Parlamentný zahraničný výbor sa bude zaoberať Ukrajinou

Situáciu na Ukrajine bude v pondelok 10. marca o 11.00 h v parlamentnej kinosále riešiť mimoriadny rozšírený zahraničný výbor. Oznámil to dnes predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer).

04.03.2014 15:01 , aktualizované: 16:41
Paška Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška
debata (12)

Na rokovaní sa zúčastní aj premiér Robert Fico (Smer), šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru), minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) a minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru).

Ruské ozbrojené sily od soboty 1. marca obkľúčili všetky posádky ukrajinských ozbrojených síl na Kryme. Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyhlásil, že na Ukrajine došlo k protiústavnému prevratu, pri ktorom armáda prevzala moc. Rusko si podľa neho „vyhradzuje právo na využitie všetkých alternatív v prípade, že na východe Ukrajiny dôjde k protiprávnosti“.

SDKÚ-DS nestačí zahraničný výbor k Ukrajine, ďalej chce mimoriadnu schôdzu

Strana SDKÚ začala zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze k vojenskej agresii Ruska na Ukrajine. Od zámeru ju neodradil fakt, že situáciu u nášho východného suseda bude v pondelok 10. marca riešiť zahraničný výbor parlamentu za účasti premiéra a troch ďalších členov vlády. Šéf strany Pavol Frešo a jej podpredseda Ivan Štefanec ho považujú za nedostatočný.

Situácia je taká vážna, že Slovenská republika prostredníctvom NR SR by mala vyslať jasné a jednoznačné stanovisko a pomenovať veci pravým menom, domnievajú sa.

SDKÚ pripomenula, že podľa ústavy patrí do pôsobnosti parlamentu rokovať aj o základných otázkach medzinárodnej politiky.

Frešo so Štefancom informovali, že s požiadavkou na zvolanie mimoriadnej schôdze oslovia všetkých opozičných poslancov parlamentu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #parlament #Ukrajina