Opozícia neuspela, Fico ostáva vo funkcii premiéra

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer) ostáva vo funkcii. Opozičným poslancom sa podľa očakávania nepodarilo premiérovi vysloviť nedôveru za emisnú kauzu.

13.02.2014 10:54 , aktualizované: 19:26
debata (311)
Momentka z mimoriadnej schôdze parlamentu k... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Robert Fico, Pavol Frešo, Pavol Paška, parlament Momentka z mimoriadnej schôdze parlamentu k odvolávaniu premiéra Roberta Fica (v strede). Vľavo Pavol Frešo, vpravo Pavol Paška.

Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 49 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 78 členov snemovne, jeden sa zdržal.

Predsedu vlády v hlasovaní podržali všetci prítomní poslanci Smeru, za jeho odvolanie boli všetci prítomní opoziční poslanci. Jediný, kto sa zdržal, bol Štefan Kuffa (OĽaNO). Hlasovanie si osobne prišiel pozrieť premiér, ktorý po celý čas okrem úvodu schôdze v sále chýbal.

Opozičné strany v návrhu na zvolanie mimoriadnej schôdze pripomínali, že v novembri 2008 ministerstvo životného prostredia ovládané SNS a americká garážová firma Interblue Group podpísali zmluvu o predaji emisných kvót oxidu uhličitého typu AAU pre obdobie rokov 2008–2012 za cenu 5,05 eura za tonu. Slovensko predalo 15 miliónov ton emisných limitov za približne 75 miliónov eur. Daňoví poplatníci podľa opozície prišli o 47 miliónov eur. „Na čele vlády vtedy stál Robert Fico, ktorý neurobil nič pre to, aby obchod zastavil. Snažil sa záležitosti súvisiace s touto kauzou zakrývať vtedy a tají ich aj dnes,“ uvádzali v návrhu opoziční poslanci.

Strany Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) sú presvedčené, že Fico prevzal za obchod politickú zodpovednosť, keď vyhlásil, že ak opozícia a médiá neposkytnú listinný dôkaz, že iné štáty predávali emisie výhodnejšie, kauza sa pre neho končí a z peňazí za emisné kvóty ide zatepľovať byty a rodinné domy. „Dnes má slovenská strana k dispozícii od orgánov Švajčiarska podrobné informácie o osobách, ktoré zarobili na predaji emisných kvót a obrali tak slovenských daňových poplatníkov približne o 47 miliónov eur. Napriek tomu predseda vlády viackrát spochybnil existenciu zoznamu a označil ho dokonca za bluf. Dnes robí všetko pre to, aby situáciu zľahčoval, neinformoval a nehovoril pravdu,“ píše sa v návrhu.

Opozičnú iniciatívu vláda označila za snahu otvoriť prípad predaja emisií spred piatich rokov s cieľom zaútočiť na premiéra a poškodiť ho pred prezidentskými voľbami. Kabinet vo svojom stanovisku upozornil, že premiér v tomto prípade, ktorý sa týkal vtedajšieho koaličného partnera SNS, vyvodil politickú zodpovednosť. Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi podal návrh na odvolanie dvoch ministrov za SNS. Na základe politického rozhodnutia bol rezort ministerstva životného prostredia odobratý z gescie tejto strany.

„Od toho času sa uskutočnili dvoje voľby. Takmer dva roky bola vo vláde opozícia, ktorá mala priestor na to, aby prípad vyšetrila, alebo zverejnila zoznamy firiem, ktoré v predaji emisií figurovali. V tomto období sa však v predmetnej veci nevykonalo nič,“ pripomínala vláda.

Žena v parlamente sa snažila zhodiť stoličku na poslancov

Ostrý incident poznačil záver mimoriadnej schôdze NR SR. Konflikt vyvolali nespokojní občania sledujúci dianie v sále z balkóna určeného pre verejnosť.

„Už to nebudeme trpieť ani tolerovať,“ kričala žena. Ďalšia sa vzápätí pokúsila na poslancov z výšky asi štyroch metrov zhodiť stoličku. V poslednej chvíli jej v tom zabránili ochrankári, ktorí ju vyviedli. Protestujúci jej naopak tlieskali. „Hanbite sa, vrahovia. Príde sem národ, ale už so zbraňou v ruke. Toto si dovoľujete k občanom? Hanbite sa každý jeden, koľko vás tu je,“ kričal starší pán. Zákonodarcovia dianie na balkóne zväčša mlčky sledovali.

Poslancom tiež vyčítali, že na rokovaní bola len hŕstka poslancov a zišli sa až na hlasovanie. „Je vás tu päť a pol, aj to sa bavíte. Ani vás nezaujíma, o čom sa bavíte, a potom to takto vyzerá,“ kričala pani v stredných rokoch.

Schôdza k môjmu odvolávaniu je zbytočná, vyhlásil Fico

Opozičné strany sú posadnuté vládnym Smerom, lebo je to stabilná strana so stabilným poslaneckým klubom, ktorý sa nerozpadáva. Vo svojom prejave na úvod mimoriadnej schôdze NR SR to vyhlásil premiér Robert Fico (Smer).

Fico, ktorý po svojom prejave zo sály odišiel a nevypočul si ani faktické poznámky, po celý čas rečnil pred veľkým transparentom, ktorý roztiahli poslanci OĽaNO. Bol na ňom nápis: „Spravodlivosť FICA: ľuďom centy, kamarátom MILIARDY“. „Komu prospieva táto vaša posadnutosť, táto schôdza? Slovensku nie, vám nie. Slovensko nepotrebuje posadnutosť, búchanie po stole, ale jeden hodnotový dialóg a hodnotovú súťaž, ale tú nie ste schopní s nami viesť,“ odkázal opozícii.

Predseda vlády zopakoval presvedčenie, že schôdzu opozícia iniciovala z dôvodu blížiacich sa prezidentských volieb. „Budem rešpektovať akékoľvek rozhodnutie ľudí vo voľbách, ale toto je politický amaterizmus. Touto schôdzou si poškodzujete vlastných kandidátov, pána Hrušovského či pána Procházku. Dva roky ste si emisnú kauzu nevšímali, ako máme veriť, že to nie je o prezidentských voľbách? Tieto chyby robíte len preto, lebo ste posadnutí Smerom,“ povedal. Opozícii zároveň podal pomocnú ruku a vyzval ju na spoluprácu v oblastiach, „kde treba meniť Ústavu SR“.

Mimoriadne rokovanie označil tiež za zbytočné, keďže z hľadiska počtov je jasné, že mu nedôvera vyslovená nebude. „Z hľadiska politického neexistuje proti Smeru-SD žiadna alternatíva. Ak sa pozrieme na pravicu, ako by hodil kameňom do kŕdľa vrabcov. Vznikajú stále nové a nové strany. Štandardné pravicové strany zodpovedajú za to, že nastupujú neštandardné strany, lebo neintegrujete pravicu tak ako my ľavicu. My sme trikrát vyhrali voľby, z vás nikto nikdy,“ odkázal.

Na margo emisií podotkol, že došlo k jasnému vyvodeniu politickej zodpovednosti. „Prebehli dvoje voľby a ja som odvolával ministrov aj odňal celé ministerstvo životného prostredia SNS. Kto z vás by si to niekedy dovolil?“ pýtal sa. Opozícii tiež povedal, že bola po emisnej kauze dva roky vo vláde a ovládala aj ministerstvo vnútra. „Čo ste robili dva roky? Nedotkli ste sa toho, zrazu je päť týždňov pred voľbami a poďme na emisnú kauzu,“ vyhlásil.

Fico sa venoval aj úspechom a postojom svojej vlády. Spomenul, že už po voľbách ponúkol opozícii spoluprácu a účasť v novej vládnej koalícii, čo opozícia odmietla. Pripomenul, že Smer-SD dal opozícii dve kreslá podpredsedov NR SR, že Úrad pre verejné obstarávanie je obsadený človekom, ktorého vybrala Iveta Radičová, opozičným politikom bol splnomocnenec vlády pre menšiny, splnomocnencom pre Rómov je Peter Pollák (OĽaNO). „V roku 2012 sme chceli nastaviť iné parametre vzťahu väčšiny a menšiny. Dali sme prísľub, že nebudeme vyrušovať Slovensko šarvátkami, ktoré tu boli na každodennom poriadku za Radičovej vlády. Slovensko je stabilná krajina, takto to vnímajú občania aj zahraničie,“ dodal.

Mimoriadnu schôdzu navrhol Frešo počas neúčasti Fica prerušiť

Z neúčastí premiéra Roberta Fica na schôdzach, na ktorých mu parlament vyslovuje nedôveru, sa začína stávať pravidlo. Fico v minulosti odišiel v úvode schôdze o odvolávaní, ktoré opozícia iniciovala pre predaj SPP, teraz, keď mu opozičné strany chcú vysloviť nedôveru pre nevýhodný predaj emisií garážovej firme, má predseda vlády celodenný program.

„Žiadna iná vláda, Radičovej, Dzurindova ani Mečiarova neurobila to, že by počas odvolávania zdrhla,“ konštatoval vo štvrtok v parlamente na mimoriadnej schôdzi o odvolávaní premiéra pre kauzu emisie poslanec za SDKÚ Pavol Frešo. Predsedu parlamentu Pavla Pašku opakovane vyzýval, aby zabezpečil účasť premiéra a vlády na mimoriadnej schôdzi. Mimoriadnu schôdzu navrhol Frešo počas neúčasti Fica prerušiť, rokovanie by opäť pokračovalo za účasti premiéra.

„Našou prácou je kontrolovať váš biznis,“ reagoval Frešo na slová ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý Frešovi na kritiku neúčasti premiéra na schôdzi hovoril: „My máme prácu na rozdiel od teba.“

Emisná kauza, pri ktorej štát prišiel o 47 miliónov eur, podľa Freša nie je kauzou SNS, ale kauzou Smeru a Roberta Fica. Ak by za emisným biznisom stála organizovaná skupina a Fico ako premiér by ju chcel zakryť, nekonal by inak ako konal, vravel Frešo. Vládny Smer podľa neho najprv v roku 2007 účelovo zmenil zákon, aby sa emisie mohli predať prostredníctvom prostredníka. „Prišiel moment, keď ste ako premiér mohli zasiahnuť, minister Ján Chrbet navrhol zrušiť predaj. Vy ste to odmietli a prevzali ste zodpovednosť za biznis, obchod išiel ďalej. Namiesto zrušenia zmluvy ste si pýtali listinný dôkaz. Emisnú kauzu ste označili za obludný útok na vládu,“ vyčítal dnes Ficovi Frešo. Vtedajší i terajší premiér Fico sa podľa jeho slov postavil na stranu tých, ktorí robili kšeft.

Fica Frešo rovnako upozornil, že zoznam firiem, ktoré na obchode s emisiami cez garážovú firmu Interblue zarobili 47 miliónov eur, nie je blufom, ale existuje a zverejnila ho už aj generálna prokuratúra.

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #kauza emisie