Defibrilátor sa používa zriedka

Defibrilátor je vo vyspelých štátoch samozrejmosťou a možno ho nájsť v hoteloch, na benzínkach či v priestoroch štadiónov. Na Slovensku je v obehu len niekoľko stoviek kusov. Tento prístroj pomáha pri náhlom zastavení srdca a vďaka hlasovým pokynom ho dokážu obsluhovať aj úplní laici. Jeho použitie niekoľkonásobne zvyšuje šancu na prežitie.

06.02.2014 15:00
Červený kríž, prvá pmoc, záchranár, kurz, Foto: ,
Odborníci tvrdia, že defibrilátor by vedel použiť aj laik.
debata (3)

„Zákon ani žiadna smernica dnes neupravujú používanie defibrilátorov. Napriek tomu ich majú veľké zimné štadióny, mestské zariadenia, v ktorých sa stretáva veľa ľudí, hasiči či niektoré hliadky mestskej polície. Svoj význam určite majú,“ vysvetľuje Tomáš Justh, operátor záchrannej zdravotnej služby a zároveň koordinátor projektu AED pre Slovensko.

Snaží sa zosumarizovať všetky defibrilátory v krajine, čo by mohlo pomôcť aj záchranným zložkám. „Ak by niekto zavolal na 155 alebo 112, oni by ho upozornili na prítomnosť prístroja v zariadení, kde sa zranený nachádza. Jeden by mohol oživovať, druhý by zatiaľ priniesol defibrilátor,“ objasňuje význam registrácie prístrojov. Tá je však zatiaľ v plienkach

Podľa PR manažérky hotela Kempinski Kataríny Lettrichovej sa na defibrilátory hostia pri rezervácii ani nepýtajú. „Všetci zamestnanci nášho hotela sú preškolení na poskytovanie prvej pomoci a tieto školenia sa pravidelne opakujú. Okrem toho máme zazmluvneného lekára, ktorý k nám v prípade potreby urýchlene príde. Dávame prednosť takejto profesionálnej pomoci,“ hovorí Lettrichová.

Podobné vysvetlenie majú aj ďalšie hotely. „Defibrilátor nemáme, ale rýchla zdravotná pomoc je od nás na skok. Navyše, vo wellness musia byť všetci zamestnanci vyškolení na poskytnutie prvej pomoci. Stáva sa nám totiž, že niekto podcení svoje zdravotné možnosti a napríklad počas studenej sprchy po saune odpadne,“ uvádza hotel Partizán v Bystrej.

Odborníci tvrdia, že defibrilátor by vedel použiť aj laik. "Obsluha je veľmi jednoduchá. Na prístroji sú väčšinou dve tlačidlá. Po zapnutí nás začne navigovať, aby sme obnažili hrudník a nalepili elektródy podľa obrázka. Potom nás prístroj vyzve k stláčaniu hrudníka a počíta stisky.

Následne nám povie, aby sme dvakrát vdýchli vzduch," vysvetľuje Justh. Zhruba po dvoch minútach začne prístroj analyzovať srdcový rytmus a vyhodnotí ho. Ak treba, naviguje k podaniu výboja alebo pokračovaniu v masáži srdca. Toto sa opakuje až do príchodu záchrannej služby. Defibrilátor stojí od 400 do 4-tisíc eur.

Európska komisia zatiaľ usmernenie, ktoré by zaradilo defibrilátor do povinnej výbavy k prvej pomoci, neplánuje vydať. Tvrdí, že jeho použitie si môže upraviť každý štát únie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #záchrana #prvá pomoc #srdce #defibriáltor