Opozícia podala návrh na odvolanie Boreca

Opoziční poslanci podali návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru). Dôvodom je kauza dovolania v prípade odsúdeného košického exposlanca Františka Olejníka.

19.03.2014 15:48 , aktualizované: 17:02
VLÁDA: 83. schôdza vlády SR Foto: ,
Minister spravodlivosti TomṚ Borec bude v parlamente druhýkrát čeliť odvolávaniu.
debata (10)

Mimoriadne rokovania k návrhu na odvolanie ministra musí predseda parlamentu zvolať do siedmich kalendárnych dní.

„Ak odsúdenie pána Olejníka je podľa ministra justičný omyl, musí byť schopný vysvetliť verejnosti, v čom vidí chyby súdu, to sa nestalo. Preto návrh na vyslovenie nedôvery je na mieste,“ vyhlásila nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská. Tvrdí, že minister nijako neodôvodnil, prečo dal proti právoplatnému rozhodnutiu v korupčnej kauze mimoriadny opravný prostriedok na Najvyšší súd SR.

Miroslav Kadúc z OĽaNO vyzýva ministra, aby to vysvetlil. Martin Poliačik z SaS poukázal, že minister vstúpil do prípadu nominanta Smeru, pričom existujú aj iné, v ktorých ale nezasahuje. Pripomenul napríklad kauzu Hedvigy Malinovej.

Podľa Daniela Lipšica z hnutia NOVA, ktorý podpisy pod návrh na odvolanie zbieral, existujú dva dôvody, prečo je Borecovo konanie neprijateľné. Prvý je, že vydal signál poctivým vyšetrovateľom, prokurátorom a sudcom, že ich snaha je márna, lebo aj keď odsúdia korupciu verejných činiteľov, nič sa nestane. A druhým je signál skorumpovaným politikom, že stačí stáť na správnej strane, aby sa vyhli trestu. „Toto sú zničujúce signály,“ vyhlásil Lipšic.

Kauzou Borecovho dovolania sa v utorok (18.3.) zaoberal aj Ústavnoprávny výbor NR SR. Minister na rokovaní priznal, že jeho argumenty možno nie sú také silné a že dovolanie v prípade Olejníka podal z opatrnosti. Zároveň tvrdil, že po preštudovaní spisu zistil závažné chyby vo vyhodnocovaní dôkazov a vzniklo u neho presvedčenie, že súdy sa s viacerými skutočnosťami a dôkazmi nevysporiadali dostatočne. „Preto som považoval za potrebné podať dovolanie. Skutok, za ktorý bol odsúdený, bol popísaný veľmi neurčito a spáchanie skutku bolo preukazované výlučne nepriamymi dôkazmi,“ argumentoval.

Zvolanie mimoriadnej schôdze je podľa ministerstva absurdné

Zvolanie mimoriadnej schôdze kvôli odvolaniu Boreca je absurdné a vecne nepochopiteľné. Zrejme prvý raz v histórii sa stane, že minister bude škandalizovaný iba za to, že si dôsledne plní svoje zákonné povinnosti vo vzťahu ku kvalite rozhodovania súdov. Uviedla to hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová v stanovisku.

„Je v záujme všetkých občanov, aby súdy v trestných veciach rozhodovali stopercentne a neprenechávali priestor pre pochybnosti, či bol riadne zistený skutkový stav. Osobitne to majú právo občania očakávať od sudcov, ktorých priemerný mesačný plat po zohľadnení 13. a 14. platu presahuje v hrubom 5600 eur,“ uviedla Donevová.

„Zvolanie schôdze zároveň vnímame ako nebezpečný pokus niektorých poslancov v rozpore s ústavnou zásadou trojdelenia moci vstupovať do živých trestných vecí a nahrádzať tak rozhodovanie sudcu alebo prokurátora. Upozorňujeme, že o podanom dovolaní, ktoré bol minister povinný podať, nemôže rozhodnúť ani vláda, ani poslanci, ale výlučne súd,“ vyhlásila Donevová.

„Zároveň vyjadrujeme počudovanie nad tým, že viacerí poslanci s právnickým vzdelaním sadli na lep poslancovi Danielovi Lipšicovi a ochotne mu posluhujú ako kulisy pri prezentácii jeho osoby a politického subjektu,“ dodala. Súčasťou stanoviska ministerstva sú vyhlásenia niekoľkých právnikov, podľa ktorých bol postup ministra štandardný a v súlade s tým, čo mu zákon prikazuje.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #opozícia #Tomáš Borec #František Olejník