Voliči si užijú slnko, vlani by sa brodili snehom

Počas druhého kola prezidentských volieb bude na Slovensku prívetivé počasie. Slniečko, 20 stupňov, ľahký jarný vetrík, ideálne podmienky na ľahkú túru k najbližšej volebnej urne popri rozkvitnutých záhradách.

28.03.2014 19:09
počasie, jar, teplo Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Búrka nehrozí, jedine ak v niektorých domácnostiach po oznámení výsledkov volieb.

Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá na víkend a začiatok pracovného týždňa takmer nemenné slnečné počasie ako stvorené na dokončenie jarných prác v záhrade. V sobotu dosiahne najvyššia denná teplota 21 stupňov, na horách vo výške okolo 1 500 metrov bude okolo 8 stupňov. V nedeľu bude o stupeň teplejšie a príjemné počasie sa udrží až do stredy, keď sa mierne ochladí na 9 až 15 stupňov a môžu sa objaviť prehánky. Na severovýchode treba v polovici budúceho týždňa počítať so slabým mrazom.

Kým dnes sa záhradkári nestíhajú čudovať z predčasne kvitnúcich čerešní alebo višní, presne pred rokom stromy ani nebolo poriadne vidieť pod snehovou prikrývkou. 29. marca 2013 bolo takmer celý deň zamračené. Slnko sa schovávalo za oblakmi a teplota vystúpila najviac na mínus 5 až 0 stupňov. Niekde bol dokonca celodenný mráz. „Čo však bolo v tento deň najzaujímavejšie, Bratislavčania sa museli ráno prehŕňať 15-centimetrovou vrstvou nového snehu. A podobne to bolo aj v Podhájskej, Dudinciach či Banskej Bystrici. Na strednom Slovensku sneženie pokračovalo aj cez deň a v Lome nad Rimavicou bola snehová pokrývka hrubá jeden meter. To je v porovnaní s touto zimou zásadný rozdiel,“ naznačil klimatológ Pavel Faško.

Zatiaľ čo túto volebnú sobotu bude vo vyššie položených oblastiach sprevádzať ranných voličov len slabý mráz, presne pred rokom bolo oveľa chladnejšie. V Oravskej Lesnej namerali ráno mínus 17,3 stupňa. Vzduch bol oveľa vlhkejší ako teraz. „Vážnym problémom týchto dní je sucho. Je nízka relatívna vlhkosť vzduchu. V Bratislave na letisku to bolo v piatok iba 30 percent. To znamená problémy pre ľudí, ktorí trpia chronickými ochoreniami. V kombinácii s prachom, ktorého je teraz pre nedostatok dažďa veľa, a spolu s peľovými alergénmi to nepôsobí vôbec dobre. Charakter marcového počasia je teraz úplne iný a som veľmi zvedavý, ako to bude na budúci rok,“ dodal klimatológ.

Slovensko zažilo dosiaľ štyri priame prezidentské voľby, v každých boli dve kolá a takmer vždy svietilo slnko. Bez mrakov boli predchádzajúce voľby v roku 2009. Vtedy denné teploty síce neprekročili 10 stupňov, no voliči si vychutnávali dostatok slnka a užili si na rozdiel od tejto jari aj dobrú lyžovačku. Dokonca aj ľudia z okolia Malých Karpát mohli z volebných miestností vyraziť rovno na lyžiarske svahy. V Oravskej Lesnej hlásili vo volebný deň dokonca 61 centimetrov snehu, pripomenul Faško.

Počas volieb z apríla 2004 poháňal voličov k urnám slabý vietor a kde-tu sa objavili prehánky. Teploty boli podobné ako v osbotu, v Prievidzi namerali presne 20 stupňov. Aj v horách vo výške 1 000 metrov počasie doprialo turistom príjemných 15 stupňov. Úplne prvé priame prezidentské voľby z mája 1999 boli tiež slnečné, no na mnohých miestach vyčíňali búrky s prudkým lejakom. Teploty sa aj napriek tomu vyšvihli nad 20 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #JAR #sneh