Gašparovič by podľa Lipšica nemal menovať ústavných sudcov

Ak prezident Ivan Gašparovič vymenuje troch sudcov ústavného súdu do 15. júna, keď sa mu končí funkčné obdobie, bude podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica konať v rozpore s ústavou.

03.04.2014 11:50
parlament, vyslovenie nedovery premierovi,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata (43)

Lipšic v štvrtkovej parlamentnej diskusii k návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR povedal, že je o tom presvedčený preto, že trom ústavným sudcom sa končí funkčné obdobie na ústavnom súde až 4. júla, noví traja sudcovia ústavného súdu, ktorých má menovať prezident, nastúpia do funkcie po nich. Keďže vtedy už bude pôsobiť novozvolený prezident Andrej Kiska, mal by týchto ústavných sudcov menovať on, domnieva sa exminister spravodlivosti. Ak by ústavní sudcovia nastupovali do funkcie pred 15. júnom, bolo by podľa Lipšica prirodzené, aby o nich rozhodol Gašparovič.

Lipšic spolu s Alojzom Hlinom kritizovali nomináciu Petra Filipa na sudcu ústavného súdu. „V žiadnej inej krajine na svete elitný obhajca zločineckých skupín nie je sudcom ústavného súdu,“ konštatoval Lipšic. Zároveň vyjadril prekvapenie nad tým, koľko ľudí lobuje u poslancov za zvolenie Filipa. „Neviem, kto čo chcel dokázať touto nomináciou. Táto nominácia je výrazom niečoho. To sme na tom až tak zle?“ pýtal sa Hlina s tým, že Filip ako elitný právnik obhajoval zločinecké skupiny za elitné peniaze. Takíto ľudia podľa Hlinu na ústavný súd nepatria.

„Dnešné hlasovanie je omnoho dôležitejšie ako ústavná novela Smeru a KDH, pokiaľ ide o dôveryhodnosť justície,“ povedala poslankyňa Lucia Žitňanská. Smer ako najväčší poslanecký klub nesie obrovskú zodpovednosť za voľbu šiestich kandidátov na ústavných sudcov, z ktorých prezident vyberie troch. „Môžete navrhnúť prezidentovi takých kandidátov, voľbou ktorých sa významným spôsobom zvýši dôveryhodnosť ústavného súdu a justície,“ zdôraznila Žitňanská s tým, že štvrtkovú voľbu považuje za mimoriadne dôležitú. Rovnako totiž môže vládna strana zvoliť kandidátov, ktorí dôveru ľudí v súdnictvo nezvýšia. Práve dôveru občanov v spravodlivý výkon práva vníma Žitňanská za najdôležitejší faktor.

Poslanci budú voliť kandidátov na ústavných sudcov

Diskusiou k návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR otvoria poslanci 11. deň 33. schôdze parlamentu. Poslanci vyberú šiestich kandidátov, z ktorých prezident za ústavných sudcov vymenuje troch. Kandidujú Jana Baricová, Ján Bernát, Rudolf Čirč, Ján Drgonec, Miroslav Duriš, Peter Filip, Eva Fulcová, Vladimír Horváth, Peter Kresák, Ján Mazák, Robert Schronk, Ján Šikuta, Imrich Volkai. Tajná voľba sa uskutoční po hlasovaní o 17:00.

Zákonodarcom zostáva prerokovať posledných osem bodov programu 33. schôdze.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Ústavny súd #sudcovia