So zlým vzduchom pomôže únia

Európska komisia odporúča Slovensku robiť viacero opatrení na zlepšenie stavu ovzdušia. Na ich uskutočnenie vyčlenila eurofondy, ktoré môžu mestá či mimovládky čerpať cez štrukturálne fondy.

21.02.2014 15:00
tepláreň Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Presná suma ešte stanovená nie je. Zástupca Európskej komisie pre životné prostredie Guido de Wilt upozorňuje, že prašnosť u nás je v porovnaní s inými európskymi krajinami nebezpečne vysoká.

Vysoká prašnosť skracuje život Európana priemerne o 8,6 mesiaca. Na Slovensku je to viac ako o 10 mesiacov. Ročne v dôsledku znečistenia vzduchu predčasne zomiera asi 370-tisíc Európanov, na Slovensku je to okolo 5-tisíc ľudí.

Pre vysoké znečistenie ovzdušia krajín strednej a východnej Európy Európska komisia sprísňuje pravidlá. Týkajú sa obmedzenia spaľovní a teplární strednej veľkosti. Opatrenia sa budú zavádzať postupne. Prechodné obdobie na ich uskutočnenie môže byť podľa Wilta dva až tri roky, únia pomôže aj s peniazmi.

„K dispozícii je obrovský balík peňazí. Pre Slovensko je na sedem rokov vyčlenených niekoľko miliárd eur v štrukturálnych fondoch,“ povedal Guido de Wilt. Tie sa vzťahujú na oblasti životného prostredia, dopravy, energie a poľnohospodárstvo.

Daniel Lešinský zo združenia Cepta hovorí, že ovzdušie výrazne znečisťuje okrem priemyslu aj lokálne kúrenie v domácnostiach uhlím či biomasou. To sa u nás rozšírilo pre vysoké ceny plynu. Podľa neho by bolo potrebné najprv zistiť, čo v problémových lokalitách spôsobuje znečistenie. „Malo by sa zisťovať, aké sú presné zdroje emisií. To je náročná práca aj na päť rokov. Peniaze by na to aj boli, napríklad z európskych fondov, ale akosi nie je vôľa,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #eurofondy #Európska komisia #zdravie #životné prostredie #ovzdušie