Sestrám v Bojniciach škrtajú z platov

Ukrátili sestry v prospech lekárov? Takto si v bojnickej nemocnici vysvetľujú zdravotné sestry zníženie platov o 130 až 200 eur.

16.02.2014 15:00
Mzda, plat, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Prvýkrát by to mali pocítiť vo výplate za apríl. Vedenie nemocnice oponuje a tvrdí, že za škrtmi stojí nedostatok peňazí. Priemerná hrubá mesačná mzda sestier v bojnickej nemocnici je od 540 eur do 920 eur.

„Vedenie nám predložilo nový návrh kolektívnej zmluvy, ktorý je veľmi burcujúci a je pre nás neprijateľný. Ako dôvod uvádza, že nemá prostriedky na naše platy, a tak nám ich plánuje znížiť. Už teraz nemáme bohvieaké platy a keď nám z toho ešte uberú 100 alebo 200 eur, tak to bude poriadny zásah,“ uvádza sestra z bojnickej nemocnice, ktorá nechcela byť menovaná. Riaditeľ bojnickej nemocnice Ján Belanský priznáva, že hlavným dôvodom úpravy miezd je nedostatok peňazí. „Nás to ťahá ekonomicky ku dnu, takže sa potrebujeme dostať na iné čísla. Po zrušení platnosti zákona, ktorý dával sestrám vyššie mzdy, iné nemocnice okamžite pristúpili k ich zníženiu. U nás sa zníženie posunulo o vyše roka,“ dodal riaditeľ. Vedenie nemocnice sa podľa jeho slov musí postarať, aby nemocnica bola schopná poskytovať zdravotnú starostlivosť v rozsahu, na ktorý má povolenie. So sestrami bude ešte rokovať.

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká je krokmi bojnickej nemocnice pobúrená. „Nemám už na to slov, bohužiaľ mašinéria, ktorá sa teraz spustila proti sestrám, iba zastiera presne tieto problémy, ktoré tu evidentne sú, že sa v Bojniciach na úkor sestier zdvihli platy lekárom,“ uvádza Kavecká. Povedala, že ak bude treba, pôjdu protestovať pred nemocnicu. Riaditeľ Belanský odmieta, že by sa lekárom zdvihli platy na úkor sestier.

Sesterské odborové združenie ministerstvu zdravotníctva predložilo vlastný návrh zákona. Podľa neho by v štátnych nemocniciach mali sestry začínať s minimálny platom 925 eur, s druhým stupňom vysokoškolského vzdelania po 30 rokoch praxe by mali mať minimálne 1 780 eur.

Ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú tieto čísla prekvapili. „Nie sme schopní pokryť takéto obrovské navýšenie, pretože nemáme tu len sestry, ale aj ostatných zdravotníckych pracovníkov, ktorí nám v tom procese výrazne zaostali a mali by sme sa začať starať aj o nich,“ zhodnotila Zvolenská.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #nemocnica #Bojnice #zdravotné sestry