Poslanec Mičovský žiada ministra, aby odvolal riaditeľa OA v Košiciach

Poslanec za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Ján Mičovský žiada ministra školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča, aby odvolal z funkcie riaditeľa Obchodnej akadémie na Polárnej ulici v Košiciach Petra Ivana a aby sa osobne zasadil za prijatie učiteľa Ota Žarnaya na pôvodné miesto.

25.02.2014 17:49
Oto Žarnay, učiteľ, prepustený, škola, šikanovanie Foto: ,
Prepustený učiteľ Oto Žarnay upozornil na možné šafárenie s financiami na Obchodnej akadémii Polárna Košice.
debata (29)

Vlani z akadémie prepustili učiteľa Ota Žarnaya práve po tom, keď sa ako predseda rady školy pýtal na právne služby, za ktoré škola platila mesačný paušál. V búrlivej atmosfére sa v pondelok 24. februára na zasadnutí zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) riešila správa hlavného kontrolóra KSK, ktorý potvrdil viacero porušení zákona riaditeľom košickej obchodnej akadémie, uviedol Mičovský.

Podľa jeho slov vedenie KSK na čele s predsedom Zdenkom Trebuľom však na výzvy o dôsledné doriešenie prípadu nereaguje. Poslanci KSK prijali uznesenie, že správu hlavného kontrolóra berú na vedomie a tým zrejme považujú vec za uzavretú. Úsilie o odvolanie riaditeľa školy z funkcie poslanci ignorovali, zodpovednosť neponesú ani pracovníci odboru školstva KSK. Neprešiel ani návrh, aby učiteľovi Žarnayovi ponúkli miesto učiteľa v škole v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, či na odbore školstva, dodal Mičovský s tým, že predseda KSK môže riaditeľa školy odvolať na návrh ministra školstva, ak budú zistené závažné nedostatky. A tých bolo predsa potvrdených viac ako dosť! Vyzývam preto ministra školstva Dušana Čaploviča, aby využil možnosť, ktorú mu dáva zákon a toto odvolanie navrhol, poznamenal.

Hlavný kontrolór Vojtech Farkaš pritom poukázal na viacero porušení zákonov na Obchodnej akadémii Polárna Košice, odhalil nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami v celkovej výške 79-tisíc eur, či porušenie finančnej disciplíny. Doložil tiež, že boli zbytočne zriadené dve nové pracovné miesta. Nesmieme hovoriť iba o zistených nedostatkoch, rovina tohto problému je omnoho širšia, doplnil Mičovský. Vyzdvihol osobnú odvahu Žarnaya, ktorý poukázal na prešľapy. Urobil správnu a šľachetnú vec, no užil si za to akurát očierňovanie a zostal kvôli tomu bez práce. To by ste mali vziať do úvahy a tomuto učiteľovi poďakovať. Minister školstva môže dokázať, že si Žarnaya váži, tak ako to nedávno verejne povedal. No v tom prípade musí za takéto porušenia zákona navrhnúť riaditeľovo odvolanie, vyhlásil Mičovský.

Tlačový a informačný odbor ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu k tejto problematike zaujme stanovisko až po osobnom stretnutí ministra Čaploviča s poslancom Mičovským.

Podľa hovorkyne KSK Zuzany Bobrikovej Mičovský nehovorí pravdu, ak tvrdí, že zastupiteľstvo KSK odmietlo správu hlavného kontrolóra. „Zastupiteľstvo KSK zobralo správu na vedomie,“ povedala.

Dodala, že na Obchodnej akadémii na Polárnej ulici bolo v priebehu roka 2013 sedem rôznych kontrol, ktoré preskúmavali podnety podávané bývalým zamestnancom a posúdili ich vecnosť a skutkový stav. „Okrem bežných zistení jednoznačne preukázali dodržiavanie platnej legislatívy zo strany školy a neopodstatnenosť jeho medializovaných názorov,“ zdôraznila Bobriková. Pripomenula, že k zisteniam hlavného kontrolóra podala škola rozsiahle námietky.

„O tom, či boli porušené zákony, môžu rozhodnúť len orgány činné v trestnom konaní. Predseda KSK nemá právomoc odvolať riaditeľa školy a v tomto prípade nemá na to ani dôvod.,“ uzavrela Bobriková.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #transparentnosť #Oto Žarnay