Ultrapravičiari cez policajné hradby v Trnave neprešli

Trnavská akcia prívržencov krajnej pravice pod názvom Pochod za slušný a bezpečný život sa v sobotu zaobišla bez vážnejších incidentov.

12.04.2014 17:35
Trnava, pochod, krajná pravica Foto: ,
Policajní ťažkoodenci zablokovali všetky vchody k Coburgovej ulici v Trnave, kde býva početná rómska komunita. K nim mali namierené prívrženci krajnej pravice.
debata (13)

Pribilžne stovka mladých extrémistov si to namierila zo železničnej stanice v Trnave priamo na Coburgovu ulicu, kde žije početná rómska komunita. Policajní ťažkoodenci však zablokovali všetky vstupy a neumožnili im prejsť.

Ešte na vlakovej stanici došlo krátko poobede k roztržke medzi extrémistami a skupinkou asi desiatich odporcov neonacizmu. Účastníci pochodu na Coburgovu im zapálili transparent a pustili sa s nimi do bitky, zasiahli však policajti.

„Polícia v úvode pochodu predviedla 5 osôb z oboch táborov. Predvedené osoby sa dopúšťali priestupkov proti verejnému poriadku a neuposlúchli výzvu polície. Po predvedení a podaní vysvetlenia boli tieto osoby prepustené. Okrem drobných výtržností polícia nemusela výraznejšie zasiahnuť,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave Mária Linkešová.

Ľudia z pochodu sa rozdelili za železničnou stanicou na viac skupín a skúšali prejsť do rómskej lokality na viacerých miestach, no nepodarilo sa im to. Hovorkyňa dodala, že policajní ťažkoodenci využili Coburgovej oprávnenie, ktoré zakazuje vstup ostatným osobám na určené miesto z dôvodu ochrany zdravia, práv a slobôd iných osôb a udržania verejného poriadku.

„Preventívne opatrenie splnilo účel a v poslednej časti pochodu polícia nezaznamenala žiadne problémy. Situáciu v uliciach Trnavy aj z dôvodu futbalového stretnutia polícia naďalej monitoruje,“ naznačila Linkešová.

Jedným z organizátorom pochodov za slušný život je aj Marián Mišún. Ten sa niekoľko rokov objavuje po boku Mariana Kotlebu, tiež dvakrát kandidoval do parlamentu za Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Na podobnom pochode spred dvoch rokov Mišún zapálil vlajku Európskej únie pred bránami Bratislavského hradu, čo ho stálo miesto v radoch Mestskej polície v Trnave. Nedostal síce výpoveď, no zrejme aj pod silným mediálnym tlakom si po týždni sám podal žiadosť o ukončenie pracovného pomeru.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #krajná pravica #pochod