Pacienti môžu prejsť na lacnejšie lieky, radí ministerstvo

Pri niektorých ochoreniach pacienti platia za lieky viac, ako si môžu dovoliť. Deje sa tak aj napriek tomu, že výrobcovia znižujú ceny liekov. To, koľko zaplatí pacient zo svojho vrecka a koľko zdravotná poisťovňa, určuje ministerstvo zdravotníctva. To tvrdí, že systém určovania cien je nastavený optimálne a žiadne zmeny v ňom neplánuje. Pacientom odporúča, aby prešli na lacnejšie lieky.

22.04.2014 11:00
lekáreň, lieky, lekárnik, Foto: ,
Podľa ministerstva zdravotníctva majú pacienti majú vždy možnosť kúpiť si v lekárni lacnejší liek.
debata (23)

Denníku Pravda sa ozvali čitatelia, ktorí sa sťažujú na stúpajúce doplatky za lieky, ktoré užívajú. Ich skúsenosti ukazujú, že asi nie všetko je v systéme optimálne. Pretože informácie o zdravotnom stave sú citlivými údajmi, ich mená nezverejňujeme.

„Chcela by som reagovať na ceny liekov, pretože ma to vážne veľmi trápi. Už roky sa liečim na systémový lupus. Kým teraz doplácam za liek 16,81 eura, predtým to bola len polovica, niečo vyše osem eur. Jedna krabica – 50 tabliet – mi nevydrží ani mesiac,“ napísala do redakcie Pravdy čitateľka.

Podobne sa sťažovala aj ďalšia pacientka s tou istou diagnózou. „Od roku 2008 sa liečim na systémový lupus a Sjorgenov syndróm. Užívam šesť liekov a iba na tri z nich mi dopláca zdravotná poisťovňa, zvyšok hradím v celej sume. Mesačne ma tak dokopy stoja asi 30 eur. Za posledný vydaný recept si ešte 0,85 eura vyúčtovala poplatok aj lekáreň,“ hovorí pani Zita. Najviac ju zaťažujú poplatky za umelé slzy, keďže má silný Sjorgenov syndróm, obyčajné kvapky jej nestačia. „Musím si kupovať umelé slzy za 13 eur. Ani umelé sliny či zvlhčovače nosa alebo iných slizníc nie sú lacné a všetko si platím z vlastného vrecka,“ uviedla pani Zita.

Monika je po ťažkej autonehode. „Užívam lieky na cievy, neurologické a lieky predpísané ortopédom. Veľa rehabilitujem a beriem aj vitamíny. Mesačne doplácam takmer 50 eur. Na lieky mi finančne prispievajú aj niektoré nadácie,“ pýta sa. Spolieha sa na lekárov, ktorí ju liečia. „Mám dobrých odborníkov a viem, že ma liekmi zbytočne neprepchávajú,“ ukončila.

Pani Máriu prekvapil neúmerne zvýšený doplatok za liek na Parkinsonovu chorobu. „Liek, za ktorý som doplácala 50 centov, stojí dnes 25 eur, čo je strašne veľký nárast. Dostávam len tristoeurový dôchodok. Liek beriem už štyri roky a budem ho užívať do smrti,“ povedala Mária. Aj keby jej chcel lekár predpísať inú náhradu, zmena lieku pre pacienta s Parkinsonovou chorobou znamená, že prispôsobenie na iný liek jej bude trvať aj dva mesiace. Okrem toho je tu riziko, že ak náhradný liek nezaberie tak, ako by mal, telo ho jednoducho neprijme. Pani Mária sa preto zmeny liečby bojí. Pre vysoký doplatok to však bude musieť skúsiť.

Rezort ani na základe skúseností pacientov zmeny nechystá. Odporúča im, aby prešli na lacnejšie lieky, ktoré sú podľa neho vždy k dispozícii. Generálny riaditeľ sekcie liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Adam Hlôška tvrdí, cenotvorba liekov je nastavená dobre. „Ak má liek pre pacienta päťeurový doplatok, v každej skupine pre chronických pacientov je aspoň jeden liek bez doplatku. Päť eur zaplatí pacient iba v tom prípade, ak za liek neexistuje generická náhrada a vždy je tu možnosť, kedy môže pacient požiadať zdravotnú poisťovňu o preplatenie lieku,“ dodáva Hlôška.

Doplatky niektorých liekov sú podľa neho vyššie prevažne vtedy, keď prichádzajú na trh nové generiká. Prvé generikum je väčšinou o 35 percent lacnejšie než originál. A úhrada zdravotnej poisťovne sa nastavuje podľa najlacnejšieho lieku. To znamená, že pri drahších doplatok pacienta automaticky vystúpi. „To je príklad aj lieku na Parkinsonovo ochorenie,“ dodáva Hlôška.

Hlôška pripomína, že pacienti majú vždy možnosť rozhodnúť sa pre lacnejší liek. „Na Slovensku je väčšina pacientov zvyknutá na svoju tabletku a jej názov a trvajú, aby im lekárnik vydal liek, ktorý užívajú, prípadne, ktorý im predpísal lekár. Lekárnik je pacientovi povinný ponúknuť liek bez doplatku prípadne s najnižším doplatkom. Pacient sa tak môže sám rozhodnúť, ktorý si vyberie, či lacnejší, alebo drahší,“ vysvetľuje Hlôška.

Riaditeľ odboru kategorizácie, cenotvorby a liekovej politiky ministerstva zdravotníctva Rastislav Pullmann tvrdí, že ak pacient vymení drahší liek za lacnejší, nemusí sa znova nastavovať na liečbu, pokiaľ bude dávka účinnej látky dodržaná. „Účinná látka, ktorá má znižovať tlak, tak ho znižuje ak sa nachádza v originálnom lieku alebo lacnejšom generickom lieku,“ hovorí Pullmann a dodáva, že lekári aj lekárnici sa na školách učia predpisovať lieky podľa účinnej látky, nie podľa názvov.

Lacnejšie generikum sa dá podľa internistu Jána Lietavu predpísať pri každej diagnóze. „Asi jeden pacient z dvadsiatich netoleruje generické lieky a treba mu predpísať originál,“ hovorí lekár. Problém v tom, že takmer každé tri mesiace  sa menia ceny liekov, čo v záujme nižšieho doplatku pre pacienta znamená zmenu liečby. „Pacienti sú zvyknutí na tú svoju krabičku.  V takom prípade sa treba s nimi otvorene porozprávať a vysvetliť im, kvôli čomu im predpisujem iný liek a v čom je to výhoda pre neho,“ podotkol Lietava.

Zmena liečby však nie je taká jednoduchá pri psychiatrických diagnózach a v niektorých prípadoch ju lekári ani neodporúčajú.

Čo navrhujú výrobcovia a lekárnici

Výrobcovia aj lekárnici si vedia predstaviť zmeny, ktoré by mohli zabezpečiť nižšie doplatky. Viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ tvrdí, že hoci cenotvorba môže byť nastavená dobre, chýba jej pružnosť a možnosť reagovať na zmeny. „Systémové nastavenie je dobré, v tomto má ministerstvo pravdu, len neviem, či firmy stíhajú reagovať na zmeny. Ak výrobca nahlási nižšiu cenu, tá sa prejaví o štyri mesiace,“ dodáva. Podľa neho tiež nie vždy platí, že liek s nulovým doplatkom alebo do jedného eura je aj dostupný na trhu. Pacient vtedy nemá lacnejšiu alternatívu. S týmto by sa malo tiež počítať. Aj výrobcovia liekov združení v Asociácii dodávateľov liekov upozorňujú na to, že u nás výrobca nemôže flexibilne reagovať na ceny. „Ak výrobca zníži cenu lieku v apríli, tak sa do konečnej ceny premietne až v septembri, pritom v apríli komisia na ministerstve rokuje o úhradách k 1. júlu,“ vysvetľuje prezidentka asociácie Jana Širková. Pre pacienta to má negatívny následok najmä v tom, že jeden až dva mesiace má liek vyšší doplatok, hoci by ho nemusel mať. Širková tvrdí, že aj keby výrobca mal snahu tento doplatok zlepšiť, tak nemá technickú možnosť to riešiť. „Treba umožniť stanovovanie cien tak, aby sa na prípadne zníženie úhrady dalo reagovať v hocijakom časovom okamihu,“ konštatuje. V súčasnosti to podľa nej nie je možné, a preto stúpajú doplatky pre pacientov. Dodávatelia liekov by chceli aktívne vstúpiť aj do rokovaní kategorizačnej komisie, ktorá určuje úhrady zdravotných poisťovní a doplatok pacienta. Ministerstvo zdravotníctva zmeny v komisii odmieta. Podľa neho sú tam zastúpení rovnomerne odborníci, zo zástupcov lekárov, lekárnikov, ministerstva aj zdravotných poisťovní.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #lekárne #lekárnici #pacienti