Projekt novej nemocnice Penta predstaví v júni

V Michalovciach by mala vyrásť nová, moderná nemocnica ako z amerického filmu. Vyjde približne na 30 miliónov eur.

13.05.2014 15:00
debata

Stav súčasnej nemocnice je nevyhovujúci a modernizácia by si vyžadovala viac peňazí ako postavenie novej. Zafinancuje ju spoločnosť Svet zdravia, ktorá patrí pod finančnú skupinu Penta.

Michalovskú nemocnicu vlastní Košický samosprávny kraj. V dlhodobom prenájme ju má spoločnosť Svet zdravia, ktorá patrí do skupiny Penta Investments. Tá má záujem podieľať sa aj na projekte novej bratislavskej univerzitnej nemocnice, a to ako developer aj prevádzkovateľ.

Svet zdravia celkovo prevádzkuje 12 nemocníc prevažne na východnom a strednom Slovensku. Nová michalovská nemocnica bude stáť v areáli súčasnej nemocnice. „Dnes areál tvoria staré pavilóny a jeden nedostavaný pavilón. Všetky sú v zlom technickom stave a nevyhovujú súčasným požiadavkám na poskytovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti,“ vysvetľuje rozhodnutie pre výstavbu hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ. Dodal, že v závere minulého roka podpísali memorandum s košickou župou a mestom Michalovce, na základe ktorého majú vypracovať štúdiu rozvoja existujúceho nemocničného areálu.

„V projekte počítame s úplne novou koncepciou zdravotnej starostlivosti, podľa ktorej dnes fungujú najmodernejšie nemocnice v západnej Európe. Nová budova vytvorí maximálny komfort pre pacienta a jeho bezpečnosť,“ hovorí Kráľ. Na projekte spolupracujú so zahraničnými partnermi, ktorí majú skúsenosti s výstavbou medicínskych zariadení. Celý projekt, ako aj vizualizáciu chce spoločnosť Svet zdravia najskôr predstaviť samospráve a mestu koncom júna.

Nové zariadenie bude stavať aj prevádzkovať akciovka Nová nemocnica Michalovce. Založia ju Svet zdravia, Košický samosprávny kraj a mesto Michalovce. „Samospráva bude mať akcionársky podiel 19 percent a mesto Michalovce podiel vo výške jedného percenta, pričom do novej spoločnosti vložia svoje pozemky,“ vysvetlila hovorkyňa župy Zuzana Bobríková. Svet zdravia bude mať zvyšných 80 percent.

Nemocnica bude mať internistické oddelenie, neurologické, chirurgické odbory vrátane chirurgie, traumatológie, ortopédie, urológie, gynekológie a urgentného príjmu. Operačné sály budú centrálne, rovnako ako jednotka intenzívnej starostlivosti pre internistické a chirurgické odbory vrátane oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. To znamená, že budú sústredené na jednom mieste a nie podľa jednotlivých oddelení. Súčasne bude nemocnica pripravená aj na prípadné rozšírenie v budúcnosti.

Organizácia a vybavenie nemocnice by mali pripomínať známe americké medicínske seriály. Pacienta po privezení okamžite zaradia podľa zdravotného stavu k príslušnému odbornému tímu a v prípade potreby môže byť ihneď na danom mieste stabilizovaný a ošetrený. Súčasťou komplexu má byť aj diagnostika – rádiologické oddelenie a s ňou prepojená ambulantná časť.

V lôžkovej časti budovy sa plánujú izby s jedným lôžkom v tom najvyššom komforte. Všetky oddelenia majú byť moderne vybavené a s dostatkom denného svetla. Koľko presne lôžok nemocnica bude mať, Kráľ nespresnil.

Na to, aby nová nemocnica aj prežila, bude potrebovať zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Zmluvu s poisťovňou Dôvera majú zrejme istú, keďže jej akcionárom je spoločnosť Penta. Kľúčový však bude kontrakt so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá má vyše 3,3 milióna poistencov. Ak župa štúdiu odsúhlasí, výstavba nemocnice by sa mohla začať už na budúci rok.

Celková cena za výstavbu nového pavilónu sa podľa hovorkyne košickej župy Bobríkovej predpokladá vo výške 30 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty, z čoho 25 mil. eur zabezpečí Svet zdravia a 5 mil. eur je predpokladaný výnos z predaja nehnuteľností košickej samosprávy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #nemocnica