Masť na poranenú kožu obsahuje baktérie

Obľúbenú kalciovú masť, ktorá sa používa na poranenú či podráždenú kožu, v týchto dňoch v lekárni pacienti nedostanú.

18.03.2014 12:38
debata (1)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv rozhodol o okamžitom stiahnutí všetkých šarží z trhu. Dôvodom je, že sa v masti objavili baktérie. Príčiny kontaminácie nie sú nateraz známe, liek pri uvádzaní na trh podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv spĺňal všetky požiadavky na kvalitu.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv už začiatkom marca nariadil stiahnutie deviatich šarží spomínaných balení liekov z rovnakých príčin. „Výrobca pri jednej šarži zistil mikrobiálnu kontamináciu. Následne skúmanie potvrdilo výskyt mikroorganizmov aj v ďalších šaržiach. Celkovo sa mikroorganizmy nachádzali v 11 šaržiach lieku vyrobených za posledné dva roky,“ uvádza hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová. Stiahnuť všetky šarže sa podľa ústavu pre kontrolu liečiv rozhodli z preventívnych dôvodov. Opätovne povolia uviesť liek na trh až po splnení nápravných a preventívnych opatrení zo strany výrobcu.

Ústav ďalej upozorňuje, že kontaminovaná masť môže spôsobiť zápal, ktorý by sa mohol ďalej rozširovať. Výrobca lieku spoločnosť Sanofi & Zentiva Slovakia nevie určiť, akým spôsobom sa masť mohla kontaminovať. „Príčiny kontaminácie sa analyzujú a od výsledku bude závisieť aj obnova dodávok,“ vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti Beáta Kujanová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Štátny ústav pre kontrolu liečiv #kalciová masť #baktérie