Slovenku podozrivú z vraždu umiestnili do vydávacej väzby

Do vydávacej väzby umiestnili 24-ročnú Máriu K., ktorá je podozrivá z vraždy britského milionára v Španielsku. Rozhodol o tom v stredu Krajský súd v Trenčíne. Ako presne bude vyzerať proces jej vydania španielskej justícii, nie je zatiaľ jasné.

07.05.2014 16:41 , aktualizované: 16:55
debata (5)

„Sudca vyhovel návrhu prokurátora na vzatie vyžiadanej osoby do vydávacej väzby z dôvodu, aby nedošlo k zmareniu účelu konania o európskom zatýkacom rozkaze,“ povedal Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne.

Obhajca Matúš Gémeš vyhlásil, že takéto rozhodnutie súdu očakával vzhľadom doterajšiu rozhodovaciu prax súdov v takýchto veciach. Ďalej dodal, že jeho klientka sa postupne so situáciou zmieruje. „Klientka sa postupne vysporadúva s realitou a verím tomu, že bude dostatočne pripravená na to, aby mohla čeliť trestnému stíhaniu v Španielsku,“ povedal advokát Márie K.

Proces sa uskutočnil na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, ktorý vydali španielske úrady. Vo vydávacej väzbe môže byť v podstate ľubovoľne dlho, dĺžku jej trvania zákon neupravuje. Doteraz bola Mária K. v predbežnej väzbe, ktorá môže trvať maximálne 40 dní. Vydanie do Španielska bude teraz záležať aj na tom, či s ním bude Mária K. súhlasiť, alebo nie.

„V prípade európskeho zatýkacieho rozkazu o vydaní rozhoduje prokuratúra, ak daná osoba súhlasí s vydaním do druhého štátu. Kontaktuje orgány, ktoré sú zodpovedné za samotný prevoz, a tieto orgány odovzdajú vyžiadanú osobu priamo španielskemu súdu,“ približuje jednu z alternatív Alexandra Donevová, hovorkyňa ministerstva spravodlivosti.

To by bolo skrátené konanie. Ak Mária K. nebude s vydaním do Španielska súhlasiť, konanie sa predĺži. Prokuratúra dá návrh na krajský súd, a ten bude musieť rozhodnúť. Ak rozhodne o vydaní do iného štátu, ďalší postup je rovnaký, vyžiadanú osobu prevezú príslušnému súdu v Španielsku.

Po skončení súdneho procesu odišla Mária K. na Krajskú prokuratúru v Trenčíne. Tam sa mala vyjadriť, či súhlasí s vydaním do Španielska, alebo nie. Pred odchodom na prokuratúru jej advokát vravel, že zatiaľ s tým nesúhlasí. Ani po hodinovom výsluchu na prokuratúre však nie je jasné, aké bude mať proces pokračovanie a ako dlho bude ešte trvať.

„V predmetnej veci bude stanovený nový termín výsluchu. V súčasnej dobe nie je možné sa k veci podrobnejšie vyjadriť,“ povedal prokurátor Marián Sipavý, hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne. Postup po vydaní európskeho zatykača je podstatne zjednodušený v porovnaní s postupom po vydaní medzinárodného zatýkacieho rozkazu. V prípade medzinárodného zatykača by vec museli riešiť ministerstvá spravodlivosti oboch štátov. V prípade európskeho zatykača komunikujú medzi sebou priamo orgány činné v trestnom konaní, teda slovenský súd a prokuratúra so španielskym súdom a prokuratúrou. Ako dodala Alexandra Donevová, slovenské ministerstvo spravodlivosti je o postupe týchto orgánov iba informované.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Mária K. #Andrew Bush #podozrenie z vraždy