Šesť rokov vládol a pre spravodlivosť neurobil nič, odkázal Ficovi Matovič

Poslanci v závere štvrtého rokovacieho dňa 33. schôdze parlamentu ukončili rozpravu k ústavnému zákonu o justícii a ochrane manželstva. Diskusia k návrhu Smeru a KDH zabrala zákonodarcom dva dni. O posunutí návrhov do druhého čítania sa bude hlasovať budúci utorok, prípadné definitívne odsúhlasenie zmien čaká poslancov na májovej schôdzi národnej rady.

21.03.2014 15:06
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (168)

„Šesť rokov sa pri každej jednej príležitosti bozkáva s Harabinom trikrát na líce a teraz sa ide týždeň pred voľbami hrať na to, že mu záleží na súdnictve? Šesť rokov tu vládol a nič neurobil pre spravodlivosť. Ficovi záleží len na tom, aby bol prezidentom,“ povedal v rozprave na adresu premiéra Roberta Fica poslanec za OĽaNO Igor Matovič. Podľa Matoviča človek, ktorý drží pri moci bývalého ministra spravodlivosti a predsedu najvyššieho súdu Štefana Harabina a vždy ho podporoval, sa asi ťažko môže hrať na to, že mu záleží na spravodlivosti.

Lídra obyčajných mrzí, že na politický obchod so Smerom sa nechalo zneužiť KDH. Za čisté chrapúnstvo predsedu parlamentu Pavla Pašku označil Matovič Paškov postup, ktorým predseda parlamentu zariadil, aby sa o ústavnej novele rokovalo pred prezidentskými voľbami. Paška tak podľa Matoviča porušil sľub, ktorý dal stranám na poslaneckom grémiu, že o novele sa bude rokovať v závere marcovej schôdze. „Predseda parlamentu hrubo zneužil moc na to, aby zvýhodnil samého seba,“ komentoval tento postup Matovič. Ak by chcel byť Paška férový, o ústavnej novele sa malo rokovať po tom, ako by prišla na rad, podobne ako iné zákony, alebo v závere schôdze.

„Otvoriť túto tému týždeň pred voľbami len napomáha tomu, aby na to ľudia pozerali s menším rešpektom, lebo za tým budú vidieť len ten kšeft,“ komentoval Matovič diskusiu k ochrane manželstva. Za zákon síce zahlasuje, ale nie s radosťou, s radosťou by ho podporil po prezidentských voľbách.

Ani v štvrtej cenovej skupine…

„S vami prišlo do národnej rady politické hulvátstvo,“ odkázal Matovičovi poslanec Smeru Miroslav Číž. Matovič podľa neho hádže na niekoho špinu bez elementárnej možnosti dokázať svoje tvrdenia. Číž to pomenoval ako politické chrapúnstvo. „Miesto vecného seriózneho posudzovania veci nastupuje surová, hlúpa konfrontácia, bezhraničné urážky,“ uzavrel Číž so slovami, že ľuďmi tohto typu pohŕda.

„Hlbšie ste v parlamente klesnúť nemohli, čo ste predviedli, sa nepoužíva ani v štvrtej cenovej skupine,“ povedala poslankyňa Smeru Oľga Nachtmannová.

KDH podľa poslanca strany Jána Hudackého bude brániť hodnoty aj v čase, keď prevláda voľnomyšlienkar­stvo. Tému zapracovania definície manželstva do ústavy považuje za vrchol svojej politickej kariéry. „Sme a budeme kresťanská demokracia, dámy a páni, zvyknite si na to,“ dodal. Hudacký zdôraznil, že KDH predkladá aj ďalšie prorodinné návrhy, ako napríklad zákon o rodinnom podnikaní alebo zákon o podpore medzigeneračnej solidarity v rodinách.

168 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #ústava #Smer #NR SR #diskusia #ochrana manželstva