Orol Arnold už preletel Červené more, mieri na Liptov

Arnold, orol krikľavý, preletel v sobotu predpoludním ponad Červené more, a je už v Ázii. Na svojej ceste do letoviska na Liptove preletel už približne dve tretiny cesty.

12.04.2014 19:08
debata (3)

Peter Vrlík zo Správy Tatranského národného parku predpokladá, že Arnold by mohol byť za ideálnych podmienok už o týždeň na Slovensku. Denne preletí Arnold približne 300 kilometrov. V niektoré dni sa mu podarilo preletieť až 400 kilometrov. Na hniezde ho už netrpezlivo očakáva jeho partnerka.

Podľa Vrlíka orol Arnold zatiaľ z neznámych dôvodov zaostáva. „Je možné, že jeho partnerka zimovala o niečo bližšie, a preto je tu skôr, alebo má Arnold nejaký zdravotný problém, ktorý mu neumožňuje letieť rýchlejšie,“ uviedol Vrlík. Na ceste na Slovensko ho môže zdržať nepriaznivé počasie alebo spomínaný zdravotný problém. Na cestu zo zimoviska v Južnej Afrike sa Arnold vydal začiatkom marca, čo bolo podľa Vrlíka tiež trochu neskoro.

Na Liptove už ochranári inštalovali na jeho hniezde kameru, ktorá bude Arnolda sledovať po jeho prílete. Ochranári sa už museli porátať aj s nástrahami počasia, keď silný vietor v marci poškodil strom, na ktorom bola namontovaná prenosová technika. Momentálne je už všetko v poriadku. Ochranári presunuli techniku na nový strom. Zábery z kamery si môže verejnosť pozrieť na oficiálnej stránke Správy Tatranského národného parku.

Arnold je samček orla krikľavého, ktorého tatranskí ochranári odchytili ešte v auguste minulého roku na Liptove. Na chrbát mu pripevnili vysielačku, ktorá monitoruje jeho pohyb. Arnold odletel zo Slovenska 19. septembra a postupne preletel cez Európu a Áziu až do zimoviska v južnej Afrike. Najviac sa zdržiaval v Botswane a Zimbabwe. Arnold sa pár dní zdržal aj v najjužnejšom africkom štáte Juhoafrickej republike.

Pohyb Arnolda by mala vysielačka sledovať približne štyri roky. Vysielačka v pravidelných intervaloch vysiela množstvo údajov, zaujímavé sú najmä údaje o polohe, teplote či preletenej vzdialenosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Arnold