Dedinčania sa boja detí z osád

Prípadov, keď rómske deti prepadnú dôchodcov a brutálne ich pritom zbijú, neustále pribúda. Dedinčania sa boja večer vychádzať von a poradiť s agresívnymi deťmi si nevedia ani samotní rodičia. Napätie najmä na východe Slovenska zašlo už tak ďaleko, že túto situáciu chce riešiť Rómska iniciatíva Slovenska.

25.02.2014 12:00
manželia, problémy, Rómovia, Sačurov Foto: ,
So sačurovskými osadníkmi nemajú dobré skúsenosti ani manželia Dorošovci.
debata

Posledný prípad útoku detí sa stal v piatok 14. februára v obci Sačurov neďaleko Vranova nad Topľou. Siedmi lúpežníci vo veku od 10 do 17 rokov prepadli okolo šiestej večer pri cintoríne 65-ročného muža. Podľa prešovskej krajskej policajnej hovorkyne Jany Migaľovej najskôr od neho pýtali peniaze. Keď im povedal, že žiadne nemá, začali ho udierať päsťami, zvalili ho na zem a potom do neho kopali. Nakoniec mu ukradli mobilný telefón a utiekli.

Dôchodcovi spôsobili pomliaždeniny hlavy a zlomili mu zápästie. Policajti zadržali útočníkov krátko po čine. Vyšetrovateľ obvinil dvoch pätnásťročných a jedného sedemnásťročného chlapca zo zločinu lúpeže a skončili vo väzbe. Ďalších štyroch 10– až 13-ročných útočníkov museli policajti prepustiť.

Tí aj napriek svojmu veku nie sú žiadne neviniatka. Pri našej návšteve boli namiesto v škole doma. Na otázku, prečo to urobili a či im to nie je ľúto, len pokrčili plecami. Matka jedného z 10-ročných útočníkov Marcela Lukáčová tvrdí: „Chlapec je zlý, vôbec ma nepočúva. Oni sú viacerí zlí. Chodia po dedine, robia problémy, napádajú a bijú gadžov a kradnú,“ povedala. Má ešte ďalších päť detí a priznala, že nespratného syna by najradšej videla v polepšovni.

Boja sa večer vychádzať

Na vyčíňanie mladých osadníkov sa sťažujú aj dedinčania. „Keď som minule išla do kostola, tak do mňa mladí osadníci úmyselne sotili, aby som spadla na zem. V tom lepšom prípade ma opľujú. Zvyknú sa aj postaviť predo mňa a pýtajú aj dvadsať – tridsať eur,“ posťažovala sa Mária Dorošová. Tvrdí, že nie je sama, ktorá sa bojí ísť večer von, kvôli osadníkom.

„Problém je predovšetkým s mladými,“ hovorí pani Dorošová. Tvrdí, že keď bola mladá, s Rómami sa dalo vyjsť. „Keď som ako dievča pásla kravy, bez obáv som išla k nim, keď začalo pršať. V domoch mali čisto a dalo sa s nimi normálne porozprávať. Dnes je to s nimi strašné,“ dodala.

Strach má aj jej manžel Ján: „Niekedy stoja pri bráničke a vykrikujú, nech im dám peniaze. Alebo sa posmievajú, že som starý a slepý,“ hovorí. Jeden z Rómov ho pred časom takmer zbil, keď mu poštárka doniesla dôchodok.

Starosta už skúšal kadečo

Pred pár dňami sa v Sačurove stretli zástupcovia polície so starostom obce Petrom Barátom. Polícia tvrdí, že robí, čo môže. V Sačurove neďaleko osady je policajná stanica, kde slúži päť policajtov, ale len cez deň. „Nepretržitý výkon služby zabezpečujeme hliadkami z Vranova, respektíve policajtmi, ktorí sú v Sačurove. Okrem toho nám vypomáhajú aj hliadky pohotovostnej motorizovanej jednotky zo Slovenskej Kajne,“ hovorí zástupca okresného riaditeľa polície vo Vranove nad Topľou Pavol Džuka.

„Určite by bolo dobré posilniť stavy polície aj v našom okrese, ale je to o možnostiach, aké má ministerstvo vnútra,“ povedal Džuka.

Starosta Sačurova priznáva, že už skúšali kadečo, no bezpečnostná situácia v obci sa nezlepšuje. „Hlavným problémom sú rodičia, ktorí zanedbávajú výchovu svojich detí,“ povedal Barát. Tvrdí, že Rómovia ho dokonca sami požiadali, aby urobil s deťmi poriadok. „Na čo sú potom oni ako rodičia. Ide však o problém, ktorý sa dvadsať rokov zanedbáva,“ tvrdí starosta.

Najhoršie je to podľa neho s deťmi od piatich do pätnástich rokov. „Vystrájajú na cintoríne, ihrisko už máme v dezolátnom stave. Pritom sa snažíme. Urobili sme pre rómske deti karneval. Naši terénni sociálni pracovníci robia pre nich aj ďalšie aktivity. Deň detí robíme pre všetky deti. No snaha neprináša žiadne ovocie,“ posťažoval sa starosta. Rómske deti tu okradli dôchodcov už niekoľkokrát.

Barát ocenil prítomnosť polície, no pre papierovačky nie sú v teréne tak často, ako by mohli byť. Obec investovala do budovy, kde je policajná stanica, 18-tisíc eur. „Spravili sme to pre väčšiu bezpečnosť. Samosprávy však tento problém samy nezvládnu,“ zdôraznil starosta. Podľa neho u obyvateľov dediny rastie nervozita a už musel krotiť vášne.

Problémy s mladými lúpežníkmi majú v Sačurove... Foto: Boris Macko, Pravda
cesta, Sačurov, osada, Rómovia Problémy s mladými lúpežníkmi majú v Sačurove najmä obyvatelia ulice, cez ktorú vedie cesta do osady.

Aj Rómovia budú dávať pozor na osadníkov

Pred takmer troma týždňami napadli mladí Rómovia starších ľudí aj na Spiši, a to priamo v ich domoch. Starosta Mníška nad Hnilcom Ľudovít Kujnisch, kde sa stal jeden z prípadov, hovorí, že majú Rómov, s ktorými nie sú problémy, ale aj neprispôsobivých. „Dokonca Rómovia, ktorí žijú v domoch medzi bielymi, prišli za mnou, že by vytvorili hliadky. Aj ich nazlostilo vyčíňanie osadníkov,“ povedal starosta Mníška.

„Sociálna situácia je tu ťažká, je veľký problém zohnať prácu. A keď nie sú vedení k tomu, aby mali vzdelanie, tak sa to s nimi potom vezie,“ tvrdí starosta. Druhým problémom je podľa neho úžera, ktorá stále prekvitá. „Navyše nevedia hospodáriť s peniazmi, akoby nepoznali ich hodnotu,“ povedal Kujnisch.

Napätie cítiť aj v jeho obci. „Ľudia už toho majú dosť. Keď sa vyplácajú sociálne dávky, nedá sa ísť na poštu ani do obchodu. Je tu krik, hluk, ľudia sa nemôžu vyspať. Ľudia z Košíc či zo Spišskej Novej Vsi, ktorí tu majú chaty, ich chcú radšej predať. Lebo zakaždým, keď prídu, nájdu niečo rozbité alebo ukradnuté,“ uzavrel starosta Mníška.

Rómska iniciatíva Slovenska žiada ministra vnútra Roberta Kaliňáka o stretnutie na tému kriminality mladistvých a detí. Navrhuje, aby bola zriadená rómska komisia, ktorá by pomohla trestné činy eliminovať.

Výbor k útokom Rómov na dôchodcov prerušili

Brannobezpečnostný výbor parlamentu sa bude zaoberať útokmi mladých Rómov na starších ľudí na východe Slovenska aj na budúci týždeň. Situáciu v obci v utorok poslancom predstavil starosta Sačurova Peter Barát, neprišiel však minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa ospravedlnil pre mimoriadnu zahraničnú pracovnú cestu do Budapešti na rokovanie o Ukrajine s ministrami vnútra krajín V4. Mimoriadne rokovanie iniciovali opoziční členovia výboru na čele s Alojzom Hlinom.

Starosta obce, v ktorej žije 658 Rómov, v utorok poslancom hovoril, že chce posilniť políciu v obci. Rezort vnútra už podľa jeho slov sľúbil, že terajší počet piatich policajtov v obci zvýši na sedem. Podľa neho by sa mali počty policajtov posilniť aj v iných obciach s rómskymi osadami. Peter Barát si myslí, že aj sedem policajtov na Sačurov bude málo. Jeho hlavným cieľom je zlepšiť bezpečnostnú situáciu v obci, aby sa slušní ľudia nemuseli báť o svoje životy.

Rómske občianske hliadky mali v obci pred piatimi rokmi, podľa starostu to nemalo veľkú účinnosť. Minulý rok podali projekt na hliadky cez eurofondy, ktorý po formálnej stránke síce prešiel, ale neskôr ho úrady bez bližšieho vysvetlenia pozastavili, obec teda rómske občianske hliadky nemá.

Opoziční aj vládni členovia výboru sa zhodli, že polícia musí chrániť poctivých občanov a konať aj represívne voči neprispôsobivým z osád. Podľa slov predsedu výboru Jaroslava Bašku je dôležité, aby polícia cítila podporu ľudí aj politikov v ich práci.

Poslanec za SaS Ľubomír Galko vyčítal Baškovi, že neúčasť ministra vnútra neoznámil poslancom skôr, podľa neho sa mohol celý výbor presunúť a starosta Sačurova by sa stretol s Kaliňákom priamo na pôde výboru.

Výbor na budúci týždeň bude pokračovať za účasti Kaliňáka. Hovoriť sa bude o analýze bezpečnostnej situácie a návrhu opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie v oblasti páchania násilných trestných činov na osobách v dôchodkovom veku.

(sita)

Riešením sú rómske hliadky

Podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka v rómskych komunitách vyrastá generácia mladých ľudí, ktorí trpia extrémnym nedostatkom základných životných potrieb, ktoré sú živnou pôdou pre vznik rôznych negatívnych javov.

„Čím dlhšie budeme odkladať riešenie rómskej problematiky, tým je vyšší predpoklad, že v chudobných rómskych komunitách sa budú vyskytovať problémy s kriminalitou, záškoláctvom, užívaním drog. Riešením je neuberať sa cestou ignorovania problémov v rómskych komunitách, ale realizovať potrebné opatrenia v oblastiach vzdelávania alebo zamestnanosti, ktoré sme navrhli aj v reforme Správna cesta – rómska reforma,“ upozornil Pollák.

Zároveň dodal, že páchatelia trestnej činnosti musia byť spravodlivo potrestaní. Páchanie trestných činov podľa neho nemôže byť ospravedlnené ani chudobou a nedostatkom. Dodal, že jedným z opatrení, ktoré by pomohli znížiť počet takýchto prípadov, je program rómskych občianskych hliadok, ktorý úrad splnomocnenca vytvoril v spolupráci s Fondom sociálneho rozvoja. V rámci tohto programu by sa malo zamestnať tristo ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Robert Kaliňák #Rómska iniciatíva Slovenska #agresívne deti