Fico ubezpečil, že Slovensko má dosť zásob plynu a ropy

Situácia na Slovensku je zatiaľ pokojná, uviedol v nedeľu na tlačovej konferencii v Poprade predseda vlády SR Robert Fico (Smer) v súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom. Podľa neho má naša krajina momentálne dostatok plynu aj ropy a na slovensko-ukrajinskej hranici nezaznamenali žiadne väčšie problémy ani zvýšený pohyb osôb.

02.03.2014 18:01 , aktualizované: 21:09
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico
debata (44)

Pre Slovensko je dôležitá otázka energetických záujmov v oblasti plynu, ropy, čierneho uhlia, železnej rudy.

Pokiaľ ide o plyn, tak SPP zatiaľ neevidoval žiadne ťažkosti v dodávkach zemného plynu na naše územie. V zásobníkoch, ktoré máme k dispozícii, je 1,77 miliardy metrov kubických plynu, čo nám garantuje jeho dostatok na najbližších päť mesiacov. Len samotné SPP disponuje takmer 800 miliónmi metrov kubických, čo nám postačuje na štyri mesiace, v prípade, že by došlo k úplnému odstaveniu dodávok plynu, čo zatiaľ nebolo avizované, ubezpečil Fico. To isté platí podľa neho aj o rope.

Jediné, čo by mohlo Slovensko trochu ohroziť, je podľa Fica zastavenie dodávok uhlia a železnej rudy na naše územie. Aj toto však vláda SR cez spravodajské služby monitoruje.

Paška, Fico a Gašparovič sa budú zaoberať situáciou na Kryme

Situáciou na ukrajinskom Kryme sa budú v pondelok 3. marca zaoberať traja najvyšší ústavní činitelia. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca prezidenta Ivana Gašparoviča Marek Trubač.

Súčasné udalosti na Ukrajine a osobitne na Kryme veľmi znepokojujú Európu i Slovensko, ktoré je bezprostredným susedom Ukrajiny. Vo svojom dnešnom vyhlásení to uviedol slovenský prezident Ivan Gašparovič. „Občania Slovenska majú v živej pamäti udalosti v roku 1968, kedy zahraničná vojenská intervencia zastavila demokratizačné procesy v bývalom Československu,“ doplnil.

Prezident vyzýva všetky strany, aby v otázkach budúcnosti Ukrajiny nerozhodovali zbrane. „Akýkoľvek problém je možné riešiť diplomatickou cestou. Som presvedčený, že nikto nemôže chcieť ozbrojený konflikt, ktorý by viedol k nutnosti medzinárodného spoločenstva konať v súlade s medzinárodnými záväzkami,“ uviedla hlava štátu.

Predseda parlamentu Pavol Paška a premiér Robert Fico prídu do prezidentského paláca za hlavou štátu v pondelok o 15:00.

Robert Fico odsúdil použitie vojenskej sily

Slovensko má podľa premiéra Roberta Fica svoje vlastné skúsenosti s inváziou spojeneckých vojsk v roku 1968, a preto možno lepšie ako ktokoľvek iný, vnímajú naši občania pocity ľudí na Ukrajine.

Vláda SR bude koordinovať svoje postoje k situácii na Ukrajine s našimi partnermi v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, zdôraznil predseda vlády.

Zatiaľ to podľa neho vyzerá len na razantné vyhlásenie NATO vo vzťahu k Ruskej federácii.

Slovensko je podľa premiéra presvedčené, že kríza by sa mala riešiť diplomaticko-politickou cestou, a je pripravené prispieť k vytvoreniu medzinárodnej misie pozorovateľov vyslaných na Krym.

Fico si myslí, že Európska únia (EÚ) si bude musieť urobiť inventúru toho, čo sa stalo pri podpisovaní, resp. nepodpisovaní asociačnej dohody, a či urobila všetko pre to, aby sa Ukrajina stala súčasťou európskeho priestoru.

„Komunikujeme so všetkými zložkami na území SR, ale aj v zahraničí, pretože sme krajina, ktorá susedí s Ukrajinou a chceme vedieť, čo nám hrozí a chceme troškou prispieť k upokojeniu situácie v susednej krajine,“ povedal Fico. Na hranici s Ukrajinou je realizovaný tzv. zvýšený výkon. Premiér zvažuje zvolanie zasadnutia bezpečnostnej rady, aby Slovensko posilnilo hranicu. Slovensko zatiaľ neeviduje ani zvýšený počet žiadostí o pridelenie víza či občianstva.

Slovensko ponúka ukrajinskému ľudu pomoc

Platí aj slovenská ponuka Ukrajine, pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť pre zranených ľudí a ubytovanie a stravu pre utečencov. V tej prvej vlne sme schopní prijať tisíc utečencov v rámci našich kapacít bez väčších problémov.

V prípade, že by nastala ďaleko väčšia vlna, tento počet vieme znásobiť na niekoľko desiatok tisíc, doplnil minister vnútra Robert Kaliňák.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Robert Fico #Ukrajina