Stovka železničných hasičov končí

Po sľuboch prišlo hromadné prepúšťanie. Asi polovica z 220 železničných hasičov, ktorí niekoľko mesiacov bojovali o svoju prácu, na železnici končí.

02.04.2014 07:00
debata (15)

Po pondelkových rokovaniach je jasné, že s nimi železničné spoločnosti nepočítajú. Svoju históriu tak uzatvárajú 60 rokov fungujúce dva závody protipožiarnej ochrany v Žiline a Zvolene. Nad tretím v Čiernej nad Tisou visí veľký otáznik. Ostatné tri závody zatiaľ pokračujú.

O osude útvarov sa špekulovalo už od začiatku roka. Železniciam SR, ktoré ich zastrešovali, totiž zanikla povinnosť mať vlastných hasičov. Tých prenajímali aj firmám Cargo a Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), a tak si Železnice SR mysleli, že ich automaticky preberú. Nestalo sa tak.

Obe spoločnosti prevzatie požiarnikov zvažovali. Konečné rozhodnutie chceli povedať až po vypracovaní analýz, ktoré riešili práve to, či ich potrebujú. „Výsledkom analýz je, že spoločnosť Cargo nebude prevádzkovať závodné hasičské útvary vo Zvolene a v Žiline. Čo sa týka Čiernej nad Tisou, proces schvaľovania analýzy stále prebieha. Tento útvar však naša spoločnosť chce a bude prevádzkovať aj naďalej. V akej podobe a za akých podmienok, to vyplynie z analýzy,“ uviedol hovorca Carga Martin Halanda. Rozhodnutie by malo padnúť do konca apríla. Prepusteným hasičom začne plynúť výpovedná lehota od 1.mája.

Hasiči netaja svoje sklamanie. „Je zbytočné to komentovať. Jednoducho nás vyhadzujú na ulicu. Do poslednej chvíle sme nevedeli, čo bude. Stále nám opakovali, aby sme sa nevzdávali a aj tak to bolo na nič. Nájsť si prácu bude ťažké, mnohí tu robili aj 20 rokov,“ hovorí prepustený hasič, ktorý si neželal zverejniť svoje meno.

„Od začiatku sme z toho nemali dobrý pocit. Umelo sa naťahoval čas, keď nám konečne mali povedať verdikt. Tento pondelok Cargo oznámilo, že útvary v Žiline a vo Zvolene neprevezme. Prepustení budú hasiči aj riaditeľstvo. O závode v Čiernej nad Tisou sa má ešte rokovať, ale podľa nás je to už dohodnuté,“ myslí si podpredsedníčka Odborového združenia železničiarov Darina Fabuľová. Podľa nej je minimálne zvláštne, že sa železnice po toľkých rokoch zbavujú vyškolených ľudí s veľkými skúsenosťami.

Tri závody v Bratislave, Nových Zámkoch a Košiciach pracujú ďalej. Od mája si ich chce prenajať ZSSK.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #prepúšťanie #hasiči #železnica