Smer je v polčase vládnutia

Kabinet premiéra Roberta Fica je v polčase vládnutia. K moci prišla strana Smer v apríli v roku 2012 po tom, keď presvedčivo vyhrala parlamentné voľby po páde vlády Ivety Radičovej a zostavila jednofarebnú vládu.

04.04.2014 08:00
Ficova vláda Foto:
Vláda Roberta Fica po vymenovaní 4. apríla 2012.
debata (121)

Prezident Ivan Gašparovič ju vymenoval 4. apríla 2012. Podľa analytikov, ktorí pre Pravdu hodnotili prácu niektorých ministrov, sa najväčšie zmeny udiali v rezortoch financií a justície. Z prijatých opatrení vyzdvihli napríklad zvýšenie minimálnej mzdy, čo môže naznačovať, že by mohla stúpnuť aj v budúcnosti.

Ako najakčnejší ministri vo vláde sa podľa odborníkov ukazujú Peter Kažimír a Tomáš Borec. Ekonomický analytik u Kažimíra oceňuje najmä to, ako sa snaží bojovať proti daňovým únikom. Opatrenia, ktoré vláda v tomto smere prijala, sa ukazujú ako účinné, vďaka čomu sa ľudia a podnikatelia nemusia obávať zvyšovania daní.

Ministerstvo spravodlivosti spolu s poslancami Smeru pripravilo novelu Občianskeho zákonníka, ktorou chce zakročiť proti úžerníkom a sprísniť podmienky pre exekútorov. Tento týždeň ju prijal parlament. Šéf rezortu Borec sa prezentuje snahou vyčistiť súdnictvo od nepoctivých sudcov, nedarí sa mu však zvýšiť vymožiteľnosť práva na Slovensku.

Čo sa vláde nepodarilo, je znížiť vysokú nezamestnanosť, ktorá sa pohybuje na úrovni 14 percent. Problémom sú dlhodobo nezamestnaní a mladí ľudia. V zdravotníctve kabinet nezaviedol sľubovaný systém jednej zdravotnej poisťovne. Neúspech zatiaľ zaznamenáva v nedokončenej rómskej reforme.

Dva roky vo vláde je čas na bilancovanie úspechov a neúspechov nielen pre analytikov, ale aj pre vedenie strany Smer. Minister kultúry Marek Maďarič pripustil, že sa môžu udiať zmeny na niektorých postoch ministrov. Zdroj blízky Smeru pre Pravdu potvrdil, že k rekonštrukcii s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde. V kuloároch sa hovorí o viacerých menách, medzi nimi je šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, minister hospodárstva Tomáš Malatinský a minister práce Ján Richter.

Podľa politológa Michala Horského by rekonštrukcia vláde, ktorú tvorí jedna strana, mohla prospieť. „Nepochybne jednofarebnej vláde prospieva, ak v polčase čiastočne obnoví niektoré posty, prípadne niektorí ministri si ich môžu aj vymeniť,“ hovorí.

O tom, ktorí ministri by mali svoje posty opustiť, sa rozhodne asi na najbližšom zasadnutí predsedníctva alebo vedenia strany. Termín najbližšieho zasadnutia predsedníctva zatiaľ určený nebol.

Ako hodnotíte pôsobenie vlády počas dvoch rokov?

Michal Horský, politológ
V súčasnosti je rekonštrukcia vlády na spadnutie. Nepochybne jednofarebnej vláde prospieva, ak v polčase čiastočne obnoví niektoré posty, prípadne niektorí ministri si ich môžu aj vymeniť. S výkonom funkcie by bolo možné zvážiť napríklad výmenu či obnovu predovšetkým v hospodárskych a silových rezortoch. Na spadnutie je údajne možná výmena ministra kultúry Marka Maďariča s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom. Súčasný minister školstva by mohol uplatniť svoje skúsenosti a váhu svojej osobnosti v kultúrnej obci a minister kultúry by dostal novú možnosť preukázať svoju akcieschopnosť v rezorte školstva, ktorý rozhodne potrebuje reformu.

Zuzana Kusá, sociologička SAV
Pozitívne hodnotím úpravu Zákonníka práce. Posilnenie postavenia odborov je podľa mňa dôležité. Dôležité je tiež vykročenie v oblasti zvyšovania minimálnej mzdy. Vláda odvážnejšie zdvihla minimálnu mzdu, čo naznačuje trend, že sa bude snažiť, aby minimálna mzda aspoň v hrubom bola vyššia než hranica chudoby. Mala však napríklad zámer, že ustanoví inštitúciu minimálneho dôchodku, a tam zatiaľ nejaké výrazné kroky nevykonala. Za negatívny tiež hodnotím spôsob, ako menili ochranu tých najchudobnejších, čiže zákon o pomoci v hmotnej núdzi. Ten nemá veľmi sociálnodemokra­tický charakter, pretože základná dávka má byť odpracovaná a nevalorizovali ju dostatočne.

Ladislav Pásztor, prezident Asociácie súkromných lekárov
Najvýznamnejší počin je realizácia rezidenčného programu. Mnoho ministrov a vlád o tom rozprávalo, ale nikto s tým nič neurobil. Teraz máme konečne vytvorený rezidenčný program s predstavami o tom, ako zlepšiť postavenie primárnej starostlivosti, čiže všeobecných lekárov na Slovensku, a tým urobiť veľký krok aj k nákladovej efektivite zdravotníctva. Negatívne hodnotím ambulantný sektor, kde sa kladie malý dôraz na určitú štandardizáciu zdravotníctva. Vláda by mala viac dbať na tvorbu diagnostických a liečebných postupov. Má to v programovom vyhlásení, ale zatiaľ sa na tomto poli robí málo.

Vladimír Baláž, ekonomický analytik, Prognostický ústav SAV
Vláda nemá výrazný vplyv na stav ekonomiky, pretože tým, že vyvážame 95 percent hrubého domáceho produktu, sme závislí od nemeckých, talianskych a francúzskych spotrebiteľov. Pozitívne hodnotím pokračovanie v daňovej a odvodovej reforme a takisto penzijnej reforme, ktorú začala ešte pani Radičová, rovnako aj boj proti daňovým únikom. Ten sa minulý rok začal dariť, vláda prijala akčný plán boja proti daňovým únikom, kde je niekoľko desiatok opatrení, nie sú to len známe bločky. Opatrenia začínajú zaberať, prejavuje sa to na výbere daní, čo je dobré, pretože nemusíme ďalej zvyšovať daňovú záťaž obyvateľstva a podnikov. Vláde sa jednoznačne nepodarilo vyriešiť problémy s vymožiteľnosťou práva. Viem, že pán Borec pripravuje rozsiahlu reformu Občianskeho aj Obchodného zákonníka, ale pokiaľ sa neurobí poriadok so súdmi a políciou, tak všetko zostane len v deklarátornej polohe.

Alexander Duleba, šéf Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku
Najvýznamnejšia vec, čo sa podarila a pri čom bolo Slovensko dosť vidieť aj v rámci Európskej únie, bol začiatok prístupových rokovaní Čiernej Hory do Európskej únie. Tiež to bolo zrušenie víz s Tureckom. Čo sa týka postavenia v únii, nič závažné sa nestalo. Slovensko je súčasťou tvrdého jadra, sme v eurozóne, banková únia nič na tom nezmenila, ale to je skôr objektívny proces ako osobitná zásluha. Vec, ktorá sa nie celkom vydarila, je skôr otázka na predsedu vlády než ministerstvo zahraničných vecí. Súvisí to s jeho vyjadreniami ku kríze na Ukrajine. Boli sme svedkami anšlusu, ktorý tu bol poslednýkrát pred druhou svetovou vojnou, týka sa susednej krajiny a je tu prekročená červená línia. Je nezodpovedné, ak premiér, ktorý má prístup ku všetkým informáciám, povie, že nerozumie tomu, čo sa deje na Ukrajine. Chýbal mi u neho jasný postoj, jeho vyjadrenia boli dosť nepresvedčivé.

Ľubomír Hrežďovič, predseda Slovenskej advokátskej komory
K pozitívnym aspektom by som priradil niektoré koncepčné posuny najmä v legislatívnej činnosti. Kladne vnímame pomerne vysoké štádium legislatívnych prác a prípravy rekodifikácie občianskeho súdneho konania. Rovnako hodnotíme pripravované zmeny v oblasti elektronizácie justície, od čoho advokácia očakáva zjednodušenie a zrýchlenie súdneho konania v prospech našich klientov. Medzi záporné prejavy by som zaradil naďalej pretrvávajúcu neúmerne dlhú dobu súdnych konaní vo všetkých rozhodovacích oblastiach súdov. Advokátov pomerne dosť trápi nejednotnosť rozhodovacej praxe, s čím je spojená nízka predvídateľnosť súdneho rozhodnutia. Zmienim sa aj o personálnom stave v justícii, kde príprava na výkon sudcovského povolania by si vyžadovala vyššiu mieru profesionálnej prípravy. Určite by bolo vhodné skvalitniť výber sudcov aj po osobnostnej a etickej stránke.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Smer