslali zoznam odberateľov. Slovenská Štátna veterinárna a potravinová správa k tomu zatiaľ poslala krátke stanovisko, že v ich kontrolách pokračuje.

Podľa portálu idnes.cz česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia odhalila v prevádzkach Aholdu a Jednoty mak s nadlimitným množstvom morfia. Ako ďalej informoval portál, inšpektori prikázali mak stiahnuť z predaja. Kontrola bola cielená, pretože česká inšpekcia mala podozrenie, že niektorí výrobcovia môžu kombinovať potravinársky mak s lacnejším technickým. Ten nie je primárne určený na spotrebu, ale pre farmaceutickú výrobu. „Nariadili sme predajcom ihneď stiahnuť chybné šarže potravín z obchodnej siete a s povinnými osobami začneme správne konanie o uložení pokuty,“ uviedol pre idnes.cz hovorca českej inšpekcie Pavel Kopřiva.

Celkovo českí inšpektori posúdili 24 šarží, z ktorých dve vzorky vykázali nadlimitné hodnoty morfínu. Podľa idnes.cz išlo aj o výrobok bratislavskej spoločnosti, ktorý objavili kontrolóri v prevádzke Ahold, a o výrobok firmy z Českých Budějovíc, ktorý odobrali v prevádzke Jednota, spotrebné družstvo Plasy. V prvej vzorke odhalila analýza koncentráciu morfínu v množstve 78,8 miligramu na kilogram a v druhom prípade to bolo 88,1 miligramu na kilogram. Povolený limit je 43 miligramov na kilogram, pričom vyššia koncentrácia je nebezpečná.

Mak je významným zdrojom ópia, ktorého hlavnou účinnou látkou je morfín alebo morfium. Morfium je návykové a používa sa v zdravotníctve na utíšenie bolesti. Je zneužívaný ako droga alebo ako surovina pri výrobe heroínu.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna veterinárna a potravinová správa #mak #morfium