Lekárom pridali, aby lákali pacientov na preventívky

Budú nás všeobecní lekári pozývať na preventívne prehliadky? Dve zdravotné poisťovne im totiž od Nového roka pridali za každé takéto vyšetrenie takmer dve eurá.

11.02.2014 14:00
lekár, doktor, pacient, vyšetrenie Foto:
Preventívna prehliadka u všeobecného lekára nie je na Slovensku povinná.
debata (12)

Majú ich motivovať k tomu, aby boli v prípade preventívnych prehliadok aktívnejší. Práve pri nich sa totiž dajú rozpoznať zdravotné riziká a odhaliť ochorenia, ktoré sú ešte len v počiatočnom štádiu a tak ľahšie liečiteľné. Zástupcovia pacientov aj lekári rozhodnutie poisťovní vítajú.

Na Slovensku ešte stále veľa ľudí svoje zdravie zanedbáva. Na preventívne prehliadky chodí k všeobecným lekárom len do 30 percent dospelých a o desať percent viac ku gynekológom. Zdravotné poisťovne preto chcú, aby tieto prehliadky absolvovalo viac ľudí. Všeobecná zdravotná poisťovňa i zdravotná poisťovňa Union zvýšili doktorom za tieto prehliadky platby. Obe stanovili cenu bodu za preventívny výkon na 0,0385 eura. Zo strany štátnej poisťovne ide o 1,32-percentné zvýšenie, Union upravoval cenu smerom hore o 10 percent. Celkovo tak lekári dostanú za preventívnu prehliadku jedného pacienta takmer 14 eur.

„Všeobecným lekárom pre dospelých sme na základe požiadavky združení zvýšili i počet bodov pri základnej preventívnej prehliadke z 350 na 390, čo znamená navýšenie pri tomto výkone o 1,715 eura,“ skonštatovala hovorkyňa najväčšej poisťovne Dana Gašparíková.

Tretia zdravotná poisťovňa Dôvera bude platby za preventívky prehodnocovať až v apríli. „Základná preventívna prehliadka u všeobecných lekárov pre dospelých je ohodnotená 350 bodmi, čo je 12,25 eura,“ uvádza PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

Všeobecných lekárov teší krok zdravotných poisťovní. „Dlhoročná snaha Asociácie súkromných lekárov a Zdravity bola korunovaná úspechom, cena za preventívnu prehliadku dospelého občana je teraz už určite motivačná,“ povedal šéf asociácie Ladislav Pásztor a dodal, že zvýšiť záujem ľudí o preventívne prehliadky by mali aj kampane zdravotných poisťovní. Napríklad v Českej republike podľa neho získali na tento účel aj peniaze z eurofondov.

S vypracovaním takéhoto motivačného systému pre lekárov súhlasí aj Vladimír Halász z občianskeho združenia Slovenský pacient. „V zahraničí to funguje už dlhšie. V Anglicku sú lekári finančne motivovaní aj vtedy, ak vyliečia pacienta. Napríklad ak mu pomôžu prestať s fajčením,“ konštatuje Halász. Myslí si, že zdravotné poisťovne majú na takúto motiváciu dostatok finančných možností.

Povinná preventívna prehliadka by pomohla

Na Slovensku zatiaľ len v zubnom lekárstve platí povinnosť absolvovať preventívnu prehliadku, aby mu zdravotná poisťovňa uhradila ošetrenie zubného kazu. Preventívna prehliadka u všeobecného lekára povinnosťou nie je, a preto nie je o ňu stopercentný záujem. V rámci prevencie dospelí poistenci najčastejšie navštevujú stomatológa a gynekológa. Preventívnu gynekologickú prehliadku absolvuje každoročne približne 40 percent žien. Záujem o preventívne prehliadky u všeobecného lekára pre dospelých stúpa len mierne. V roku 2011 ju absolvovalo približne 407-tisíc dospelých poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, o rok neskôr to bolo o 13-tisíc viac, čo je iba 15 percent zo všetkých poistencov. Z poistených v Dôvere absolvovalo preventívku 21 percent ľudí.

Ministerstvo zdravotníctva neplánuje zaradiť povinnosť preventívnych prehliadok aj u všeobecných lekárov do legislatívy. „Zavedenie takejto povinnosti by bolo právne problematické a veľmi komplikované. Je totiž problém právne ukotviť sankciu, ktorú by museli pacienti znášať, ak by sa preventívnej prehliadke nepodrobili,“ uvádza hovorkyňa ministerstva Martina Lidinská.

Šéf súkromných lekárov si myslí, že takáto povinnosť by určite pomohla zvýšiť počty ľudí, ktorí absolvujú preventívky, dnes to však nie je možné. „Ročne vyšetriť 1,5 milióna dospelých občanov 2 200 všeobecnými lekármi pre dospelých by potrebovalo zásadným spôsobom zmeniť naše ordinačné zvyklosti. Nie je to nereálne, ale takýto projekt potrebuje dobrú prípravu,“ dodáva Pásztor.

Suma takmer dve eurá navyše za každú preventívnu prehliadku je podľa všeobecného lekára Petra Makaru určená na to, aby motivovali aspoň tých ľudí, čo chodia do ambulancie. „Mesačne lekár ošetrí približne tisíc ľudí, motivovať by mal hlavne tých,“ tvrdí. To znamená aspoň 500 preventívnych prehliadok za rok.

Posielať pacientom výzvy, aby prišli na preventívnu prehliadku, na to lekári podľa Makaru nemajú personálne ani počítačové vybavenie. Skúsenosti lekárov, ktorí takto aktívne pozývajú svojich pacientov, sú také, že títo na ne vo väčšine nereagujú. Z desiatich pozvaných pacientov prídu podľa neho iba traja.

Každá poisťovňa má inú motiváciu pacientov

Minulý rok zdravotné poisťovne minuli na preventívne prehliadky takmer 34 miliónov eur, z toho Všeobecná zdravotná poisťovňa 31 miliónov. „Náklady na preventívnu prehliadku všeobecného lekára pre dospelých sa pohybujú v priemere okolo 35 eur na prehliadku v závislosti od veku poistenca. Rôzne vyšetrenia sa robia pre rôzne vekové skupiny,“ uvádza hovorkyňa Unionu Judita Smatanová. V priemere je všeobecnými lekármi pre dospelých vykonaných približne 30 percent preventívnych vyšetrení.

Súkromné zdravotné poisťovne pripravili pre svojich poistencov aj službu, takzvanú preventívnu pripomienku. Prostredníctvom esemesky alebo e-mailu pripomenú klientom, ktoré preventívky by mali v danom roku absolvovať. Túto službu si treba v poisťovni aktivovať. Štátna zdravotná poisťovňa podporuje návštevnosť preventívnych prehliadok súťažami, eventmi, článkami o zdraví a uhrádza poistencom aj nadštandardnú prevenciu.

Čo je obsahom preventívnej prehliadky?

  • zistenie zdravotných rizík z rodinnej anamnézy, pracovnej záťaže a zo životného štýlu
  • kontrola stavu očkovania (napr. tetanus a pod.)
  • komplexné vyšetrenie celého tela od hlavy po päty, pohľadom, pohmatom, poklepaním, posluchom
  • kontrola pulzu a tlaku krvi
  • vyšetrenia moču, močového sedimentu, glykémie, krvného obrazu vrátane trombocytov, sedimentácie krvi, funkcie obličiek
  • vyšetrenie cholesterolu a triacylglycerolov sa vykonáva u poistencov, ktorí dosiahli vek 17 alebo 18 rokov a u poistencov starších ako 40 rokov
  • EKG záznam činnosti srdca u pacientov nad 40 rokov
  • u pacientov nad 50 rokov alebo s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka sa vyšetruje aj prítomnosť krvi v stolici, týmto vyšetrením sa dá odhaliť rakovina hrubého čreva a konečníka vo veľmi skorých štádiách, dokonca ešte v predrakovinových stupňoch ochorenia
  • podrobným vyšetrením a zhodnotením vybraných parametrov, akým je metabolizmus tukov a cukrov v krvi a orientačné vyšetrenie moču, sa dajú objektívne stanoviť riziká vzniku tzv. civilizačných ochorení
  • právo na preventívnu prehliadku má každý dospelý raz za dva roky

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #prevencia #Pacient #lekári #preventívne prehliadky