Výstava pripomína, ako Prešporok velebil i zatracoval vojnu

C. a k. dychový komorný orchester hral majestátnu cisársku hymnu, z čajovej súpravy sa dôstojne usmieval staručký vladár František Jozef I. Človeku by sa na otvorení výstavy Vojna z druhej strany v bratislavskej Starej radnici hádam chcelo aj narukovať. Za cisára pána!

15.05.2014 14:00
vojna, Slovenské národné divadlo, Prešporok, Foto:
Prešporok bol počas prvej svetovej vojny sídlom 5. cisárskeho armádneho zboru.
debata

Stačilo však prejsť o miestnosť ďalej. Pri pohľade na mladého chlapca vo vojenskej čiapke, ktorý kosí seno s protézou namiesto ruky, všetko nadšenie zmizlo.

Výstava v réžii Mestského múzea Bratislava ukazuje, že prvá svetová vojna sa kruto dotkla aj miest, ktorých sa v skutočnosti nikdy nedotkla. A jej silnou stránkou nie sú všetky tie vojnové odznaky, pušky či parádny guľomet typu Schwarzlose.

Áno, na rozlohou neveľkej, ale obsahovo bohatej výstave nájdete aj tie. Ako už názov napovedá, autori sa snažili zachytiť skôr pulz života mesta, ktoré je ďaleko od frontových línií, no vojnu nemôže a nechce ignorovať.

„Prešporok bol špecifický tým, že iba asi 16 percent obyvateľstva sa v čase vojny hlásilo k slovenskej národnosti. Miera vlastenectva tu bola teda väčšia, ako v iných slovenských mestách,“ povedala autorka výstavy Elena Kurincová.

Z ôsmich tém výstavy zaujmú najmä tie, ktoré ukazujú bežný život v Prešporku pred vojnou, nástup patriotizmu po jej vypuknutí či rôzne podoby dobovej vojenskej propagandy.

František Jozef I. sa neusmieva len z čajovej súpravy, ale aj z tanierov či napríklad zo štýlového vejára. Dôstojníci sa glorifikujú, v záplave tituliek časopisov, pohľadníc a plagátov by vo víťazstvo neveril len úplný ignorant.

„Úradne riadená vojnová propaganda, ako aj tradičná lojalita voči cisárovi spôsobili, že povolanci odchádzali na vojnu naozaj s vlasteneckými heslami a presvedčením, že bude krátka a víťazná,“ dodávajú autori výstavy – okrem Kurincovej ešte Štefan Gaučík.

Preprava raneného z frontovej línie pri... Foto: Múzeum mesta Bratislavy
vojna, plagát, vojaci, Preprava raneného z frontovej línie pri kaštieli Czartków, október 1914 (vľavo) a plagát z krajinskej výstavy na podporu invalidov v Prešporku z roku 1917.

„Pokles životnej úrovne však postupne pociťovali všetky sociálne vrstvy. A dôsledky vojny (mobilizácia, rekvirácie) negatívne ovplyvňovali život obyvateľov celej Prešporskej župy.“

Výstava nevynecháva ani tento zlom v pohľade na vojnu. Neopisuje ho však militaristicky, viac intímne. Napríklad ukážkou výbavy povolanca – kufrom s bielizňou, uterákmi, holiacimi potrebami, fajkou, modlitebnou knižkou, kartami a – fotografiami príbuzných.

Strasti blízkych vykresľuje výstava cez zbierku dobových listov a pohľadníc z frontu. Autori výstavy využili nielen depozitár múzea, ale aj niekoľko osobných predmetov Bratislavčanov.

Zaujme aj malá kôpka zdeformovaných rakúsko-uhorských mincí a ruskej kopejky, pri ktorých je guľka z bojov pri Gorlici. Podľa legendy guľku zastavili práve peniaze vo vrecku vojaka. Historici síce túto verziu spochybňujú, je však pravda, že s odstupom storočia už viaceré vojenské príbehy pôsobia viac ako legendy, než realita. Aj preto je dobré, že výstava Bratislave pripomína, aké zradné môže byť nadšenie z bojov, aká krutá samotná vojna.

Výstava potrvá do 12. októbra tohto roku. K jej sprievodným akciám patrí aj vzdelávací program pre základné a stredné školy Veľká vojna, prednášky pre verejnosť či séria koncertov C. a k. dychového komorného orchestra na nádvorí Starej radnice. Najbližší bude už túto sobotu o 18. hodine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #1. svetová vojna