Životné minimum sa nezníži, má to prikázať zákon

Prvýkrát od prijatia eura hrozí, že sa zníži suma životného minima a s ním aj niektoré štátne dávky, napríklad rodičovský príspevok či prídavky. Výpočet minima totiž závisí od cien a tie začali klesať. Aby to najchudobnejší nepocítili, rezort práce chce zakročiť. Novelou zákona o životnom minime chce zabrániť jeho znižovaniu.

03.04.2014 14:00
banka, poplatky, mince, peniaze Foto:
Životné minimum ovplyvňuje mnohé dávky či úľavy.
debata (3)

Výška životného minima sa mení každý rok k 1. júlu a závisí od dvoch základných faktorov. Je to rast životných nákladov nízkopríjmových domácností a čisté peňažné príjmy na osobu. Ak by ceny padali, odrazilo by sa to aj na zníženom životnom minime. Riziko poklesu cien (deflácie) je podľa Inštitútu finančnej politiky najvyššie od roku 2009. Aktuálna výška minima je 198,09 eura.

Rezort práce sa na hroziacu defláciu a následné zníženie minima už dnes pripravuje. Súčasťou novely zákona je totiž nová možnosť, že sa k júlu upravovať nebude.

„Ak by hrozilo, že životné minimum by na základe vstupných ukazovateľov malo byť nižšie, budeme sa snažiť o jeho zachovanie,“ vysvetlil riaditeľ tlačového odboru ministerstva práce Michal Stuška. Rezort v takom prípade k 1. júlu nevydá opatrenie, ktorým sa suma upravuje a bude platiť dovtedajšia. Podľa návrhu novely je to „v záujme neznižovania príjmov, a tým aj životnej úrovne obyvateľov Slovenskej republiky“.

Životné minimum ovplyvňuje mnohé dávky či úľavy. „Ide predovšetkým o rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a príplatok k nemu, príspevky na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa či náhradné výživné. Má vplyv aj na príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia či príspevky v rámci aktívnych opatrení na trhu práce,“ vymenúva niektoré z nich rezort práce.

Barbora Petrová z rezortu práce doplnila, že novelou chcú predísť znižovaniu všetkých týchto dávok. Ak by zákon zostal zachovaný v súčasnej podobe, mnohé príspevky by mohli v budúcnosti klesnúť.

K návrhu novely už bolo ukončené medzirezortné pripomienkové konanie. Ak bude schválený, zákon nadobudne účinnosť 30. júna tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #rodičovský príspevok #prídavky na deti #štátne dávky