Vedci pôjdu s firmami do spoločných podnikov

Vstup firiem na vedeckú pôdu má byť o pár rokov realitou v Slovenskej akadémii vied. Niektoré z jej ústavov by mohli vytvárať spoločné podniky so súkromným sektorom a získať tak peniaze na svoju prevádzku.

23.02.2014 15:00
SAV, vedci, Jaromír Pastorek, Zuzana Magurová Foto: ,
Predseda SAV Jaromír Pastorek (vľavo) po rokovaní Snemu SAV, ktoré viedla jeho predsedníčka Zuzana Magurová.
debata

S touto možnosťou sa ráta pri príprave nového zákona, ktorým by sa ústavy mali zmeniť na verejné výskumné inštitúcie. Jeho prípravu rezort školstva plánuje tak, aby platil už od januára budúceho roku.

Návrh na zmenu, ktorá by terajším ústavom umožnila užšiu spoluprácu s firmami, potvrdzuje Zuzana Magurová z Ústavu štátu a práva SAV. Ten spracoval základný podklad na prípravu zákona. „Je tu taká možnosť. Táto právnická osoba však bude mať verejnoprávny, nie súkromnoprávny charakter. Bude sa tiež dbať na to, aby sa prípadný zisk, ktorý sa vytvorí, využíval opäť iba na výskum,“ hovorí Magurová. Pri príprave podkladov, ktoré tento týždeň dostali členovia Snemu SAV, ústav podľa nej vychádzal najmä z českého modelu. Tam sa transformácia organizácií akadémie na verejné výskumné inštitúcie uskutočnila už pred niekoľkými rokmi.

Na to, aby sa ústavy mohli zriaďovať alebo vstupovať do spoločností, majú byť stanovené presné pravidlá. Osobitne citlivá je pritom otázka majetku, ktorý budú môcť do spoločných podnikov vložiť. V rámci novej úpravy by sa aj preto malo myslieť na poistky proti zneužitiu. „Je presne rozpracovaný mechanizmus na to, aby ak štát vloží do verejnej výskumnej inštitúcie nehnuteľný majetok, ten neskončil v súkromných rukách. V prípade, ak by inštitúcia zanikala, by štát mal mať dosah na majetok, ktorý mu patril, tak aby nemohol prejsť do súkromných rúk a obchodných spoločností. Majetok musí byť využívaný za účelom vedeckej činnosti,“ zdôrazňuje Magurová.

Spolupráca s firmami by mala priniesť výhody najmä technicky zameraným ústavom, ktoré na rozdiel od spoločenskovedných ústavov majú väčšie možnosti nájsť si partnera a zarábať si na vlastnú činnosť. Na transformáciu viac ako 60 rozpočtových a príspevkových organizácií, ktoré patria pod SAV, podľa jej predsedu Jaromíra Pastoreka tlačí hlavne ministerstvo vnútra či financií, a to v súvislosti s reformou ESO. V rozhovore pre Pravdu z minulého roku pripustil, že od tohto kroku očakávajú hlavne šetrenie peňazí, hoci neexistujú žiadne analýzy, ktorými by to mali podložené. Tento týždeň sa po sneme k tejto téme vyjadrovať nechcel.

Popri zmene ústavov na verejné výskumné inštitúcie sa zároveň už dlhšie hovorí o zlučovaní jednotlivých ústavov SAV. V roku 2012 vznikol materiál, ktorý navrhoval, aby sa dvadsať ústavov spoločenskovedného oddelenia zlúčilo do piatich celkov. Aj keď predseda SAV sa od toho dištancoval, nepoprel, že sám by bol za zlučovanie. Neskôr vyzval ústavy, aby samy prišli s návrhom nového riešenia.

Ako by malo vyzerať spájanie, zatiaľ nie je jasné. Snem SAV, v ktorom sú zastúpené všetky ústavy, sa k nejakému konkrétnemu návrhu zatiaľ nevyjadroval. „Predseda má predstavu o znížení počtu ústavov, na pôde snemu však v tejto otázke nebolo doteraz prijaté nijaké záväzné stanovisko. Znižovanie má svoje racionálne dôvody, ale je veľmi ťažké dospieť k univerzálnej predstave o optimálnej veľkosti ústavu. Závisí to aj od povahy vednej disciplíny,“ povedal Karol Iždinský, riaditeľ Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #SAV #Jaromír Pastorek