Vláda uzavrela zmluvy na dotácie do menšinovej kultúry

Úrad vlády v apríli uzavrel zmluvy na dotácie do menšinovej kultúry. Zväz Rusínov Košice dostal 4 000 eur.

13.04.2014 13:24
debata

Z tejto sumy pôjde 2 500 eur na 8. ročník súťaže v prednese klasickej a pôvodnej literárnej tvorby v ruskom jazyku, výtvarnej, hudobnej a speváckej tvorby Ruské slovo. Ďalších 500 eur použijú na 10. ročník festivalu Ruský film. Popri premietaní filmov bude slávnostná Akadémia na počesť 11. výročia Zväzu Rusov Košice. Zväz už päť rokov robí aj tvorivé dielne Filmarik a Filmuška, v ktorých dospelí a deti pripravujú krátky animovaný film a dekorácie. Zvyšných 1 000 eur je na webovú stránku.

Obec Stročín v okrese Svidník dostala 1 000 eur na multietnický festival Keď kultúra spája. Podujatím chcú prezentovať mieru tolerancie občanov voči národom, národnostiam a kultúram obyvateľov žijúcim na území obce a regiónu, teda kultúre rusínskej, ukrajinskej a rómskej v oblastiach hudby, spevu, tanca a výtvarného umenia. V programe vystúpia dva súbory (jeden rómsky, jeden rusínsky) s uceleným hodinovým programom.

Nezisková organizácia ŠKB CEDENT Vranov z Vranova nad Topľou získala sedemtisícovú dotáciu na nultý ročník akcie Kultúra bez hraníc na Domaši – Zvýšme si kultúrne občianske povedomie. Budú to štyri kultúrne podujatia počas štyroch letných víkendov v júli a auguste. Každý víkend venujú prezentácií jednej národnostnej menšiny – poľskej, maďarskej, ukrajinskej a rusínskej. Pôjde o prezentáciu ľudovej tvorby, folklóru a histórie.

Na októbrový festival umenia a kultúry národnostných menšín v Martine dostalo občianske združenie Kultúrne schody Martin 11-tisíc eur. Na festivale vystúpi Těšínske divadlo z Českého Těšína s predstavením Bernarda Sladea Každý rok ve stejnou dobu. Zahrá jazzové Adam Kowalewski trio z Poľska (Piotr Wylezol -klavír, Adam Kowalewski -kontrabas, Marian Ševčik –perkusie). Predstavia aj výnimočný česko-slovenský projekt mladých divadelných profesionálov z Akadémie múzických umení v Prahe s predstavením Lorca, Kováčová, Turošík: Láska P a vášeň.

Už v súčasnosti sa hovorí o zvláštnom kreatívnom počine v súčasnom bábkovom a alternatívnom divadle Čiech a Slovenska. Prídu aj členovia komorného orchestra jazzovej hudby East European Artsemble z krajín východnej časti EÚ. Ľuboš Šrámek vedie orchester, ktorý rozvíja európske jazzové umenie a zameriava sa na interaktívnu teoreticko-historickú živú hudbu.

Jednotliví interpreti sa snažia aktívne zabezpečiť mixtúru ich kompozičných a aranžérskych činností. East European Artsemble upravuje autorské kompozície a vkladá do nich prvky etnickej hudby zo strednej a východnej Európy. Na podujatí sa predstaví česká jazzová skupina Róbert Balzár trio (Róbert Balzár –contrabas, Jiří Slavíček –perkusie, Jiří Levíček –klavír). Divadlo Alexandra Duchnoviča z Prešova uvedie inscenáciu Michaila Jevgrafoviča Saltykova-Ščedrina O dvoch generáloch. Napokon bude večer umenia a kultúry národnostných menšín.

Dvojtisícovú dotáciu má použiť občianske združenie priateľov Bulharskej školy Christa Boteva v Bratislave na tvorivé dielne Folklórna dúha 2014. Občianske združenie Krásny Spiš z Levoče dostalo 3 000 eur na výstavu Sišské exody v 20. storočí. Majú k nej pripraviť aj text v elektronickej podobe. No a napokon nezisková organizácia z Dunajskej Stredy Jazz Klub DS dostala 2 000 eur ako dotáciu na dva koncerty a workshop Romano trajo. Vystúpi na nich hudobné teleso Roman Jánoska Ensemble a Rómska formácia Romungro.

Prijímatelia sa zaväzujú financovať podporené projekty aj z vlastných alebo iných zdrojov najmenej vo výške päť percent z rozpočtu konkrétneho projektu. Dotácie sú na podporu programu Úradu vlády SR Kultúra národnostných menšín 2014. Zmluvy sú zverejnené v centrálnom registri.

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #menšiny