Naše domovy sú pre zahraničných dôchodcov lacné

Súkromné domovy pre seniorov stavili aj na zahraničnú klientelu. Webové stránky preložili do nemčiny či angličtiny, zamestnali personál, ktorý ovláda cudzie jazyky. Klientov majú najmä z Nemecka a Rakúska, kde by ich rovnaká opatera vyšla aj trojnásobne viac. Fenomén presunu dôchodcov do iných krajín priniesla spojená Európa.

06.05.2014 14:00
debata (8)
zväčšiť Seniorville v Jablonovom je na dôchodcov zo... Foto: Seniorville.sk
Seniorville, Jablonové Seniorville v Jablonovom je na dôchodcov zo zahraničia pripravený. Webovú stránku má preloženú do angličtiny a nemčiny.

Nemka Hedda má 78 rokov a pred niekoľkými rokmi prišla na Slovensko. S čiastočnou stareckou demenciou ju prijali v Antonius senior centre v Sládkovičove. Vybrala si ho kvôli cene, keďže v Nemecku by za domov zaplatila trojnásobne viac.

„Naše zariadenie si ešte pred nástupom prišla pozrieť celá jej rodina. Neviem, čo očakávali, ale boli veľmi milo prekvapení. Klientom z iných krajín sa snažíme vyjsť maximálne v ústrety. Náš personál vie po nemecky a zabezpečujeme im aj lektorky, časopisy a knihy v nemčine,“ vysvetľuje riaditeľka centra Milena Poláková.

Cena pre samoplatcov sa tu pohybuje od 930 eur mesačne, v Nemecku si domovy pýtajú aj 3 000 eur.

Zahraničných dôchodcov s podobnými príbehmi je na Slovensku viac. Aj keď oficiálna štatistika o ich počte neexistuje, hovorí sa o niekoľkých stovkách.

„Ročne sprostredkujeme pobyty pre asi stovku nemecky hovoriacich seniorov. Tvrdia, že opatrovanie u nás je na vyššej úrovni a že sa im bude venovať viac pracovníkov ako doma,“ vysvetľuje Monika Fazekašová zo spoločnosti Seniorpalace, ktorá zabezpečuje pobyt seniorov z Nemecka či Rakúska.

Tí si stanovia krajinu a cenový strop a firma im následne vyberie vhodné zariadenia. Mnohí však agentúru nevyužívajú a idú na vlastnú päsť.

Denník Bild pred dvoma rokmi tvrdil, že nemeckých seniorov dožíva na Slovensku vyše šesťsto. Podľa oslovených odborníkov boli a sú tieto čísla nadsadené.

Konkrétnejšie počty nepozná ani Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb, ktorá u nás pôsobí. Súkromné zariadenia, ktoré väčšinou zahraničných dôchodcov majú, sa nimi veľmi nechvália.

„Radšej by opatrovali našich seniorov. Tí však často nemajú ani na zaplatenie základných výdavkov, preto žijú sami v panelákových bytoch. Domovom potom ostávajú prázdne lôžka, a to je veľmi drahé. Netreba sa čudovať, že cudzincov vítajú s otvorenou náručou,“ hovorí predsedníčka asociácie Milada Dobrotková, podľa ktorej problém vyvrcholí o päť až desať rokov.

Vtedy zostarne veľmi silná generácia, ktorá si starostlivosť v domovoch nebude môcť dovoliť. A tie potom „rozhodia siete“ za hranicami.

Na dôchodcov z okolitých krajín je pripravený aj domov Seniorville v Jablonovom. Webovú stránku má preloženú do angličtiny a nemčiny.

„Záujemcov máme hlavne z Rakúska, v súčasnosti je to trend. Doma by za zariadenie podobného štandardu zaplatili 3 000 eur a viac, u nás sa cena hýbe od 1 200 eur pre samoplatcu. Teraz je u nás ubytovaný pán s trvalým pobytom v Rakúsku, ktorý je však pôvodom Slovák. Máme však aj klientov s ruskou či českou národnosťou,“ hovorí manažérka Seniorville Júlia Harmanová.

Domov pre seniorov v Jablonovom. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Seniorville, Jablonové Domov pre seniorov v Jablonovom.

Jedného Nemca ubytúva aj domov Bonavita v Pohronskom Ruskove. „Títo klienti väčšinou využívajú sprostredkovateľské agentúry, ktoré ich odporučia do konkrétneho zariadenia. Na každý rok nám vychádza asi jeden zahraničný dôchodca, teda nejde o nejaký boom,“ uvádza riaditeľ Bonavita Peter Palášti.

Zo sumy asi tisíc eur, ktorú si samoplatcovia mesačne hradia, im nemecký poistný systém zaplatí okolo 700 eur.

Zahraniční seniori sú aj v niektorých verejných zariadeniach, ktoré zriaďujú vyššie územné celky.

„Je ich približne desať. Sú to cudzí štátni príslušníci s povolením trvalého pobytu na Slovensku. Pochádzajú zväčša z Českej republiky, prípadne pohraničných oblastí s Poľskom a Ukrajinou,“ hovorí Veronika Fitzeková z tlačového oddelenia Prešovského samosprávneho kra­ja.

V Žilinskej župe aktuálne registrujú občanov z Česka a Poľska. Ostatné kraje sa so zahraničnými seniormi stretávajú len sporadicky alebo vôbec.

Podľa sociologičky Sylvie Porubänovej je dobrým signálom, že si aj nároční seniori z Nemecka vyberajú naše domovy.

„Nikto by nešiel na dôchodok do krajiny, ktorá je nebezpečná či nedôveryhodná. Slovensko má v zahraničí dobrý kredit, vyberajú si ho kvôli kvalitnému zdravotníctvu a opatrovateľským službám. Ak by išlo len o cenu, vznikali by lacné zariadenia v Ázii či Afrike, no je otázne, či by tam niekto išiel,“ hodnotí Porubänová s tým, že presun dôchodcov do iných krajín je jednoducho fenoménom, ktorý priniesla spojená Európa a je skoro nemožné ho limitovať.

Niektoré krajiny sa snažia dôchodcov udržať tak, že zvyšujú príspevky štátu na domácu starostlivosť.

Cudzinci, ktorí chcú byť umiestnení v našich domovoch, najprv musia získať trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku.

„Rovnako ako u našich občanov sa skúma ich príjem a majetok. Ak si z neho dokážu zaplatiť úhradu stanovenú všeobecne záväzným nariadením alebo cenníkom, nie sú podporení z verejných zdrojov,“ upresňuje Barbora Petrová z tlačového odboru rezortu práce. Zahraniční klienti na dotáciu často nie sú odkázaní a opateru si hradia v plnej výške.

Slovákov, ktorí čakajú na umiestnenie v zariadeniach sociálnych služieb, je v súčasnosti asi 10-tisíc. Väčšina z nich si ubytovanie v súkromných domovoch nemôže dovoliť, preto čaká v poradovníkoch na verejné domovy. V nich zaplatí 30 až 50 percent nákladov, kým v neverejných zariadeniach 70 až 100 percent.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #domov dôchodcov #klienti #zahraniční