Sýkorovec by si mal odsedieť vyše 20 rokov

Roland Z., ktorého polícia považuje za člena zločineckej skupiny sýkorovcov, by mal podľa prokurátora špeciálnej prokuratúry dostať trest v polovici trestnej sadzby, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 20 až 25 rokov. Povedal to vo štvrtok vo svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

13.03.2014 15:20
debata

Podľa prokurátora svedkovia potvrdili, že Roland Z. bol členom sýkorovcov, ktorí ho chránili pred piťovcami. Kontakt s rôznymi osobami z podsvetia prokurátor okrem iného dokazoval aj výpismi telefonických hovorov, z ktorých bolo zrejmé, že s nimi často telefonoval.

Obhajca Rolanda Z. Peter Filip nesúhlasil s tým, ako prokurátor vyhodnotil dôkazy. Podľa neho ich vyhodnotil tendenčne a jediné, čo z nich vyplýva, je to, že zločinecká skupina sýkorovcov existovala. Obhajca skonštatoval, že sýkorovci Rolanda Z. chránili preto, lebo vedel zarobiť peniaze. Že by ich zarábal nelegálne, sa tiež podľa neho nepreukázalo. Obžalovaný je z členstva v zločineckej skupine, z vydierania a z podvodu. Filip súdu navrhol, aby Rolanda Z. spod obžaloby oslobodil.

Súd nakoniec vyhlásenie rozsudku odložil na 10. apríla. Prokurátor totiž okrem väzenia navrhol Rolanda Z. potrestať aj prepadnutím majetku. Súd preto musí zistiť, akým majetkom obžalovaný disponuje.

Podľa obžaloby sa mal Roland Z. podriaďovať Róbertovi L. a Jurajovi B., ktorých polícia označuje za členov skupiny sýkorovcov. Obžalovaný na súde tvrdil, že to nie je pravda a k sýkorovcom nepatrí. Pozná však viacerých ľudí, ktorí podľa polície patria do tejto zločineckej skupiny, vrátane spomínaného Juraja B., s ktorým boli kamaráti.

Vo svojej záverečnej reči zdôraznil, že je nevinný a ničoho, čo je uvedené v obžalobe, sa nedopustil. V nej sa tiež píše, že vydieral matku svojho známeho, ktorého vzali do väzby a stíhali okrem iného aj za členstvo v skupine sýkorovcov. Vo februári 2011 mal na ňu kričať, že ak jej syn niečo povie, ona zle dopadne.

Podľa obžaloby mal mať tiež podiel na podvode istého muža, ktorému bolo odcudzené luxusné auto. Prisľúbili mu, že za 7000 eur ho dostane späť. Skončilo sa to vraj tak, že poškodený v decembri 2009 peniaze odovzdal, auto však aj tak nedostal.

Roland Z. bol v minulosti obžalovaný v prípade vydierania účtovníčky vo firme podnikateľa Ladislava Reháka. Spolu s ďalšími ju mal prinútiť, aby podpísala dlh vo výške 158-tisíc eur. Rolanda Z., ako aj ďalších dvoch obžalovaných súd oslobodil. Účtovníčku neskôr za spreneveru odsúdili na osem rokov a dva mesiace väzenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #trest #súd #piťovci #sýkorovci