Borec vysvetľoval dovolanie v korupčnej kauze

Korupčný prípad košického exposlanca Františka Olejníka z roku 2007 sa dostal pred poslancov parlamentu. Opozícia si vynútila mimoriadny brannobezpečnostný výbor, na ktorom mal minister spravodlivosti Tomáš Borec vysvetliť svoje angažovanie sa v prípade. Aj keď naďalej tvrdí, že za postupom si stojí, zrejme sa nevyhne pokusu opozície o svoje odvolanie.

20.02.2014 12:00
Borec Foto: ,
Minister spravodlivosti Tomáš Borec.
debata (15)

Borec vysvetľoval, prečo využil možnosť mimoriadneho dovolania v prípade odsúdeného Olejníka a pozastavil jeho uväznenie. „Musel som tak spraviť, pretože mi to hovorí priamo zákon,“ bránil sa minister, ktorý sa odvoláva na Trestný poriadok. Podľa neho ak ministerstvo zistí pri posudzovaní žiadosti o dovolanie chybu, šéf rezortu musí konať. Práve takáto situácia mala nastať v prípade Olejníka. „Podľa nášho názoru boli nesprávne použité a vyhodnotené niektoré dôkazy, konkrétne odposluchy,“ tvrdil Borec. Ustanovenie, na ktoré sa odvoláva, sa dostalo do zákona za bývalej vlády a využila ho aj exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Naopak, v prípade, keď tak neurobila, konštatoval Ústavný súd jej pochybenie.

Opozícia však trvá na svojom. „Rozhodnutie ministra podať dovolanie v prospech skorumpovaného politika je zlý signál. Tu neboli vecné chyby, ale spochybnil sa skutkový stav, ktorý sa posudzuje subjektívne,“ mienil exminister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic, podľa ktorého je podozrenie, že Borec zneužil svoju funkciu. Nepozdáva sa mu ani to, že Borec vydal rozhodnutie na oddialenie uväznenia Olejníka len deň po tom, čo naňho polícia vydala zatykač. „Nemám odkiaľ vedieť o takýchto návrhoch a ani sa takéto informácie nemajú ku mne ako dostať. Nevidím preto súvis,“ bránil sa Borec.

Minister Borec podal počas svojho pôsobenia 31 dovolaní, pričom šesť bolo práve na základe sporného ustanovenia v zákone. Rovnaká situácia nastala aj v korupčnej kauze, v ktorej figuruje banskobystrická krajská sudkyňa Miriam S. a Viktor G. V nej však Borec vystupuje v neprospech sudkyne. K údajnému úplatkárstvu malo dôjsť pri zadávaní objednávok na činnosti v bytových domoch v Banskej Bystrici, ktorých správcom bol Viktor G., ktorý v minulosti žil so sudkyňou v spoločnej domácnosti. Najvyšší súd dvojicu oslobodil, ale Borec ešte vlani v novembri podal dovolanie na podnet generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Aj tu Najvyšší súd vraj nesprávne vyhodnotil zistený skutkový stav a nezohľadnil niektoré dôkazy, ktoré mali poukazovať na previnenie sudkyne.

Stredajší výbor napokon zobral na vedomie Borecov postup, opozícia sa však nevzdáva. Lipšic avizoval, že sa bude snažiť o zvolanie mimoriadnej schôdze a odvolať Boreca z postu ministra. Úplatok 11 285 eur mal exposlanec Mestského zastupiteľstva v Košiciach Olejník dostať od podnikateľa Jozefa M. za to, že zabezpečí súhlas svojho poslaneckého klubu s odpredajom lukratívnej budovy v centre Košíc, ktorá bola vo vlastníctve mesta. Celý obchod mal údajne sprostredkovať spoločný známy Marián M. Olejník napokon dostal trest päť rokov väzenia a peňažný trest tritisíc eur, čo vlani potvrdil Najvyšší súd. Ako upozornil týždenník Trend, keďže Olejník sa dostal do politiky cez kandidátku Smeru, Slobodného fóra, HZDS a SNS, vzniklo podozrenie, že Borec napomáhal bývalému poslancovi práve na základe straníckej príslušnosti.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #súdy #Tomáš Borec #dovoalnie