Generálna prokuratúra pripravuje etický kódex prokurátora

Prokurátorom pripravujú etický kódex, teda podobný dokument o pravidlách správania sa príslušníkov tohto stavu, o akom sa momentálne diskutuje aj v súdnictve.

06.02.2014 10:52
Generálna prokuratúra Foto: ,
Budova Generálnej prokuratúry.
debata (5)

„Pracujeme na etickom kódexe prokurátora. Považujem za potrebné, aby už u nás bol konečne zavedený do praxe,“ potvrdil druhý muž generálnej prokuratúry René Vanek. Verí, že prijatie kódexu povedie k zvýšeniu disciplíny na prokuratúre.

Príprava etického kódexu súvisí s plánom generálnej prokuratúry predložiť úplne nové znenie svojich statusových zákonov, teda zákona o prokuratúre a zákona o prokurátoroch a jej zamestnancoch.

V súčasnom zákone o prokurátoroch sú povinnosti prokurátorov koncipované tak, že niektoré previnenia prokurátorov ani nedokážu zahrnúť ako porušenie týchto povinností. „Chceme tam niektoré veci natvrdo dať. Niektoré, ktoré sú teraz všeobecné, tam plánujeme dať úplne jednoznačne – aj vo vzťahu k prieťahom v konaní, aj vo vzťahu k disciplíne na pracovisku, požívaniu alkoholu a podobným veciam,“ vysvetlil Vanek.

Skutkové podstaty disciplinárnych previnení by boli úplne jasne a presne rozpísané v kódexe. „Teraz je taká dvojkoľajnosť, že jedna skutková podstata sa dokonca odvoláva na porušenie etického kódexu a taký nemáme,“ vysvetlil Vanek. Každé porušenie pravidiel správania sa prokurátora, ktoré budú v etickom kódexe, bude teda zakladať skutkovú podstatu disciplinárneho previnenia.

Generálna prokuratúra by chcela prijať etický kódex v spolupráci s Radou prokurátorov. „Z legislatívneho hľadiska to môže byť interná právna norma,“ uviedol prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #etický kódex