Platy premiéra a prezidenta sa nevymenia

Platy premiéra a prezidenta sa nevymenia. Parlament neschválil novelu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, v ktorej poslanec za OĽaNO Igor Matovič navrhoval, aby prezident zarábal toľko, čo predseda vlády a predseda vlády by mal, naopak, poberať plat, ktorý teraz prináleží hlave štátu.

12.02.2014 12:03
debata (1)

„Takéto opatrenie nebude mať žiaden vplyv na rozpočet verejnej správy, avšak na druhej strane zabezpečí, že predseda vlády bude odmeňovaný adekvátne za svoju prácu a nebude odkázaný na prijímanie pochybných darov v podobe napríklad luxusných hodiniek v hodnote niekoľko desiatok tisíc, či pochybné zháňanie peňazí tzv. vlastnou hlavou. Stav, keď je predseda vlády odkázaný na takéto pochybné financovanie svojich vlastných potrieb, vytvára negatívny obraz o samotnej Slovenskej republike a v nezanedbateľnom rozsahu vytvára výrazné korupčné prostredie priamo pri najvyšších predstaviteľoch štátu,“ argumentoval Matovič.

Líder obyčajných ľudí tak chcel zadosťučiniť spravodlivosti pri odmeňovaní predsedu vlády a prezidenta SR. „Dnešný stav, keď je plat prezidenta štvornásobok a plat predsedu vlády 1,5-násobok platu poslanca totiž nezohľadňuje výrazne vyššiu náročnosť výkonu funkcie a zodpovednosť predsedu vlády v porovnaní s prezidentom republiky. Túto skutočnosť možno považovať za výrazne nespravodlivú,“ vysvetľoval líder obyčajných ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #platy #premiér #Igor Matovič