Za dve vraždy dostal Štefana Sz. opäť doživotie a znova sa odvolal

Doživotné väzenie za dve úkladné vraždy dostal podnikateľ Štefan Sz. aj druhýkrát. Muž, ktorého prepustenie na slobodu Najvyšším súdom SR vyvolalo pobúrenie, si tento rozsudok vypočul v utorok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Za mreže však tak skoro nepôjde, proti rozsudku sa okamžite odvolal. Prípad preto opäť skončí na Najvyššom súde.

13.05.2014 10:29 , aktualizované: 18:50
debata

Svoje rozhodnutie o mimoriadnom treste zdôvodnil predseda senátu takto: „Na účel trestu nepostačuje žiadna alternatíva, iba trest doživotný.“ Súd sa v utorok zaoberal najmä otázkami súvisiacimi s vraždou Tibora Kováča. Vypočul si preto vdovu, vypovedali aj traja policajní technici a traja znalci.

Tí sa vyjadrovali o príčinách Kováčovej smrti a k jeho poraneniam. Veľká časť výsluchov sa týkala povýstrelových splodín, ktoré sa našli na rukách zavraždeného. Podľa predsedu senátu v prípade Kováčovej vraždy v prospech obžalovaného hovorila len jeho vlastná obhajoba a výpoveď, ostatné dôkazy boli proti nemu. Podnikateľ tvrdil, že Kováča nezastrelil, ale naťahovali sa o zbraň a tá vystrelila.

Aj dlh sedemtisíc eur, ktoré mal dlhovať Kováčovi, označil obžalovaný za vymyslený. Polícia zbraň, ktorou bol usmrtený Kováč, našla v bratislavskej predajni potravín, ktorú Štefan Sz. prevádzkoval.

Podnikateľ stále zostáva na slobode a zatiaľ mu nehrozí ani nová väzba, hoci ho polícia podozrieva aj z vraždy jeho účtovníčky, ktorá je nezvestná už dva roky. Aj keď na Veľkú noc objavili telo mŕtvej ženy v bratislavskej Karlovej Vsi, polícia stále nepozná jej totožnosť.

Vyšetrovatelia však pracujú s verziou, že by mohlo ísť práve o nezvestnú zamestnankyňu Štefana Sz. „Čo sa týka identifikácie, v súčasnosti prebieha stotožňovanie s nezvestnými osobami, po totožnosti pátrame,“ odpovedala stručne krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Vo svojej snahe o dovolanie proti rozhodnutiu sudcov Najvyššieho súdu, ktorý Štefana Sz. prepustil koncom apríla z väzby, nepostúpilo ďalej ani ministerstvo spravodlivosti, ani kancelária Najvyššieho súdu.

Odôvodnili to tým, že ešte nedostali od súdu zdôvodnenie rozhodnutia o prepustení Štefana Sz. Predseda senátu, ktorý rozhodoval o sťažnosti podnikateľa proti väzbe, vraj oprel svoj verdikt o judikatúru Ústavného súdu.

Doživotný trest vo väzení s maximálnym stupňom stráženia Štefanovi Sz. vymeral vlani v októbri Špecializovaný trestný súd za vraždy dvoch mužov, ktorým údajne dlhoval peniaze. Obžalovaný Štefan Sz. sedel vo vyšetrovacej väzbe od leta 2012.

Polícia ho zatkla pár hodín po vražde 42-ročného Tibora Kováča v obci Holiare, ktorého mal podľa obžaloby zastreliť nelegálne držanou zbraňou. O dva týždne nato úrady objavili v podnikateľovej chate mŕtvolu jeho ďalšieho veriteľa 55-ročného Andreja Wolfa.

Aj jeho mal podľa vyšetrovateľa tentoraz v Lesných Kračanoch zastreliť Štefan Sz. Iba niekoľko týždňov pred jeho zatknutím zmizla aj podnikateľova zamestnankyňa. Polícia vtedy našla jej krv v aute obžalovaného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #odvolanie #Štefan Sz.