Víkend bude príjemný a aj traja zmrznutí neprídu v kabátoch

Podľa predpovedí Slovenského meteorologického ústavu víkend bude príjemný, s rannými teplotami od päť do 12 stupňov.

09.05.2014 16:59
čerešňa, kvet Foto: ,
Ilustračné foto
debata

V sobotu aj v nedeľu sa denné teploty môžu vyšplhať až do 24 stupňov, takže turisti, ale aj rodiny s deťmi si môžu plánovať výlety do prírody. K miernemu ochladeniu, najmä k hrozbe dažďových prehánok príde začiatkom budúceho týždňa.

Pankrác, Servác, Bonifác, ktorých poznáme aj ako troch zmrznutých, nezostanú tento rok verní svojej povesti. Nemali by so sebou priniesť žiadne mrazy, takže poľnohospodári a záhradkári nebudú v strese. Meteorológovia predpovedajú, že ranné teploty v týchto dňoch – od pondelka do stredy budúceho týždňa, neklesnú pod tri, nanajvýš dva stupne. Niečo podobné môže hroziť iba v kotlinách a dolinách na severe Slovenska.

Meteorológ Norbert Polčák nepredpokladá, že traja zmrznutí prinesú ranné mrazy. „Všeobecne platí, že očakávané májové mrazíky nemusia prísť presne na Pankráca, Serváca či Bonifáca, ale aj s rozdielom jedného týždňa hore či dole. Tak to bolo tento rok, keď sme sa ranného ochladenia dočkali minulý týždeň. Nielen na začiatku budúceho týždňa, ale výhľadovo až do 16. mája mrazy na Slovensku nehrozia,“ zdôraznil Polčák.

Klimatológ Pavol Faško hovorí, že toto je už tretí rok po sebe, keď sa s trojicou zmrznutých výraznejšie neochladilo. „Podobne ako tento rok to bolo vlani a aj v roku 2012. Keďže sa to stáva opakovane, o niečom to svedčí. A to o zmene klímy,“ zdôraznil Faško. Ten síce hovorí o miernom ochladení na začiatku budúceho týždňa, ale nie takom, ktoré by prekvapilo rannými „štípancami“.

Počasie a vegetácia sú v porovnaní s vlaňajškom asi v mesačnom predstihu. „Počasie, na aké sme boli zvyknutí v máji, bolo tento rok už v apríli. Skôr zakvitli aj ovocné stromy, napríklad čerešne, ktoré dozrievali koncom mája. Z tohto hľadiska by sme si už ranné mrazy počas troch zmrznutých ani neželali, lebo by poškodili vegetáciu,“ dodal Faško.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Pankrác #Servác #Bonifác