V slovenskom parlamente sa rozpútala ostrá hádka o Ukrajine

Slová o najdrzejšom ministrovi zahraničia, o mlátení prázdnej slamy, o propagande, o robení si kampane na mŕtvych Ukrajincoch, prekrikovanie a demonštratívny odchod poslankyne Heleny Mezenskej. To všetko bolo možné v utorok zažiť na rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti.

04.03.2014 23:00
Lajčák Foto:
Medzi Ivanom Štefancom a Miroslavom Lajčákom sa iskrilo. Poslanec hovoril o pomalých reakciách vlády, minister oponoval, že opozícia mláti prázdnu slamu.
debata (176)

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák hovoril poslancom o dianí na Ukrajine a o aktivitách, ktoré podnikol jeho rezort a vláda. Podľa hodnotenia ministra sa vytvára „nový zamrznutý konflikt“ podobne ako v Náhornom Karabachu či na územiach Gruzínska, ako sú Abcházsko a Južné Osetsko.

„Je dôležité, že ukrajinská strana koná zdržanlivo a treba okamžite vyslať medzinárodnú misiu na územie Krymu, ktorú by zastupovali OSN, OBSE, Rada Európy a EÚ,“ vysvetľoval minister. Apeloval, že to treba urobiť veľmi rýchlo. Podľa neho vzťahy s Ukrajinou nemožno stavať na hranu, teda buď EÚ, alebo Rusko. „Ukrajina sa na tomto môže jedine rozpadnúť,“ podotkol s tým, že na Ukrajine podporujeme princípy a hodnoty a nie aktérov. Tí musia vzísť z demokratických volieb.

Lajčák odmietol povolať nášho veľvyslanca z Moskvy na konzultácie ako odpoveď na vojenské operácie Ruska na Kryme. Argumentoval, že by išlo len o gesto a Slovensko by sa tak odstrihlo od dôležitého komunikačného kanála s ruskou stranou. Pripomenul, že takýto krok urobila iba jedna členská krajina EÚ. Išlo o Litvu.

Podľa ministra „niet pochýb, že sa jedná o vojenskú agresiu“ Ruska na Kryme a že sa narušila ukrajinská suverenita. Parlamentný výbor však odmietol prijať uznesenie navrhnuté poslancom SDKÚ Ivanom Štefancom, v ktorom sa hovorilo o okupácii a neakceptovateľnej agresii. SDKÚ sa preto bude snažiť zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu k situácii na Ukrajine.

Opozícii sa javí prístup vládnej moci ako mäkký a s neskorými reakciami. Ministra Lajčáka v uplynulých dňoch intenzívne kritizoval najmä poslanec Štefanec. Minister kritiku na výbore odmietol a vymenoval počty reakcií ministerstva, premiéra i prezidenta. „My konáme, kým opozícia mláti prázdnu slamu,“ vravel nahnevane. „Pán Štefanec, vaše iniciatívy sú poľutovaniahodné a opovrhnutiahodné, pretože pred dvomi týždňami by ste nenašli Ukrajinu na mape a zrazu sa tvárite ako jej záchranca,“ vyhlásil Lajčák. Poslancovi SDKÚ vyčítal, že si na mŕtvych Ukrajincoch buduje svoju kampaň na poslanca europarlamentu. Štefanec sa proti týmto výrokom ostro ohradil: „Ste najdrzejší minister zahraničných vecí, akého Slovensko malo.“ Lajčákovi pripomenul, že je parlamentu podriadený a na Rade EÚ by mal konať v medziach, ktoré mu určí výbor.

Do potýčky sa zapojila aj poslankyňa Helena Mezenská z Obyčajných ľudí. Karhala poslancov, aby nechali Štefanca rozprávať. Intenzita kriku na výbore stúpla, keď sa zapojila poslankyňa Smeru Jana Vaľová, ktorá Mezenskej pripomenula kauzu stolička. Tú chcela pred časom na poslancov zhodiť z parlamentného balkóna istá občianka. Mezenská však odmietla, že má s tým niečo spoločné. „Dokedy budeme svedkami tejto propagandy!“ kričala Mezenská. Po poznámke – fuj – opustila rokovanie výboru.

Dianím na Ukrajine sa na budúci týždeň bude opäť zaoberať zahraničný výbor parlamentu za prítomnosti premiéra a ministrov zahraničia, vnútra a hospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #hádka #NR SR #Ukrajina #parlamentný výbor