Počasie si už zvolilo. Víchricu a chlad

Cez víkend čaká Slovensko studená sprcha. Či už to bude kvôli výsledkom prvého kola prezidentských volieb, to závisí od voličov. Čo však voliči neovplyvnia a čo sa do stredu Európy nezadržateľne blíži, je studený front.

14.03.2014 18:10 , aktualizované: 20:51
vietor, počasie Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Meterológovia predpokladajú víchricu, dážď a na horách sneh. Zo štyroch doterajších priamych prezidentských volieb sa tieto zapíšu asi ako voľby s najmrzutejším počasím.

Meteorológovia radia voličom, aby si išli odvoliť čo najskôr. Tých, ktorí sa ráno poponáhľajú, môže zastihnúť ešte sympatické počasie. S pribúdajúcimi hodinami sa začne zhoršovať od západu smerom na juhovýchod. Týka sa to najmä Žilinského, Trenčianskeho, Trnavského a Bratislavského kraja. Rozprší sa, ojedinele sa môžu vyskytnúť búrky.

Slovenský hydrometeorologický ústav na sobotu aj nedeľu vydal výstrahy pred silným vetrom pre celé územie. Na západe môže rýchlosť vetra dosiahnuť v nárazoch až 95 kilometrov za hodinu, na horách na severe dokonca až 180. Silná víchrica bude vytvárať snehové záveje. Na pohoriach na Orave a Kysuciach môže napadnúť 20 až 40 centimetrov snehu. Denné teploty budú v sobotu od 12 do 17 stupňov, v nedeľu bude len 5 až 10 stupňov.

Predchádzajúce voľby, ktorých prvé kolo bolo 21. marca 2009, mali príjemnejšie počasie. Denné teploty síce nevyskočili nad 10 stupňov a v hraničných severných oblastiach sa dostali iba tesne nad nulu, bolo však slnečno. „V Bratislave svietilo viac ako 10 hodín, čo je na toto obdobie dosť dlhý čas,“ povedal klimatológ Pavel Faško. Na rozdiel od sobotných volieb si voliči mohli v roku 2009 dopriať dokonca aj lyžovačku na Slovensku. Snehová pokrývka lákala aj v Malých Karpatoch. Oravská Lesná v tento deň hlásila 61 centimetrov. Do druhého kola voliči posunuli Ivana Gašparoviča a Ivetu Radičovú, v druhom kole si za prezidenta vybrali Gašparoviča.

Ešte teplejšie a slnečnejšie boli voľby z 3. apríla 2004. Fúkal slabý vietor, objavili sa len krátke prehánky a denné teploty boli podľa klimatológa komfortné, v Prievidzi namerali presne 20 stupňov, dokonca aj v nadmorskej výške 1 000 metrov bolo približne 15 stupňov. Do druhého kola vtedy postúpil Ivan Gašparovič s Vladimírom Mečiarom. Nakoniec o dva týždne druhé kolo vyhral Gašparovič.

Prvé priame prezidentské voľby 15. mája 1999 boli z hľadiska počasia búrlivé. „Búrok bolo v tento deň pomerne veľa. Búrku zaregistrovali napríklad v Žiline, Malackách, Trenčíne, Nitre, Bardejove, Bratislave či Prievidzi. Aj preto tam boli úhrny zrážok relatívne vysoké. Myslím, že to ľudí nemuselo až tak demotivovať, pretože svietilo aj slnko a bolo teplo. Na niektorých miestach viac ako 20 stupňov,“ dodal klimatológ. V týchto voľbách bolo tiež druhé kolo a v ňom 29. mája zaznamenal porážku Vladimír Mečiar. Prezidentom sa stal Rudolf Schuster.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #vietor #víchrica