Na spojenie cez internet si lekári ešte počkajú

Elektronické prepojenie nemocníc a ambulancií malo fungovať už o dva roky. Zabezpečiť to mal projekt eHealth. Jeho spustenie sa však o rok odkladá. Ministerstvo zdravotníctva zrušilo tender na softvér pre Národný zdravotnícky informačný systém, ktorý je jednou z nosných častí projektu.

15.05.2014 13:00
debata (1)

Zdravotnícky informačný systém mal prepojiť všetkých poskytovateľov do systému. Tender na softvér bol vypísaný minulý rok v júni. Vďaka nemu by napríklad zdravotná karta pacienta bola cez internet dostupná aj iným špecialistom, ku ktorým chodí. Dnes je táto dokumentácia v ambulancii jeho všeobecného lekára.

Na túto novinku si pacienti budú musieť počkať. Ministerstvo zdravotníctva sa totiž rozhodlo zrušiť vypísaný tender. Dôvodom je to, že proces verejného obstarávania sa podľa hovorkyne ministerstva Martiny Šoltésovej natiahol tak, že ohrozuje realizáciu projektu. Úrad pre verejné obstarávanie stále rieši námietku jedného z uchádzačov.

„Ministerstvo zdravotníctva realizovalo proces verejného obstarávania pre Národný zdravotnícky informačný systém ako rozsiahly a mimoriadne komplikovaný projekt pri dodržaní všetkých zákonných pravidiel a rovnakého prístupu k uchádzačom. Proces verejného obstarávania však presiahol časový rámec, ktorý umožňuje bezpečnú realizáciu projektu,“ vysvetľuje Šoltésová. Predpokladaná hodnota tendra bola viac ako 40 miliónov eur.

Rezort zdravotníctva požiadal ministerstvo financií o okamžité mimoriadne ukončenie zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku.

Zavádzanie eHealth-u do praxe má byť zložené z niekoľkých etáp. Prvá časť zahŕňa elektronickú zdravotnú knižku, elektronickú preskripciu či národný portál zdravia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #zdravotná karta #pacienti #eHealth #Zdravotnícky informačný systém