Dotované dovolenky pre starších meškajú

Čas, keď si budú môcť tisíce dôchodcov užiť štátom dotované dovolenky, sa tento rok skráti.

04.05.2014 20:00 , aktualizované: 05.05.2014 08:50
Dôchodcovia, turistika Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Kým vlani sa už v týchto dňoch prví seniori rekreovali, tentoraz ešte nie je ani len vyhodnotená súťaž na poskytovateľa zlacnených pobytov. Konfederácia odborových združení, ktorej vláda pridelila na tento účel najvyššiu sumu, totiž verejné obstarávanie vypísala až v apríli a obálky bude otvárať koncom mája. Pravdepodobne sa tak skráti aj zoznam ľudí, ktorí by za obvyklých okolností dotáciu využili.

„Z našej strany sme nepochybili, postupovali sme presne podľa litery zákona,“ bráni sa prezident KOZ Jozef Kollár. Kompletnú zmluvu, ktorá potvrdila pridelenie dotácie vo výške 330-tisíc eur, získala podľa neho KOZ od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny 15. apríla. A okamžite, ako zdôrazňuje Kollár, podnikla kroky na vyhlásenie tendra. Plánuje ním pre dovolenkárov na dôchodku zabezpečiť 6 600 miest v slovenských kúpeľoch a zotavovniach.

„Kým sme nemali istotu, že peniaze aj na tento rok dostaneme, nemohli sme konať. Čo by sme povedali vysúťaženým firmám, ktoré by pre našich dovolenkárov zarezervovali miesta, ak by sme napokon z nejakých príčin peniaze od štátu nedostali?“ argumentuje Kollár.

Rezort práce však takisto odmieta, že by urobil chybu. „Minulý rok sme zmluvu o poskytnutí dotácií v centrálnom registri zverejnili ešte o niekoľko dní neskôr a nijaké problémy nenastali,“ uviedol hovorca Michal Stuška a dodal: „Postupovali sme podľa harmonogramu.“ Podľa informácií Pravdy ministerská komisia o pridelení tohtoročných dotácií rozhodla už v januári.

Sám Kollár priznal, že informáciu o pridelení sumy 330-tisíc eur dostal z ministerstva 10. marca. Vlani začala konfederácia s predajom pobytov so štátnou účelovou dotáciou už 26. apríla a prvý sa konal od 5. mája, čo potvrdzujú aj materiály z jej marcového snemu. Čas je v tomto prípade dosť dôležitý faktor, keďže peniaze vyčlenené na dôchodcovské dovolenky musia byť minuté v tom roku, na ktorý boli pridelené.

Na zvýhodnenú dovolenku prispieva štát ľuďom na starobnom, predčasnom starobnom a výsluhovom dôchodku, ktorí nevykonávajú zárobkovú činnosť, sumou 50 eur. Ročne sa vďaka tejto dotácii odrekreuje zhruba 12-tisíc penzistov, pričom podmienky ich spĺňa až okolo milióna. Pre vzniknutý sklz však ani tí šťastnejší, ktorým sa dotácia ujde, nebudú môcť ísť na lacnejšie pobyty v réžii KOZ v jarných mesiacoch. Hoci práve tie sú pre nich na oddych ideálne. V hlavnej letnej sezóne zväčša na rekreácie nechodia, keďže sú vtedy najdrahšie a nevyhovujú im ani horúčavy. Zostanú teda odkázaní až na jesenné termíny.

Zdržanie tendra nevyhovuje ani sieti odborárskych hotelov Sorea, ktoré pre KOZ každoročne zabezpečuje väčšinu dotovaných dovoleniek. Minulý rok na tieto účely KOZ vysúťažila 11 jej zariadení, no tento rok partnera nechala v neistote.

„Žiaľ, už sme nemohli čakať. Vytvorili sme si radšej vlastný produkt. Ponúkame v našich zariadeniach pobyty pre seniorov od 55 rokov zlacnené o 20 percent,“ hovorí obchodná riaditeľka hotelovej spoločnosti Sorea Beáta Töröková. Zľavu, ktorá sa však nijako neviaže na štátnu dotáciu, si záujemcovia zatiaľ môžu uplatniť práve v mesiacoch apríl, máj a jún. „Môžu ju navyše využiť všetci občania určenej vekovej kategórie, kým štátna dotácia je určená len nepracujúcim dôchodcom,“ zdôrazňuje Töröková.

Aj tento rok, rovnako ako minulý, vyčlenil kabinet na dôchodcovské dotácie celkovo 597-tisíc eur. K dvom doterajším subjektom, ktoré ju dostávali, však pribudol aj tretí. Prvý raz poskytol štát na tieto účely 57-tisíc eur Odborovému zväzu potravinárov.

Prečo sa potravinári „odtrhli“ od KOZ a požiadali o peniaze samostatne? „Zákon nám to umožňuje. Iba sme obišli KOZ ako medzičlánok,“ odpovedá šéfka zväzu Magdaléna Mellenová. Hoci to odmieta povedať otvorene, príčinou je zrejme uprednostňovanie Sorey zo strany KOZ.

„Dovolenkové pobyty pre dôchodcov organizujeme vo vlastnom, len pred niekoľkými rokmi zrekonštruovanom penzióne Oravská horáreň v Oravskom Podzámku. Kedysi sme spolupracovali so Soreou, no dostávali sme od nej len 200 až 300 poukazov, hoci odrekreovať sme ročne mohli 2 600 ľudí. Preto sme si tento rok podali na ministerstvo žiadosť o dotáciu sami,“ vysvetľuje šéfka zväzu Magdaléna Mellenová. Súťaž tak robiť nemuseli, získaná suma umožní v ich odborárskom zariadení pobyt s 50-eurovou zľavou 1 140 dôchodcom a prví nastúpia už v máji. „Štát by však naozaj mal o pridelení dotácií, ktoré sa majú minúť do konca roka, rozhodnúť skôr ako v apríli,“ mieni. Problém s uplatňovaním dotácie nemajú ani v Jednote dôchodcov. „Verejnú súťaž sme urobili ešte vlani, a to na tri po sebe nasledujúce roky. Jednoducho sme predpokladali, že od vlády každý rok získame okolo tých 200-tisíc eur. Služby nám teraz zabezpečuje osem vysúťažených poskytovateľov,“ hovorí podpredseda združenia Igor Fabián. Podľa neho sa tohtoročné turnusy riadne v apríli rozbehli a pokračovať budú do konca novembra, pričom Jednota je v tomto období pripravená odrekreovať pomocou dotácie 4 200 dôchodcov.

Schválené dotácie na podporu rekondičných aktivít na rok 2014 (v eurách)
žiadateľ požadovaná dotácia schválená dotácia
Jednota dôchodcov Slovenska 300 000 210 000
Konfederácia odborových zväzov SR 597 450 330 000
Odborový zväz potravinárov SR 127 200 57 000

Kto môže ísť na pobyt so štátnou dotáciou

  • občan SR s trvalým pobytom na jej území, poberateľ starobného, predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nevykonáva zárobkovú činnosť
  • nárok musí klient potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia o poberaní jednej z uvedených foriem dôchodku v recepcii hotela
  • na dotovanom pobyte sa môže zúčastniť len raz v kalendárnom roku
  • ak si podá žiadosti do viacerých hotelov a získa z nich kladné odpovede, hotel si vyberie sám a do 10 dní zaplatením rezervačného poplatku potvrdí účasť
  • neuhradené rezervácie sa stornujú a vybavujú sa ďalšie objednávky v poradí

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #dovolenka #Dôchodcovia #KOZ