Nočná Bratislava má nový maják. Rozsvietený Slavín

Monumentálny vojnový pamätník padlých sovietskych vojakov sa takmer po 20 rokoch konečne rozžiaril. Nové osvetlenie, ktoré turistom zatraktívni bratislavský Slavín, zaplatila ruská ambasáda na Slovensku.

10.05.2014 12:00
Slavín Foto:
Slavín, jedna z dominánt hlavného mesta, má nové osvetlenie.
debata (56)

Bratislavská organizácia cestovného ruchu už uvažuje o tom, že turistom začne v blízkom čase ponúkať aj nočné vyhliadky.

Návštevníci, ktorí zavítajú na Slavín, môžu od štvrtka obdivovať sochu sovietskeho vojaka s vlajkou na vrchole pamätníka aj v nočných hodinách. Magistrát hlavného mesta ho prvýkrát slávnostne rozsvietil pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom. Osvietenie jedného zo symbolov hlavného mesta uskutočnilo Mestské pohrebníctvo Marianum.

„Pribudli štyri nové stožiare v rohoch, na ktorých sú umiestnené vysokovýkonné, ale zároveň úsporné LED svietidlá. Tie osviecujú hlavný monument. Na každom stožiari sú tri svietidlá,“ vysvetľuje riaditeľ pohrebníctva Miloslav Hrádek. Svetlá fungujú pomocou fotobunky. Rozžnú sa za tmy a vypínať by sa mali cez časový spínač o druhej hodine ráno. Hrádek tvrdí, že pri výbere dávali prednosť úsporným svietidlám, koľko však bude mesto stáť elektrina, povedať zatiaľ nevedel.

S revitalizáciou Slavína začalo pohrebníctvo už minulý rok. „Nakúpili sme LED reflektory pre arkádu pred pietnou miestnosťou. Stálo nás to asi 1 700 eur,“ spomína Hrádek. Dokončiť celé osvietenie podľa neho už z vlastného vrecka nemohli, pretože im na to chýbali peniaze. Nečakane im pomohol ruský veľvyslanec Pavel Kuznecov, ktorý sa sám ponúkol, že ambasáda uhradí celú sumu. „Na začiatku tohto roku sme mali s pánom veľvyslancom stretnutie, kde sme ho informovali o našich zámeroch na Slavíne. Tak veľmi ho to zaujalo, že sa hneď ponúkol, že zabezpečí financovanie celého projektu,“ dodal riaditeľ. Keďže Marianum ani hlavné mesto nemuseli dať na obnovu pamiatky ani cent, Hrádek sa ani nesnažil zisťovať, na koľko svetlá vyšli ruskú ambasádu.

Slavín. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Slavín, osvetlenie Slavín.

Denník Pravda sa obrátil na ruského veľvyslanca Pavla Kuznecova s otázkami, koľko osvietenie stálo a prečo sa rozhodol finančne podporiť obnovu pamätníka. Ruská ambasáda do našej uzávierky neodpovedala.

Ako jedna z dominánt hlavného mesta je Slavín veľkým lákadlom aj pre turistov. Podľa Františka Moronga z Bratislavskej organizácie cestovného ruchu by mohli cez nové osvietenie prilákať k pamiatke ešte viac návštevníkov. „Slavín je atraktívne miesto nielen z historického hľadiska, ale aj pre mladšiu generáciu, ktorá nezažila komunistickú éru. Výlet naň ponúka mesto vo viacerých bedekroch. Nové osvietenie určite pomôže k jeho zatraktívneniu,“ hovorí. Podľa Moronga začali dokonca rozmýšľať aj o nočných vyhliadkových výletoch na Slavín v prítomnosti sprievodcu. Turisti majú podľa neho veľký záujem o návštevu vojnového pamätníka najmä preto, že ponúka výhľad na celé hlavné mesto.

Po nových svetlách sa možno pomník dočká aj ďalších zmien. Pohrebníctvo Marianum plánuje v jeho premene pokračovať. „Išlo by o úpravy zelene, ktoré chceme tento rok urobiť buď z našich vlastných zdrojov či zdrojov z Ruskej federácie,“ hovorí Hrádek. Podľa neho by bolo potrebné obnoviť aj vojnový hrob. O dotáciu už požiadali ministerstvo vnútra. Zároveň treba vymeniť dlaždice, schodiská a chodníky, ktoré sú podľa neho v katastrofál­nom stave.

Pamätník je národnou kultúrnou pamiatkou

Slavín je bratislavský pamätník sovietskych vojakov, ktorí padli v bojoch počas druhej svetovej vojny na území západného Slovenska. Jeho autorom je sochár a architekt Ján Svetlík a postavili ho v rokoch 1957 až 1960. Pamätník bol slávnostne odhalený 3. apríla v roku 1960 pri príležitosti 15. výročia oslobodenia mesta Červenou armádou. V roku 1962 bol Slavín vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. V šiestich masových a v 278 individu­álnych hroboch je pochovaných 6 845 vojakov Červenej armády. Hlavnou časťou Slavína je obradná miestnosť, kde sa nachádza takmer 40-metrový monument v tvare obelisku. Na jeho vrchole je socha sovietskeho vojaka, ktorý vztyčuje vlajku. Areál pamätníka zdobia aj viaceré sochárske diela od slovenských sochárov Tibora Bártfaya, Jána Kulicha či Jozefa Kostku. (lu)

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slavín